No es tracte d'insistir, ni de fer-se pesat, però davant l'allau insistent de crítiques al President de la Generalitat Pere Aragonés, de no asistir a la manifestació de la Diada del proper 11S, cal llegir aquest article d'en Josep Marí Blanch, per entendre el que realment està passant en aquest país ambivalent, que com Dembélé, cinc segons abans de culminar un atac encara ni ell sap si anirà per la dreta o per l'esquerra. Quin desastre, cuanta divisió en el món independentista, l'ANC' coneguda com 'ACC' (ASSOCIACIÓ COMARCAL CATALANA) amenaça en presentar-se amb llista propia, La Borràs igual funda un nou partit, i embolica que fa fort. Can Garlanda is comming.
LA TRAÏCIÓ DE LA DIADA - Josep Martí Blanch - lavanguardia.cat.
Una de les mentides, mitja veritat si ho prefereixen, que van fer fortuna per explicar l’empenta de l’independentisme a partir del 2012 fou donar per bo acríticament que es tractava d’un moviment ciutadà nascut i crescut al marge dels partits. El carrer havia dit prou i les formacions polítiques que es resistissin a ballar la musica que tocaven l’ANC i Òmnium serien desintegrades per l’huracà de la voluntat popular. Tan fals era aquest axioma com el contrari, consistent en atribuir la força del sobiranisme a un eficaç equip de propagandistes que des de la Generalitat aconseguien manipular amb tècniques eficaces de seducció el cervell dels catalans perquè s’oblidessin de les retallades abraçant l’estelada. La realitat sempre és més complexa que la suma dels arguments de part.
I convé saber sobre el tema que ens ocupa que, anant al principi del tot, la manifestació de la Diada del 2012 i les que van seguir van arribar a ser el que foren perquè, existint d’antuvi un terreny abonat que feia possible el creixement ràpid del que allí es plantés, foren molts els jardiners que es van afanyar a conrear-lo. El govern d’Artur Mas, per dir-ho a les clares, va empènyer (i en aquest punt hauria d’escriure per honestedat amb el lector: vam empènyer) els ciutadans al carrer, com també ho van fer els partits, llavors encara nacionalistes. L’ANC s’embutxacava l’èxit de les convocatòries, però sense la suma entusiasta de discursos i recursos de partits i institucions la cosa no hauria estat igual. Vàrem ser molts els que traguérem el geni de la làmpada. Altra cosa és que un cop fora es confirmés que les profecies es compleixen i que no havia manera de controlar-lo. Però aquesta és una altra història.
Tota aquesta prèvia té relació amb la decisió del president Pere Aragonès de no acudir a la gran manifestació d’enguany, cosa que també suposa que ERC deixi caure els braços i que l’entramat institucional que controla aquest partit –veurem el paper dels mitjans de comunicació públics– doni aire amb menys entusiasme als ànims de la ciutadania durant l’escalfament previ de la Diada. Amb aquestes cartes repartides, la manifestació de l’Onze de Setembre adquireix un objectiu únicament intern, en convertir-se en una concentració contra el Govern de Pere Aragonès i la seva estratègica de negociació amb el PSOE, tal i com volien els convocants. Que en aquesta manifestació hi acabi havent mig Govern –els membres de JxCat– només reitera una vegada més que a Catalunya sí que es pot al mateix temps anar a missa i a la processó perquè la indulgència de l’electorat és a prova de bombes i raciocini.
La decisió d’Aragonès és arriscada políticament –en termes purament partidistes– en la mesura que obre la porta al fet que la manifestació sigui llegida únicament en clau de saber quants ciutadans estan en contra seu. És també un seriós contratemps –un més, i la tendència és a l’infinit– per a l’estabilitat del seu Govern, doncs resulta molt difícil d’explicar que mig Executiu es manifesti alegrement contra el seu president i contra l’altre partit de la coalició. Només que com que a aquestes alçades ja pot garantir-se que la manifestació farà figa –no en termes absoluts, però sí comparativament amb altres diades del passat– la seva absència deixarà Aragonès i ERC en una posició coherent amb la seva estratègia i li aportarà al primer un plus de lideratge (faig el que he de fer i vull fer, no allò a què m’arrosseguen) del qual la institució presidencial va molt necessitada.
És també el millor per a Catalunya –en la seva totalitat– i també per a l’independentisme. En ambdós casos pel mateix motiu. L’ANC és des de fa temps una ombra del que fou. El seu discurs no només s’ha tornat antipolític –encara que aquest gen sempre ha estat present en el seu discurs– sinó que ara ve amanit amb un deix de supremacisme i ranci sectarisme que l’allunya del projecte independentista que aconseguia abraçar des d’una calculada ambigüitat ciutadans de sensibilitats molt diverses i matisades. Que la presidència de la Generalitat no doni l’aval a un projecte forjat amb aquesta marca de ciment és una excel·lent noticia per als catalans. I, paradoxalment, també per al sobiranisme, que, en la seva immensa majoria, es mantindrà absent d’una convocatòria que dona l’esquena obertament a les bases argumentatives que el van fer créixer. Per cert, aquesta i no altra, ara que està tan de moda buscar botiflers per totes les cantonades, és la verdadera traïció a l’independentisme.
