Els veïns de la vila de Bellprat (l'Anoia) han decidit tancar el municipi. Literalment. A partir d'aquest divendres, i de manera indefinida, l'entrada al poble serà restringida "amb unes barres, com si fos un pas a nivell" per poder "decidir qui hi entra i qui no", explica Maite Pérez, veïna de Bellprat. Per què ho fan, això, els veïns?
Els vilatans de Bellprat pretenen denunciar, amb aquesta acció reivindicativa, que els volen "destruir el municipi en nom de les energies renovables". El petit poble, amb unes 50 cases malgrat que durant l'any només hi viuen unes 13 persones, haurà d'acollir –critiquen els veïns– diversos projectes que pretenen fomentar les energies renovables, com un macroparc fotovoltaic de 65 hectàrees a 500 metres del poble, 10 aerogeneradors de 200 metres d'altitud i –la gota que ha fet vessar el got– el projecte d'una línia de molt alta tensió (MAT) que està projectada només a 200 metres del nucli urbà. "Si es fa tot això, Bellprat desapareixerà. Ningú hi voldrà viure", lamenta Pérez. "Hem fet al·legacions, però és una lluita de David contra Goliat", afegeix.
Diuen que tot plegat és un "espoli" al qual s'han vist abocats i avisen les administracions que no estan disposats "a suportar el greuge i la humiliació" que implica ser testimoni de la destrucció del municipi. El paisatge de Bellprat està catalogat com a espai d'interès natural.
Ara a l'entrada de Bellprat hi han col·locat uns rètols on es declaren "sobirans" per decidir "com volen fer les coses al seu municipi", diu Pérez: "Què podem fer? No ens fan ni cas". Són precisament la falta de recursos i la "indefensió absoluta" que diuen que senten davant de multinacionals i empreses el que ha conduït els habitants de Bellprat a adoptar aquestes mesures, sobretot "simbòliques", ja que la veïna de Bellprat reconeix que "les vindran a treure" i que la policia ja "ronda per allà". "És desproporcionat, el poble no ens podem defensar", critica Pérez: "I tot això ho fan en nom de les renovables. Ens sembla bé, però aquesta no és la manera de fer les coses. Només busquen el benefici econòmic, i la resta no els importa".
Caldrà seguir aquesta noticia, que ja es rar que un digital en parli, però ja posats, els de l'Ara haurien de fer un seguiment i seguir informant, encara que ja es veu a venir que els 13 veïns de Bellprat tenen totes les de perdre. Tot pel bé dels ciutadans i les renovables, que no és perquè si que ja es busca instalar en llocs on hi habita poca gent, per perjudicar el mínim possible; però és que en algún lloc s'han de posar, i en un país on tothom ho vol tot pero no a casa seva, aixó és una tasca molt dificil, i al final s'ha de tirar pel dret.
A Bellprat se celebra des de fa 15 anys la 'vila del llibre', no ho sé enguany. Hi ha molt poca informació sobre la vila que el 2008 tenia 87 habitants fins arribar als tretze actuals. De totes maneres, la vila talment com la vila del llibre tenen mala peça al teler.
Si ponen todo eso, el dinero generado es una pasta, así que algo irá para el pueblo, pero sí que la cosa no será igual.
ResponEliminaEs el gran problema de cambiar la energía fósil (cosa de desiertos y otros paises) por las renovables, que necesitan grandes espacios
para captar la energía solar y la eólica para obtener el equivalente. Pero el hambre aprieta, en este caso la necesidad, porque después
de lo visto, de pasar el petróleo de materia prima negociable en los mercados internacionales, se ha convertido en materia prima politica y entonces ya no vale el dinero sino algo más,en nuestro caso la perdida de las libertades
Y en algun sitio hay que poner todas estas instalaciones. Un pueblo semiabandonado parece un lugar adecuado aunque no idóneo.
EliminaPueblos, costas(ya se quejan en la Costa Brava),por los superventiladores marinos que rodearán la costa. Es triste, lo cambiará todo. No sé si no sería mejor volver a las nucleares ,que no dejan de ser "verdes", pero tienen el peligro de su vulnerabilidad a las guerras y otros hechos. Ya iremos viendo, bueno nuestros hijos y nietos, que ya no podrán disfrutar de muchos paisajes.
ResponEliminaBueno, en la Mancha habia y hay molinos de viento. Díselo al ingenioso hidalgo, Seguro gue los ecologistas de la época también se quejaban de estos molinos.
EliminaUmmm...una pequeña regla de tres..
ResponEliminaSi en 2008 tiene 87 habitantes
y en 2022 tiene 13
quiere decir que en 14 años ha perdido 74 habitantes
Ummm....
a 5 habitantes por año....
Umm.
luego...ummm...dentro de 2 años y 4 meses....el pueblo será abandonado porque no habrá ningún habitante,
será entonces cuando las esdrújulas eléctricas y fototovoltaicas bajen con escleróticas brújulas y okupen el pueblo que reclama "justicia social".
Ya tá ¡
Elemental querido Watson Cartisano.
EliminaLo de siempre, no me lo pongan cerca de casa, pero yo quiero electricidad sin fallos y wi-fi rápido, ¡¡ Eh !!.
ResponEliminaNos olvidamos que para tener beneficios, hay que hacer sacrificios. Y no veo las molestias por un parque eólico y otro fotovoltaico, que además, tributarán impuestos.
si Rodericus, tothom el vol el parc fotovoltaic i l'eolic, però al poble veí no al propi.
EliminaVeig com una espècie de crítica cap a la posició dels que protesten. Tothom ho vol, però al poble del costat. Ja.
ResponEliminaPerò també tinc molt clar faríeu el mateix.
No en el meu cas, et pots estar ben segur. Aixó si que ho tinc molt clar.
Elimina