A ran de la cimera de Madrid, s'ha obert un debat sobre si l'Estat ha d'invertir més en armament com exigeix l'OTAN, o no fer-ho, com demanen desde Podem. S'hauria d'esvaïr el dubte amb la lectura d'aquest al·legat de Miquel Roca i Junyent. A vegades cal reflexionar sobre el futur mirant el passat, per no cometre una altra vegada els mateixos errors, i crec que Europa aquesta vegada ho ha sabut fer.
"Durant tot el temps que va durar la guerra civil espanyola, el bàndol franquista va comptar amb l’ajut decidit de l’Alemanya de Hitler i de la Itàlia de Mussolini. Van ser els avions nazis els que van bombardejar Gernika i van ser els italians els que van bombardejar Barcelo- na. Mentrestant, francesos i anglesos jugaven –hipòcritament– la carta de la no-intervenció. Així es pretenia no fer enfadar Hitler i frenar la seva ambició de fer de la guerra l’eina per imposar el seu domini. Calia que els espanyols paguessin el cost de la devastació nazi per evitar la guerra a tot Europa!
El resultat és ben conegut. Hitler va fer la guerra, els francesos i anglesos van constatar el fracàs de la seva ingènua no-intervenció i tot Europa va quedar destrossada per la bogeria hitleriana. I, a Espanya, la derrota del bàndol republicà va obrir el camí al règim franquista per quaranta anys de dictadura. Això va ser així, i no hi ha més versions que la que queda explicada. Dura lliçó que la memòria històrica no hauria d’oblidar.
Europa va aprendre d’aquesta dramàtica experiència. Va avergonyir-se de la seva ingenuïtat de voler preservar la pau enfront dels totalitarismes només per la via de la no- intervenció. I d’aquí neix l’OTAN, aquella organització que estava vetada a tots els països no democràtics. I per això no comptava amb Espanya. Era un intent per defensar Europa enfront de qui pretengués atacar-la i, a la vegada, preservar per a tots els estats membres la temptació de resoldre les seves diferències per la via de la confrontació armada. Era construir la pau de la llibertat i afirmar que mai més els totalitaris imposarien la por per guanyar el poder del món. Es diguessin Hitler o Putin; el nom no fa la cosa.
Des d’aquest exercici de memòria històrica, quins dubtes pot plantejar el compromís total, ferm i decidit d’Espanya a favor de l’OTAN? Quan les veus dels Chamberlain es refugien avui en expressions pretesament esquerranoses, a qui es pretén enganyar? Se’n recorden del mal moment que els comunistes europeus van haver de passar i patir arran de l’acord entre Hitler i Stalin? Finalment, els bàndols van resultar clars: els que volien defensar la llibertat i la pau a casa seva i els que la volien destruir. L’OTAN identifica els primers; els altres tenen noms diversos, però la mateixa ambició totalitària.
I preservar la pau és difícil. Té costos i, a vegades, no menors. Però no hi ha progrés ni llibertat sense seguretat. Ens hem d’alliberar de l’amenaça de la guerra, però mai no s’aconseguirà aquest objectiu cedint al bel·licisme totalitari. El perill no és Suècia, ni Finlàndia, ni Lituània, ni –sobretot– Ucraïna. Ho acceptem, sí o no? Es demana a Ucraïna que es deixin matar –com a Espanya en el seu moment– per així garantir la pau de la resta? Visca les solucions diplomàtiques; visca la negociació ambiciosa; visca les solucions compartides! Però la història ens ensenya que aquest llenguatge no és el dels totalitaris. Algú recorda com les iniciatives que durant la guerra espanyola van intentar –com la presidida per Salvador de Madariaga– una pau digna van ser sistemàticament rebutjades pel bàndol franquista?
Ara cal oblidar tot això i mirar cap al futur de la convivència europea. Però això ara passa pel compromís amb l’OTAN. Ara, la neutralitat és una pretensió que només amaga una excusa".
Una cosa son els desitjos i les bones intencions i, l'altra, el mon real, què hi farem.
ResponEliminaEl problema rau en que cada vegada queden menys bones intencions i menys desitjos.
EliminaEs que lo uno, la OTAN, no es incompatible con la Sanidad y la Educación. La Sra Belarra, el Sr Iglesias y demás &, dicen que el dinero de los mil millones han de ir a lo último, nada que objetar, pero el problema está en que para tener ese dinero primero se ha de generarlo.
ResponEliminaEn Cádiz están esperando las dos fragatas más de la OTAN, y viene a cuento. ¿Porqué?, porque con mil quinientas personas más de alto poder adquisitivo, cobrando por desplazamiento, sin nadie en el paro, ni gastos médicos porque los traen desde casa y sin necesidad de ònerles un policía en la puerta, traen los suyos propios.
Dejo esta entrada de Público, . La otan es el PIB de Cádiz, así, tal como suena
https://www.publico.es/sociedad/rota-singular-economia-depende-base-militar-turismo.html
A Cadis no hi cap anti OTAN. Com bé dius, l'aliança és el seu PIB.
EliminaJo vaig coneìxer gent antiamericana que quan es van col·locar a la base de Pals amb un bon sou van canviar d'orientació, després va venir allò de 'bases fora', amb els anys.
ResponEliminaAixò és tan vell com el món. Otan d'entrada NO, Otan de saida SI. Encara recordo a un NARCIS SERRA desangelat defensant el SI L' OTAN sense cap convicció.
EliminaNo ens enganyem ... la guerra és un gran negoci, ho ha estat sempre. La cimera de l'OTAN de Madrid és una prova. Tots els països augmentant els pressupostos de defensa i els traficants d'armes fregant-se les mans.
ResponEliminaM'encantaria veure a totes les accionistes de les fàbriques d'armes arruïnats i als seus treballadors a l'atur .... Què més voldria jo !!!!
Aixó no ho veuràs mai, Manuel, ans al contrari, la por atia el seu obscé negoci.
EliminaUcrania va a perder esta guerra, de hecho ya la tiene perdida por mucha información interesada que nos muestren. El invasor es Putin y poco más hay que añadir. Putin no es idiota y no esta loco, su guerra ha subido muchísimo el valor de su mayor producto de venta, de hecho le hemos estado financiando y muy bien la guerra que le ha generado beneficios y además ni siquiera ha tenido que sacar sus mejores armas.
ResponEliminaLo de la OTAN va más por China, creo yo, y digan lo que digan, que ese si es un peligro de los de verdad y es un peligro que no podremos parar, 1.412 millones de chinos, (chino más o chino menos) ordenados, trabajando diez horas diarias seis días a la semana, con tecnología de última generación (no caigamos en la calificación del bazar) y mucho, mucho, mucho dinero son imparables .
De hecho solo tienen que dejar de renovar la deuda a EEUU y ya les meten en un aprieto muy importante, sino directamente en quiebra.
El gigante ya empieza a dar pisotones.
En nuestro caso nos tendremos que armar rápidamente, porque en caso de un conflicto con nuestro vecino de abajo la OTAN no actuara. Marruecos fue el primer pais del mundo que reconoció como nación a los EEUU y eso pesa mucho, no harán nada.
Lo que ha hecho Sánchez es una muestra de ello, sin ir más lejos, Biden le dijo: "Salta" y Sánchez respondió ¿Hasta donde?.
En Octubre nos toparemos con una crisis que otra vez nadie ha querido ver... ¿apostamos?
Bueno, que me enrollo, un saludo.
No te enrollas, el diagnóstico es acertado, muy acertado. El Otoño será complicado, muy complicado.
Elimina