Ni pàtria ni manifestacions massives, tot serveix tan sols per complicar la convivència, ara bé, em refereixo a 'totes les pàtries', ep.
ResponEliminao fer com Theo Angelopoulos."No aniré a cap manifestació nacionalista, sota cap bandera. Sé que aquesta opció em predisposa a ser la primera víctima. Perquè sóc sempre i arreu un estranger."
EliminaCon lo bonita que era la Diada de antes, la pasaba en Sitges, colorido, música, gigantes y cabezudos, bailes. Alegría y convivencia
ResponEliminaConfieso que no he do a niguna diada, ni a la primera.
EliminaFui a la primera, a Sant Boi andando por las vías de los FFCC de la generalitat, fui con dos compañeros del Frap , uno de ellos acabó muy mal, después de un curso de tornero en La Sagrera (Pegaso), en el que iba a buscarle, acabó con tal lavado de cerebro que era imposible mantener una conversación pacífica. Tuve suerte, no me implicó jamás, pero se las tuvo y muy mal con los grises.
Eliminadonar per bo acríticament que es tractava d’un moviment ciutadà nascut i crescut al marge dels partits. .."
ResponEliminaEste es el quit del meollo. El punto exacto. Y a partir de aquí la gran engañifa donde picaron muchos.
salut
Aixó es va produïr al 2010, és el que jo n'anomeno l'independenrtisme emocional, que va pasar del 25% al 48%, per acabar a tornar al 25%. Ja es veurà enguany.
EliminaY no olvides, Miquel, la crisis inmobiliaria que se inició en el 2008,con muchos parados, que siendo internacional, se apañaron para lo de España nos roba. Ahora viene otra, a ver qué será el enfoque, estos son fanáticos e insistentes del tema
ResponEliminaPer a mi, l'última manifestació "acceptable" va ser la Via Catalana de 2015. Va tenir un caràcter festiu molt difícil de superar. No em fico en el tema de si serveixen o no serveixen per a res. No m'interessa. Només m'interessa el fenomen antropològic (que ho és) de mobilitzar a tal quantitat de persones, de manera lúdica i certament pacífica.
ResponEliminaTot el que ha vingut després, ja em sembla més la típica menjada de coco de gurus sectaris i d'impuls fanàtic que encara i sent (qui ho sigui) independentista, no tindrà mes remei que acceptar com fracassat i inservible.
Tampoc vaig anar a la vía Catalana, dec ser molt asocial.
EliminaNomés m'interessa el fenomen antropològic (que ho és) de mobilitzar a tal quantitat de persones, de manera lúdica i certament pacífica...." Interesante y buen punto de vista, digno de estudio para sociologos.
EliminaÉs questió d'anar posant autobusos.
Elimina...I em refereixo, per a explicar-me millor, al fet que tot el que va venir després amb liders civils cridant com a seminaristes en zel coses com aquella de "President posi les urnes !!, ja no eren manifestacions, eren una altra cosa mes verinosa
ResponEliminaI així va acabar, com el rosari de l'Aurora. La de president posi les urnes, era la 'moderada' Carme Forcadell
ResponEliminaDe la Via Catalana,recorri un buen trozo en bici por una parte la vi algo hermoso,nuevo,vecinos que se unían y eso es importante,porque creo en las manifestaciones expontaneas,pero por otra parte vi ya algo,que no cuadraba,cada un número de metros,personas con aspecto militar,con pendones,como los de la mili.Nunca imaginé que todo aquello acabaría en ese falso golpe de estado,de sainete.
ResponEliminaÉs que 'la revolució dels somriures', ha acabat amb un rictus amarg,
ResponEliminaPues pasamos de la "Via catalana" al "Descenso A Los Infiernos".
ResponEliminaYo también vi con simpatía la Via Catalana porque era un movimiento ciudadano donde se implicó mucha gente diversa de todos los credos.
Ahora bien, todo lo que siguió desde ahí, me ha hecho sentirme un extranjero en mi propia tierra, y tener que renegar de ideas propias muy arraigadas. Pero nunca es tarde para aprender, y ver el verdadero rostro de algunas políticas, y, sobre todo, de los políticos.
Hoy por hoy, pienso que la fiesta está prostituida, y lo que tendría que ser una fiesta para todos los catalanes con independencia de su pensamiento, se ha puesto al servicio del "separafascismo".
Com deia Theo Angelopoulos."No aniré a cap manifestació nacionalista, sota cap bandera. Sé que aquesta opció em predisposa a ser la primera víctima. Perquè sóc sempre i arreu un estranger."
ResponElimina