La notícia es pot trobar al digital de la Vanguardia en castellà, (al de català no hi surt). De fet no sé si es pot considerar notícia, ja que poc crida la nostra atenció, com passa amb les embarcacions de migrants de la Mediterrània, que des de la Guerra d'Ucraïna sembla que han desaparegut, de fet segons algunes organitzacions 3000 persones es varen ofegar a la Mediterrània el passat any de 2021...

"La gana mata fins a 1.800 persones al dia a Kenya, Somàlia i Etiòpia. La lenta resposta a la crisi del 2011 a la Banya d'Àfrica es va cobrar 260.000 vides a Somàlia. Onze anys després, un cúmul de factors, que inclouen la sequera, un increment del cost dels aliments mai registrat a causa de la guerra a Ucraïna, conflictes endèmics i el llast econòmic per la covid, condemna que entre 600 i 1.800 persones morin cada dia de gana a Kenya, Etiòpia i Somàlia, segons denuncien Oxfam Intermón i Save the Children a l'informe Un retard perillós: el preu de la inacció.

Un cop més, les oenagés alerten de catàstrofes a causa de la passivitat i l'escassetat de recursos per fer front a la gana. En aquesta ocasió, lamenten que mentre per combatre altres crisis properes la comunitat internacional ha actuat amb diligència, en el cas dels tres països esmentats la crida de les Nacions Unides per recaptar 4.400 milions de dòlars destinats a finançar la resposta ha estat irrisòria. Fins ara, només han arribat 93 milions, el 2% de la quantitat sol·licitada, en comparació dels 1.900 milions de fons d'emergència rebuts el 2017. Totes les dades que arriben són extremadament preocupants: l'ONU adverteix que 350.000 nens podrien morir aquest estiu a Somàlia si els governs i els donants no actuen amb rapidesa. El nombre de persones amenaçades per fam a Kenya, Etiòpia i Somàlia és ara de 23 milions, més del doble que el 2021.

A la sequera se sumen l'augment de preus dels aliments per la guerra a Ucraïna i la passivitat internacional.

Oxfam i Save the Children subratllen el discurs que ha aflorat els últims mesos. Aplaudeixen la celeritat mostrada per la comunitat internacional per atendre les demandes de la població afectada per la guerra a Ucraïna, en concret s'han desemborsat “16.000 milions de dòlars en un mes”, i denuncien la inacció mostrada a Etiòpia, Kenya i Somàlia “al incomplir les promeses d'ajuda portant-los al límit de la fallida a causa del seu elevat nivell d'endeutament”. “La gent mor de gana no perquè al món hi falti menjar o diners, sinó per una absoluta falta de voluntat política”, apunta Franc Cortada, director general d'Oxfam Intermón. L'informe elaborat per les organitzacions esmentades, en col·laboració amb el Jameel Observatory, estudia com ha evolucionat l'acció humanitària davant de situacions com l'esmentada de Somàlia del 2011, i ha arribat a la conclusió que la resposta encara “és lenta i limitada per evitar que es produeixin noves catàstrofes”.

I no és que faltin mecanismes per alertar del risc de fam. El document es nodreix de l'eina que classifica la gravetat de les situacions de seguretat alimentària mitjançant una escala de classificació (IPC, en les sigles en anglès) que va de l'1, quan l'accés al menjar és, en general, adequat i estable , fins al 5, quan ja es produeix una fam generalitzada. Per fer les previsions, els autors han estimat la taxa bruta de mortalitat diària al nivell 3, que és de 0,5-0,99 per 10.000 persones, a la qual s'ha restat la taxa normal, de 0,22. Els càlculs realitzats sobre la base d'aquests paràmetres indiquen que als tres països es registren “entre 627 i 1.802 morts al dia a causa de la fam, entre una cada 2,5 minuts i una cada 48 segons”. Oxfam i Save the Children remarquen que "són xifres conservadores" ja que estan basades en el nivell 3 de l'escala de l'IPC, que detecta una falta crítica i accentuada d'accés als aliments, taxes de malnutrició elevats i esgotament accelerat dels actius que conformen els mitjans de subsistència."