Ens enfrontem a una creixent escassetat de recursos, sota paraules com 'transició energètica', 'pacte verd' o 'digitalització' apareixen unes transformacions industrials, econòmiques i socials que objectivament suposaran sacrificis. Per disminuir l'impacte mediambiental han sorgit multitud d'iniciatives ia Suècia creix un concepte conegut com Köpskam. Fa referència a la "vergonya d'anar-se'n de compres sense que hi hagi una necessitat real", detalla l'organització. Es tracta d'un comportament en què preval la responsabilitat individual davant de la pressió de la indústria i la publicitat per consumir. "Comencem a tenir algunes alternatives circulars per allargar la vida d'aquestes peces, i la segona mà és una de les més senzilles, divertides i econòmiques", indiquen. Però l'assumpte és més complex que una declaració d'intencions benintencionada com el moviment Köpskam, que no deixa de ser una variant de l'economia circular. El món ha viscut una època prodigiosa. Les ràtios de llibertat, alfabetització, salut, pobresa i renda per càpita han millorat de manera ostensible els darrers segles. El creixement de la població ha estat la palanca de creixement econòmic i el sorgiment d'una classe mitjana pròspera ha estat el motor que l'ha accelerat des de finals del segle XX. Aquest creixement econòmic està altament correlacionat amb els indicadors de salut i benestar, com ara l'esperança de vida, l'educació o l'ocupació, però ha tingut efectes molt importants en el consum de recursos naturals i la disminució del capital natural del planeta.
Potser és cert que estem davant de La Gran Acceleració que preconitzava el Nobel Paul Crutzen, per referir-se a l'època que estem vivint, i que es caracteritza per ser un temps en què les activitats humanes han començat a provocar grans canvis al planeta, perquè lús que fem dels recursos va més enllà de la capacitat de reposició. La pregunta és si és possible un desacoblament global entre el creixement econòmic i el consum de recursos, i sembla que hi ha poques evidències serioses que ho hàgim aconseguit, per la qual cosa hauríem de pensar que s'entén per creixement i progrés.
I és en aquest entorn han aparegut moviments ciutadans que incideixen en els hàbits de consum i que combinen l'atenció a les necessitats pròpies com a persones/consumidors/ciutadans amb l'objectiu d'aconseguir un futur més sostenible. Moviments com 'köpskam', que al·ludeix al sentiment de vergonya i de culpabilitat en comprar productes que no siguin necessaris, o que no siguin sustentables i sostenibles. Un altre com 'trashed too fast' que facilita als consumidors informació per identificar aquells productes que consideren que van deixar de funcionar massa aviat, o 'zero food waste', que té com a objectiu reduir el malbaratament alimentari, ens indiquen algunes tendències futures que sembla van a ser rellevants a nivell polític i social. D'altra banda, hi ha aquells que defensen seguir com si res no hagués passat, perquè no hi ha alternativa al mercat i la mundialització, i que qualsevol altra orientació està destinada al fracàs.
Després de la crisi financera del 2008 vam començar a parlar de la nova normalitat. Després de la Covid-19 vam tornar a parlar de la nova normalitat. Quan acabi la guerra a Ucraïna tornarem a parlar de nova normalitat, com qui cerca desesperadament un ordre i una seguretat perdudes que ja no tornaran, perquè res tornarà a ser com abans, els nous temps no seran ni nous ni normals, i si molt difícils.
els nous temps no seran ni nous ni normals, i si molt difícils" . No me cabe duda . Pero creo que todavía hay una parte muy grande de la población que no lo mira desde esa perspectiva, hay mucho avestruz suelto. Hoy mismo, una de las innumerables ministras de nuestro gabinete se ha atrevido a decir que nos espera un futuro incierto.
ResponEliminaNo nos engaña, esa es la verdad.
Home, el Gobierno exagera una mica, però fa bé, a veure si la gent en `pren consciència.
EliminaLa economía de aprovechamiento, no la veo en nuestra juventud, más bien la de comprar y tirar.Cierto es, que existen varias web donde se venden y compran cosas de segunda mano, pero eso es otra cara del problema. Recuerdo, que mi madre aprovechó un buen traje de un tío mío y hizo lo que entonces se llamaba "dar la vuelta al traje" o algo parecido, la verdad es que era una buena tela y quedó muy bien.
ResponEliminaAntes, de entrada el segundo hijo heredaba todo del primero. Ahora tienen una cantidad de ropa los dos que es exagerado. Mi nieto tiene de juguetes para montar una tienda.
EliminaSi señor, "darle la vuelta" a un traje significaba descoser todas las piezas, y poner hacia el exterior la cara del tejido que iba cara al interior. Era darle una segunda vida al traje ocultando la superficie ajada.
