La setmana passada La Vanguardia explicava que els ajuntaments de Granollers i Manresa van restringir durant les festes locals les activitats que implicaven consum d'aigua com la Refrescada Popular i el Correaigua. A l’Espluga de Francolí han decidit tallar el subministrament nou hores al dia. Tampoc no reguen els parcs ni els jardins, i han tancat les fonts públiques. Moltes altres poblacions es troben en una situació similar, en els propers dies n'hi haurà encara més, i el problema rau en que Francesc Baltasar no és ara conseller de Medi Ambient. Ell sí que sabia solucionar els problemes de la manca de pluges, pujava a Montserrat, li demanava a la Moreneta i aquesta accedia als seus precs a l'acte.

A França, on la intensitat d'aquest estiu els ha sorprès encara més que a nosaltres, a més d'un centenar de municipis han tancat l'aixeta. A més, no poden regar els jardins ni rentar els cotxes. Només un sector s'escapa d'aquestes prohibicions: el dels camps de golf. Perquè estiguin verds i bonics, s'han de regar sovint. Durant els mesos d'estiu, fins a 173 milions de litres diaris utilitzen els empresaris de golf francesos.

Davant d'aquest panorama, un grup que es fan anomenar Extinction Rebellion es dediquen des de fa setmanes a emplenar tots els forats dels camps de golf amb ciment. Un cop cimentats s'acaba la ximpleria. Jo, aquí començaria pel de Sant Cugat del Vallès, que és el més antic de Catalunya i que, per tant, li correspon aquest honor. Pero Extincion Rebellion és més que tapar uns quants forats dels camps de golf. És un moviment social mundial, l'objectiu del qual és influir sobre els governs del món i les polítiques mediambientals globals mitjançant la resistència no violenta per minimitzar l'extinció massiva i l'escalfament global. A través de la desobediència civil, el moviment es manifesta contra l'extinció massiva d'animals i plantes, així com la possible extinció de la humanitat com a conseqüència de la crisi climàtica i el deteriorament del seu hàbitat.

Aquesta organització va ser establerta l'any 2018 quan uns cent acadèmics van signar una crida a l'acció. Activistes de l'organització britànica Rising Up van iniciar les accions d'Extinction Rebellion a l'octubre de 2018. a Londres, produint-se nombroses detencions. Tot i que de moment les seves accions han estat modestes i simbòliques sembla que augmenten la seva activitat contestatària, caldrà veure si tot acaba en mer postureig de cap de setmana, o es posen les piles i actuen de debò. Ja es veurà. De moment, la iniciativa de tapar els forats dels camps de golf sembla un intent seriós d'un 'esport' potser no del tot adequat per a les circumstàncies actuals. Cal començar a prendre's de debò el canvi climàtic i prendre mesures urgents, això és el que reivindiquen els activistes de Rebel·lió o Extinció. El 27 de setembre d'enguany han convocat una vaga global pel clima que es cel·lebrarà entre altres ciutats del planeta a Barcelona.