Dies enrere, el company Antonio Cerrillo, un dels millors periodistes de temàtica ecològica, va publicar a l'avantguarda un reportatge sobre la dimensió psicològica de l'amenaçant i turbulent present climàtic: l'ecoansietat. - Antoni Puigverd.

Molta gent viu l'acceleració del canvi climàtic amb una barreja d'angoixa, desconcert i sentiment de culpa. Per por de contribuir a l'escalfament del planeta, no gosen utilitzar l'aire condicionat, per exemple. Fan tot el possible per consumir de manera poc contaminant i viuen amb angoixa les notícies sobre la sequera, els incendis o els rècords d'alta temperatura. Una pregunta d'un dels testimonis de l'ansietat climàtica va servir de títol al reportatge: “Em podré dutxar amb aigua calenta aquest hivern?”.

La pregunta té una dimensió moral. Amb la guerra d'Ucraïna, l'energia protagonitza les dues inquietuds principals del present: la dimensió ecològica i la dimensió econòmica. En aquest context, reduir la despesa energètica no és una exigència personal? No em sembla estressant fer-se aquesta mena de preguntes. Al contrari: prendre consciència de la dimensió col·lectiva dels nostres actes individuals és imprescindible en una democràcia.

Certament, les institucions que regeixen la nostra vida col·lectiva actuen de manera erràtica i contradictòria (inevitablement contradictòria, de vegades: malgrat abanderar la transició energètica, la UE permetrà, degut a l'escassetat de gas, cremar carbó a tota màquina). Però, precisament en aquest context de confusió institucional, la responsabilitat dels individus és més convenient. Ara és quan té realment sentit la cèlebre exhortació de John F. Kennedy: “No preguntis què pot fer el teu país per tu, sinó què pots fer tu pel teu país”.

Sí, ho sabem: els nostres dirigents són interessats, partidistes, ambigus i, sovint, incompetents. Sí, ho sabem: ja que poden pagar-ho, no pocs amics, veïns i coneguts malbaraten aigua i energia a cabassos. D'acord. I què? Els errors dels de dalt o dels veïns no eclipsen la pròpia responsabilitat. Estalviar aigua i energia és una exigència personal. Una exigència que no depèn del que decideixin els de dalt, sinó del que reflecteix el mirall quan estem sols.