En un món sacsejat per uns xocs d'una intensitat brutal i inesperats, una paraula que ho pot canviar tot s'està posant cada cop més de moda: friendshoring.
Un conjunt de canvis recents han portat alguns a qüestionar els avantatges d'una economia global: primer la guerra comercial dels EUA amb la Xina, després la covid i el seu impacte a la cadena de subministrament i, ara, una guerra a Ucraïna que pot remodelar el panorama geopolític. Mentre que alguns encara parlaven d'onshoring o reshoring –recuperar la producció per reduir els riscos de les cadenes de subministraments globals–, o de sancions –castigant econòmicament a països com Rússia– la secretària del Tresor Janet Yellen va encunyar la paraula friendshoring per referir-se a la limitació del comerç de subministraments clau només a països amics: “Aquells que comparteixen els mateixos valors i interessos estratègics”.
Friendshoring és una paraula que sona força bé per ser abraçada per diferents àmbits de l'espectre polític i de la societat. Si és així, podeu canviar significativament el món econòmic que coneixem, anteposant les consideracions geopolítiques a les d'eficiència i la producció local en la globalització. Fins i tot hi ha qui argumenta que fomenta els valors democràtics donant incentius als països a compartir valors per formar part del grup d'“amics”. La realitat, però, és que el que fa és contribuir a la divisió del món en blocs. L'Organització Mundial del Comerç ha avisat recentment que en un món dividit en blocs el PIB es reduiria un 5%, restringint la competència. Les cadenes de subministraments que avui coneixem han transformat la producció mundial permetent que les empreses produeixin on els sigui més barat, fent possible l'accés dels països més pobres a uns béns que abans no es podien permetre. El friendshoring, a més, pot perpetuar una situació que no hauria de ser sempre així. Com ja deia Alfredo Pastor en aquest diari fa uns dies, Rússia no serà sempre Putin i ¿qui ens diu que els EUA no tornaran a tenir un altre Trump? Identificar els amics internacionals no sempre és trivial i molt menys permanent.
En un entorn on el concepte de conflicte guanya terreny, no comerciar amb “l'enemic” pot semblar tenir sentit, però no podem oblidar que el comerç també ens ajuda a parlar els uns amb els altres ia forjar la pau i les relacions diplomàtiques. A més, molts dels reptes més importants del món actual són globals: salut pública, canvi climàtic, etcètera. Quan això és així, en comptes de parlar d'enemics hauríem de pensar en socis. A això s'hi afegeix l'impacte de la guerra de Rússia a Ucraïna sobre el preu dels aliments, que pot tenir unes conseqüències nefastes sobre la fam mundial i que el friendshoring podria agreujar. Tot i que en aquests moments sembla que la principal preocupació dels mercats està centrada en els perills d'una recessió, anar cap a un món més fragmentat tindria unes conseqüències estructurals molt pitjors per a l'economia. Els europeus ens ho hauríem de pensar diverses vegades abans d'entrar en un joc que pot perllongar aquesta situació de blocs. - ‘Friendshoring’: el món que ve? - Núria Mas - lavanguardia.
Desde luego ha sido una sorpresa ,para el mundo democrático,lo que está ocurriendo.
ResponEliminaSe escogió China, para que sirviera de fabricante barato, en unos momentos que parecía que se abría en cierta manera al mercado libre.
Se ayudó a Rusia,para que se abriera a la democracia. Alemania,con un error monumental se hizo dependiente del gas ruso(para hacer amigos)
Ahora resulta, que ni los chinos ni los rusos son amigos de la democracia, parecen que retroceden en sus conceptos.
Cuellos de botella en China, por su política de Covid cero(ciudades portuarias cerradas, no salen pedidos) .
Invasión y amenaza de cierre del grifo del gas por parte de Rusia.
Está visto, que no se buscaron buenos amigos, para construir la economía globalizada. Es imposible(por lo que se ve),que una economía global no se puede constituir, con ideas de la vida tan dispares. Dictaduras y democracias no unen, no pegan.Hay que hacer un nuevo replanteamiento. Parece que ya se está haciendo,paises como México cercano a USA,está recibiendo fuertes inversiones para llenar el hueco del abandono de China
Yo viví este proceso, estaba en una empresa de confección que empezó a fabricar en Portugal, de ahí a Marruecos y de Marruecos a la China. Y claro, una camiseta que fabricada aquí nos costaba 250 pesetas, hecha en China FOB Barcelona nos salía por 80 pesetas.
ResponEliminaNadie pensó en las consecuencias a largo plazo, sólo en la inmediatez del negocio. Ahora habrá que volver a los orígenes en muchas cosas, fíjate como este año, más de la mitad de los petardos se han fabricado otra vez en España.
La globalización no és la panacea, pero nos ha ayudado a crecer, quizás se trate de globalizarse dentro de un orden, o creando las dependencias de unos y otros de manera que no sean incompatibles.
Recuerdo, y tu de sto si has estado en el texxtil lo harás con más motivo, FRANCESC, el Luis Merino y su fábrica a tres millas marinas de la costa valenciana, dentro de un barco, donde se fabricaban los Lois, tejanos que hacían la competencia los Lewis americanos.
ResponEliminaAllí, en esas instalaciones marinas, con mano de obra filipina y marroquina, fabricaba el tal Merino, fue un adelantado de la globalización, hasta que la cosa se puso a diez millas como aguas juridiccionales y mandó todo a Marruecos, cerrando la delegación valenciana y por ende la fábrica en medio del mar.
Era más barato Marruecos.
Hoy lo es la India, incluso, dicen, más que la China. Pero creo que volveremos a gastar de lo nuestro, que por cierto y en otro orden de cosas, lo hacemos muy bien.
Zapatos de Mallorca y Valencia, juguetes de Alicante, cueros de Córdoba, linea blanca de los maños y los vascos, navieras gaditanas y gallegas, corcho del mejor en Extremadura, tecnología catalana, excelente, por cierto y dos casas reales en Madrid...toma ya, no hay nadie que nos supere¡¡¡
Tenemos cosas que son insuperables , muy, muy buenas porque en lineas generales trabajamos bien.
Salut
El secret és que no hi ha secret. Fabricar aqui, així de senzill; sobretot invertir en tecnologia, llástima de no tenir la ma d'obra adequada, si aconseguissim fabricar tecnologia no dependriem dels altres sinó a l'inrevés.
ResponEliminaNo sé, no sé... a mi el instinto me recuerda aquello del "al enemigo, ni agua" Por cierto, aquí estamos muy contentos con eso de que el tubo del gas nos llega mas por abajo que por arriba. Ojo al parche! que no sea que al final nos lo metan...por abajo; digamos.
ResponEliminaNo m'extranyaria gens; quan depens dels altres passen aquestes coses.
ResponEliminaHe renunciat a entendre el món, la glovalitat ... fins i tot el cosmos. La meva ment és limitada i hi han coses que passan per sobre de la meva capacitat. Prefereixo dedicar-me a les coses mes quotidianes
ResponEliminaa la Vita Beata, per exemple....
ResponEliminahttps://anoarra.blogspot.com/2017/12/de-vita-beata.html