Un dels avantatges que ha comportat la pandèmia amb les restriccions que ens ha infringit el Govern, ha estat el toc de queda, la suspensió de Festes Majors, els concerts en viu i en directe a les tantes de la nit dels xitxarerel-los musiqueros, la suspensió també dels castellers i que el públic pugués anar als camps de fútbol a cridar o insultar.
Però la vacunació del personal a tota pastilla, ha generat una serie d'efectes secundaris i tot aixó s'està fonent com la neu primavera - aixó Roy Batty no ho sabia -, i mira que el toc de queda m'anava bé, de 10 de la nit a les 6 del matí, que coincideix amb l'hora meva d'anar a dormir i de llevar-me, els concerts i el públic al fútbol tornarán o ja ho esyàn fent mica en mica i els castellers ja assajaven aquesta setmana. Quan deien ens en sortirem, pensaba que no es referien a aixó, potser havien d'haver dit, ens en lliurarem d'una vegada, però no ha estat així, i el pitjor de tot, han tornat les Festes Majors. Alegria i xerinola que és Festa Major.
Del 3 al 5 de septembre es cel·lebra la Festa Major de Sabadell. On vivim nosaltres al nord de la Creu Alta fregant Can Puigjaner, ni per la Festa Major de Sabadell ni per la de la Creu Alta ens toca cap tipus d'activitat lúdica, com a molt les cavalcades de reis o de Carnaval pasen properes de casa pel carrer Francesc Layret. I encara bo que la Festa Major de la Creu Alta és menor i molesta poc, aspecte que empitjora quan és la Festa Major de la vila. Enguany la Festa major de la Creu Alta es va cel·lebrar en la intimitat només els trabucaires, palplantas en cercle a la plaça de la Creu alta varen donar senyal de vida, sorollosa per cert.
Dit això, tornem a la cosa de la Festa Major, sincerament no entenc a l’any 2021 i successius, més alguns d’anteriors, quin sentit té celebrar la festa major, no hem collit ni sembrat res que hom sàpiga, ja tenim Tibidabo i Port Aventura per pujar a les atraccions i més segures que les de la fira que son una mica de nygo nygo.
No cal omplir l'eix Macià d'atracciones, paradetes i atraccions musicals que prou xivarri fan, o tallar pel mig l’eix Macià per eixordir als veïns durant quatre dies i quatre nits que dura la Festa Major i l'altre meitat plena de xiringuitos per que la gent mami més del compte, tot plegat per posar aquestes quatre atraccions i col·lapsar la ciutat o veure't obligat a fer gairebé una odissea per arribar amb el cotxe a casa teva; al cap i a la fi la gent se'n va de pont i els que es queden a preu exorbitant gaudeixen d’unes insegures i oneroses atraccions de fireta, fixeu-vos sinó en el preu dels “caballitos” sense anar més lluny, que fins i tot en Fèlix Millet ho consideraria un robatori.
A Sabadell, abans de l'arribada de la democracia, la fira la feien al Carrer de Vilarrùbies i a la plaça del Taulí, i tenia la seva raó de ser, eren temps de penúries i grisor i la fira significava un alè d'aire fresc, amb les atraccions, les paradetes, els xarlatans, la parada de xurros de la Floresta al començar a l'esquerra del carrer. Ara no en té cap, com tantes coses que encara mantenim del passat sense voler adaptar-nos al present que és el futur, no hem entès que el concepte de Festa major ha caducat, quan de fet ja en venia “per-se”, atès era un residu de les festes paganes de canvi de solstici, com els correfocs un espectacle atàvic, ideal per socarrimar-se mentre és fa el beneit pel bell mig del carrer malbaratant pólvora. Hauríem de començar a entendre que som al segle XXI i moltes coses i no tan sols la Festa Major, a segle d'avui no tenen cap raó de ser ni celebrar-se, car de seguir aixì continuarem ancorats en una espècie de dia de la marmota del passat del que no ens en sortim.
A banda, la Generalitat, tan l'actual, com l'anterior o la que vindrà, tan donades a demanar estudis inùtils o com a mínim en molts casos de dubtosa o peculiar utilidad, en podrien encarregar un del cost anual de les Festes Majors comptant les hores laborals perdudes i les despeses extraordinàries dels Ajuntaments en organitzar-les. La xifra seria de prou zeros com per rumiar la possibilitat de deixar de celebrar-les d'una punyetera vegada.
Baugman parlava de la societat líquida, però crec sinceramente que hi encertaba més Mike Judge quan ens va parlar en la seva película IDIOCRACY, de la disgenèsica Societat de la idiocracia.
Baugman parlava de la societat líquida, però crec sinceramente que hi encertaba més Mike Judge quan ens va parlar en la seva película IDIOCRACY, de la disgenèsica Societat de la idiocracia.
No se porque, pero me parece que se han quedado obsoletas
ResponEliminaÉs que no tenen cap sentit, a banda que ara que parlen d'estalviar llum, no vegis el dispendi.