EliminaCuando era un crio, mi madre hizo lo mismo con el traje de "fiestas de guardar" de mi padre.
A eso me refiero, CAR RES. Pero no deseo que se me llame alarmista, agorero o terraplanista, veo lo que veo y escucho gente que sabe. El mismo gobierno, el que está gobernando, no la oposición, me está diciendo que lo que viene es duro y que tenemos que ahorrar. Nos están inculcando ahorrar un grado, o sea, la cosa es seria. Los jóvenes se han de acostumbrar, pero hemos de dar ejemplo. Hemos de acabar con los vuelos de corta distancia (300 millas). Con los coches circulando vacíos. Con los jacuzzis...hemos de empezar a comprar a granel, como en nuestra juventud y todos nos hemos de poner las pilas.
ResponEliminaUn abrazo
Hi ha hagut mai 'temps normals'? No ho crec pas.
ResponEliminaDona: després de la guerra sempre varem anar endavant, amb alguna parada, pero endavant, i ara aixó s'ha acabat pel que sembla. A aixó em vinc a referir.
EliminaMiquel,la inflación es un gran problema,ocupa la primera posición en la preocupación(según encuestas)de las personas,para luchar contra ella se ponen medidas drásticas como es la subida de intereses.Esta tarde un tal Powell,de la reserva federal de USA,ha dicho que seguirán con las medidas restrictivas ,de subir el tipo de interés lo que haga falta.Si lo hacen los americanos,lo europeos tienen que seguirlo,para no importar más inflación.Mañana será noticia en los periódicos.
ResponEliminaToca atarse el cinturón,los viejos ya sabemos lo que significa.
Hace un rato...ha subido el 0´75 de interés. Al uno de setiembre/octubre a más tardar, ya se empezará a pagar por tener dinero en el banco y el que no lo tenga y lo pida le costará lo que le pidan por él.
EliminaEl que passa és que tots tenim una mica la síndrome Aznar que quan a ell li anava bé deia 'Espanya va bien', a l'escola he conegut realitats molt diferents en qualsevol moment històric viscut. I si parlem a nivell més universal la cosa encara seria molt pitjor.
ResponEliminaNo sé, va ser molt pitjor la guerra civil o la segona guerra mundial, pero després no recordo una situació tan complicada com l'actual.
ResponEliminaMirad, y lo que voy a escribir no se tendría que poner, pero lo voy a hacer. Ya no se cocina en TdC con aceite de cuarta prensada de la casa B------, aceite de oliva que antes lo regalaba en botellas de cinco litros. Hace aproximadamente medio año que ese aceite ya no aparece. Ahora se compra aceite de girasol y se hacen las ensaladas con él.
ResponEliminaPero lo cojonudo es que no se puede freir el pescado porque no hay para tanto aceite, aparte que ya no hay pescado para poner, así que cuando viene ahora se pone en la sopa y se hace calderos comunitarios de 125 litros de pescado.
Esto, y por experiencia, lo veo muy, muy mal. Nunca se habían puesto los platos que se están poniendo ahora, pero es que nunca habían habido los centros que se han abierto ahora (Paral lel, Santa Anna, Valencia, Meridiana....)
Cada uno habla por lo que ve, y yo veo que pintan bastos.
Un abrazo
A cáritas a la vora de casa hi ha unes cues de gent a buscar menjar com mai havia vist.
EliminaFrancesc, quizás lo que tu denominas "tiempos normales" son las épocas de progreso de la sociedad en general, cuando hasta el más humilde ve mejorar su situación de año en año.
ResponEliminaAhora vivimos tiempos de incerteza por la situación mundial, con escasez de la energía que necesitamos para una actividad económica normal. Si a eso le sumamos la concentración de poder económico cada vez en menos manos, y el triunfo de un mal entendido "liberalismo" que pretende además de enriquecerse, hundir en la miseria y la necesidad a la clase trabajadora, tenemos serios problemas para estar muy preocupados por el futuro de nuestros nietos.
Durante décadas nuestros "mandarines" nos hablaban de "energías verdes y renovables" que a la hora de la verdad son insuficientes para mantener nuestro estilo de vida, olvidándose de que este tipo de desarrollos no se pueden dejar en mano de las empresas, sino que deben de hacerse investigaciones y desarrollos por cuenta de los estados.
Porque las empresas están para generar beneficios, y cuando la innovación no promete resultados a corto o medio plazo, ni se lo plantean.
Estamos jodidos, volvemos a la edad media.
A aixó em refería Rodericus al progrés sobretot desde 1960 a 1990.
Elimina