Hemingway es va inventar un còctel anomenat Mort a la tarda, igual que el llibre que va publicar el 1932 en què narrava les curses de braus espanyoles, que no recomanem tastar perquè pel que sembla és una bomba. Ell mateix va deixar les instruccions anotades: “Poseu una unça d’absenta en un vas de xampany. Afegiu-hi xampany glaçat fins que assoleixi una opalescent consistència lletosa. Beveu-lo lentament”. Es diu que el va improvisar amb tres oficials de l'HMS Danae després d'intentar rescatar durant set hores el capità d'un vaixell de pesca en ple vendaval. Un salvament a cop d'absenta, la fada verda, en un ranvespre complicat.

El president del PSOE a Andalusia, Manuel Pezzi, va anomenar l'altre dia “tontopollas” Alberto Núñez Feijóo per comparar el ranvespre de Granada amb el de Finisterre (a favor d'aquest últim), en un acte electoral. Com li toques la bellesa de l'ocàs a l'Alhambra, insensat!. No es poden comparar els ranvespres, ni els còctels, cadascú té el seu i no deixarà que li ho robis. Són personals i intransferibles i, sovint, l'única cosa definitiva és qui t'acompanya. Entre els preferits de servidora hi ha un ranvespre a Cadis, un altre a l'Empordà i el tercer a Istanbul, èpic. Qualsevol val amb un gimlet a la mà, que ja sabem que se'l van inventar per tractar l'escorbut dels mariners a base de llima.

Va insistir Pezzi a detallar que el comentari del gallec Feijóo era “tanoca, del que ens visita i diu que el seu poble­ o la seva posta de sol és millor”. D’aquests, va rematar, “a Granada en diem, sense connotacions sexuals, que és un tontopollas, és a dir, una persona molt ximple”. ‘Death in the afternoon’ - Núria Escur - lavanguardia.com