El pastor Ramon Cornellana manifesta desolat que tanca una etapa de tres generacions de pastors d'ovella xisqueta a causa de l'atac d'un ós al seu ramat, la setmana passada, a la muntanya de Juverri, a Farrera (Pallars Sobirà). El plantígrad va provocar la mort de cinc dels seus animals i la desaparició d'un nombre idèntic. Aquesta és la primera agressió registrada a Farrera i reobre el debat sobre la convivència entre la ramaderia i els úrsids als Pirineus. Des de la seva reintroducció, a la dècada dels noranta, la població actual s'eleva a uns 70, dels quals 38 moren a Catalunya.
L'adéu de Cornellana al seu ofici és la victòria de la barbàrie disfressada d'ecologisme urbanita i funcionarial. La naturalesa dissenyada als bureaux dels ministeris, gabinets i altres burocracies:
“Cada any fem la transhumància des de Puiggròs, a les Garrigues, fins a Farrera, on arribem el 18 de juny després de sis jornades de marxa. El dia 27, cap a dos quarts de sis, vaig pujar a la muntanya i no vaig trobar el ramat. Més amunt vaig veure una ovella morta; les altres, espantades, havien corregut a amagar-se al bosc. Vaig informar els forestals, que van col·locar una càmera i van poder certificar que era un ós jove”, relata Cornellana. En dues nits va matar cinc animals. “No només és una pèrdua material, per mi té un valor sentimental. A veure si això serveix per obrir els ulls dels governants. Jo em jubilaré però què faran els pastors joves?”, es pregunta Cornellana en declaracions a la vanguardia.
A l'ós el van expulsar del Pirineu la bona gent del passat per viure sense més ensurt que l'inevitable. Acabar amb els óssos era un mal necessari, com ara la invenció del matarrates o l'insecticida. Així que quan la burocràcia benintencionada va decidir la seva reintroducció per donar gust a l'animalisme no va corregir un error ni va restablir cap equilibri. El que va fer va ser trepitjar el savi llegat de les generacions passades i el benestar i la tranquil·litat de les presents. Aleshores ja se sabia el que acabaria passant. Goyerri tornaria al Pirineu, però en comptes d'ativar-se de mel s'entretindria matant caps de ramats.
L'abandonament de Cornellana del pasturatge és la millor de les respostes. Contra el que afirma sovint el món de l'autoajuda, rendir-se també pot ser un acte de dignitat. Fins aquí he arribat i, desarmat, dic prou. Res més valent que acceptar amb naturalitat que no cal ser on no t'estimen. I l'administració no vol pastors, vol óssos. Així que l'adéu de Cornellana també és una victòria del raciocini: no cal lliurar guerres que no pots vèncer. Més d'un ecologista de debó, hauria de prendre'n nota.
Ecologia: ¿I els milers, o milions i milions d'espècies d'animals i vegetals, que s'han extingit abans de l'aparició del primer fum industrial? - Joan Fuster i Ortells.
Ayer escuché a la ecologista por la 2. En el otro lado un pastor de ovejas que el años pasado los lobos le arrebataron 42 ovejas.
ResponEliminaEl pastor hablaba desde el campo, rodeado de tres mastines, con un sol de justicia y con una tez morena del sol que daba pena, la encargada de no se que de asuntos animalísticos, ni recuerdo el nombre, defensora a ultranza de los animales y demás, desde un despacho con aire acondicionado en el centro de Madrid.
Ella en sus trece, él que decía que muy bien pero que esto se acabava, que él no seguiría y que las costillas de cordero que ella si iba a comer para Navidad tendría que a comprarlas a Francia.
Un abrazo
Alfonso Ussia que no és pas sanrt de la meva devoció va escriure el 'manual del ecologista coñazo', i d'aixó va sovint la cosa. No han reproduit els dinosaures perque no saben encara com fer-ho, però donals-hi temps. I això que els dinosaures no varen conviure mai amb els hominids.
EliminaHan creat un problema que no existia, amb això de l'os, ara ja n'hi ha 70, amb els llops passarà el mateix, és un problema més general del que sembla, fa un temps vaig sentir un pastor castellà i els passava igual, li paguen les ovelles mortes, com si això fos un consol. Aquest ecologisme de despatx convertirà tot plegat en parcs temàtics i això fins que no hi hagi una desgràcia personal, tot i que tampoc els farà ni fu ni fa. A més a més molts d'aquests papanates son vegans... Els ossos i els llops no, és clar, he, he.
ResponEliminaRecordo quan el senglar "estaba en perill d'extinció", segons algú del Govern, i varen fer corredors sobre l'eix transversal perquè puguessin passar i en varen repoblar fins i tot algunes zones. I ara ens surten els senglars per les orelles.
ResponEliminaSóc partidari de la vida salvatge, del llop, dels ossos. Tota la vida els llops es menjaven ovelles, és la seva obligació, o què? es te que fer vegetarià? ... Si per cinc ovelles ha de plegar ..!!
ResponEliminaSi no hi havia ossos feia anys al Pirineu, per alguna cosa devia ser, és la consequencia de la vida salvatge, hi ha espècies que s'adapten i altres que s'extingeixen i repoblar-ho és un error.
EliminaTot é un teatre per que li donin una subenció
ResponEliminaAixó que acabes d'escriure és una falta de respecte vers el Sr. Cornellana, a més l'home en té 65 i ja es pot jubilar.
ResponEliminaDisculpes ... ho sento. Em sembla bé que es jubili però no cap culpabilitzar als ossos. Tinc un cert prejudici respecte alguns pagesos i ramaders que tractan els animals com fàbricas de carn, llet, ous carents de sentiments i sesibilitat. Suposo que serà uba oart, però jo he estat testimoni de casos de gran crueltat
ResponEliminaHi ha de tot, pero resulta que encara som carnivors. AH! i no es culpabilitza als OSSOS, sinó als inconscients que els varen repoblar des d'un despatx.
ResponEliminaPueden convivir, si se tiene cuidado. No veo problema. Es espectacular ver tanta fuerza de la naturaleza, por esas montañas.Pero además crea un tipo nuevo de turismo,de fotografía. De vez en cuando sacan la concebida noticia de impacto fotográfico.
ResponEliminaYa, pero una cosa es ir a sacar unas fotos y otra que te ataquen al ganado, porque no es este un caso único, se dan a menudo. Hay un oso de nombre Goyerri que se ve que es muy dañino en este sentido.
ResponElimina