EliminaEl ahorro de luz,es algo político, como lo fue las restriciones del Covid(a ver quién la tenía más grande).No creo que eliminen o se atrevan con quitar la feria de Sevilla,por ejemplo
EliminaLa Feria de Sevilla, ya es negocio más que nada. Como la de Abril
EliminaClaro, pero hay muchas ferias. Para algunos, es pasear y ver el hambiente, no se gastan un duro, para otros otra forma de botellón, los niños los coche citos. Los que tienen caseta, pescaito y sevillanas. Los aficionados los toros
EliminaNo puc subscriure el que dius Miquel. Mira, en els anys 69, 70 i 71 jo era músic, en un grup i vam estar contractats en la Festa Major de Vidreres (Girona). Els tres anys. I tinc el record molt fresc. Ahir, atès que visc al poble veí i que hi tinc amics allí, precisament vaig estar a la festa. Ara, mes de cinquanta anys després, veig la mateixa il·lusió i el mateix ple que llavors, però amb més recursos per descomptat. I ho continuen celebrant igual. Em sobre el correbous, però això es una altre historia.
ResponEliminaTambé jo habia actuat en Festes Majors, peromdàixó en fa 50 anys
EliminaYa digo que me parece, NOXEUS, no lo afirmo con rotundidad. Quizá es que soy poco aficionado a ellas y nunca he aparecido en ninguna de ninguna comunidad, salvo un año que me llevaron a Santa María de Barberá para una Feria de Abril, donde lo único que se hacía era beber sin compasión y bailar a tuti ple.
EliminaEscape rápido, eso si.
salut
A aquesta si que hi vaig anar, a la de Barberá. Era jove...
EliminaLa de Esplugues,ahora por Sant Mateo,va mucha gente.Igual la de Cornellat.Mis nietos no se la pierden.En mi caso,no faltaba a la de Cordoba,por mayo,ahora he dejado,pero me lo pasaba muy bien,cantando y bailando.Lo más interesante,que en la caseta del Ayuntamiento,trae grupos y cantantes ,gratis.Ahi vi celtas cortos y otros.Cuando era joven,los toros y novilladas.Me gusta la feria,claro se gasta dinero,pero vale la pena pasarlo buen.
ResponEliminaRecuero tambien la de Garriguella,donde tenía amigos y por supuesto la de Sitges y su traca final en verano.Ya digo,que ne gusta el jaleo.
EliminaEs un concepto trasnochado, y sabes lo que cuesta en su conjunto. No tiene ningún sentido a dia de hoy.
EliminaBueno,pero mientras vaya la gente a divertirse y dejarse la plata,tendrá sentido.Es como el fútbol, los toros..
EliminaEso si, cada cual que se distraiga como quiera, faltaría más-
EliminaDiria el mateix de la de Sils on visc (que en té dues) que tot i que es un poble força mes aburrit que l'altre (es com un poble dormitori) Déu n'hi do, la que munten. Sou vosaltres els "fangas" que sou uns "pixafluixes" Jajajajaja!!!
ResponEliminaDe pixafluixes res de res, simplement contemplen el paisatge. No sóc de can Fanga, sinó de Sant Feliu de Codines, emigrat a Sabadell. Ah! i recrda que la vigilia d'una guerra, el país sempre és una festa.
ResponEliminaEp! no t'ho agafis malament, home. Es de broma.
EliminaBe, per si de cas. Haig de confessar que m'encanta la teva elegant displicència.
EliminaDisplicència: Actitud indiferent i de desgrat cap a alguna cosa o algú.
EliminaNo home, no. Lamento que ho entenguis així, encara i afegint l'elegància. No és el cas.
la displicencia no es dolenta, si se sap fer amb estil, com és el teu cas.
EliminaFrancesc, las "fiestas mayores" no están obsoletas, al menos para le gente joven que las descubre y disfruta.
ResponEliminaQuizás para nosotros, a mi particularmente no me hacen ninguna gracia. En Hospitalet es una cuestión de barrios, cada uno tiene su propia fiesta mayor, algunas más populosas que otras.
La de mi barrio no es gran cosa. Unas pocas atracciones (dos o tres) para los menudos, una churrería móvil, un Frankfurt también móvil, donde las fritangas te pueden poner los triglicéridos a mil, y unas tarifas exorbitadas. Baile nocturno el sábado y el domingo de la fiesta, y un castillo de fuegos artificiales que ha ido a menos de año en año.
Por suerte, aunque estoy cerca, la disposición de las calles disipa el ruido, y el chunda-chunda apenas se aprecia desde casa.
A medida que la comisión de fiestas envejece (son los mismos desde hace treinta años), el jolgorio también decae, y el presupuesto, idem.
Pero deja que los jóvenes las disfruten, y que a medida que envejezcan (como nosotros), descubran que las fritangas son insufribles, que por dos cervezas los sablean, y que la orquesta que contratan "asesinan" las canciones que interpretan (inolvidable por lo pésima una versión que escuché del "Hotel California", peor aún que la de los "Gipsy kings").
Al final, todo queda para los yayos con sus nietos, y para los quinceañeros.
Pero déjalos disfrutar del momento
Els joves disfruten amb qualsevol cosa, sigui Festa Major o el que sigui, pero els joves disfruten de la Festa Major, en dos conceptes que ja tenen cada setmana, concerts de música i mamar. Però quin concepte avala les Feste Majors actuals, que celebrem?
ResponElimina