{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

CABARET REICHSTAG

¿No és sensacional que els alemanys venguessin alta tecnologia de simulació per al camp d'entrenament militar rus més gran mentre els russos s'entrenaven assaltant una reconstrucció del Reichstag?


Asseguda al divan, l’atracció mútua que succiona russos i alemanys hauria rebentat les neurones a Freud. L’espessa teoria de la psicoanàlisi –amb tota la seva càrrega sexual– és insuficient per explicar racionalment un segle de flirtejos inconfessats entre Berlín i Moscou: des del tren segellat amb què els alemanys van injectar Lenin a Rússia fins als gasoductes amb què els russos han injectat dependència energètica a Alemanya.

D’aquesta atracció fatal en commemorem ara dues fites. Cent anys, aquest octubre, de la mítica Primera Exposició d’ Art Rus a la galeria Van Diemen de Berlín: el constructivisme rus besant la República de Weimar. I també cent anys, aquest novembre, del contracte clandestí que l’aeronàutica Junkers va firmar a Moscou. Contracte que va posar els fonaments de la futura força aèria nazi: els soviets formarien els pilots de Weimar d’amagat del tractat de Versalles.

Els russos van entrenar així els aviadors alemanys que acabarien bombardejant Rússia, entre els quals Hermann Göring en persona, arquitecte de la Luftwaffe. Constructivisme avantguardista soviet en estat pur: atès que tot era secret, els pilots alemanys que morien en accidents eren tornats de Rússia en caixes especials etiquetades com a “part de maquinària”.

Recreació de l’assalt al Reichstag alPark PatriotdeRússia 

La geopolítica fa més ganyotes que un sensual i fosc cabaret del Berlín d’entreguerres, i la ganyota més espectacular va ser el màgic pacte Ribbentrop-Mólotov. Aquest número entre Hitler i Stalin per fer desaparèixer de sobte Polònia –i una colla de països més– va tenir el seu moment Marx (germans) quan el ministre d’ Exteriors nazi volava cap a Moscou per firmar l’acord i el seu homòleg soviètic no tenia cap esvàstica per rebre’l a l’aeroport: van localitzar una bandera nazi als estudis de cinema rus on es rodaven pel·lícules... antinazis.

Després de la invasió en estèreo de Polònia, hi va haver desfilades militars conjuntes nazis i soviètiques, i l’ajuda russa en gra i petroli va permetre al Tercer Reich superar el bloqueig britànic. Fins i tot van oferir als nazis una base de submarins. “El feixisme és una qüestió de gustos”, va dir Mólotov el dia de la firma. I, com que sobre gustos no hi ha res escrit, dos anys després Alemanya envaïa Rússia. Inútilment. Sobre una autopista de cadàvers, els russos van acabar entrant a Berlín, enfilant-se al Reichstag i immortalitzant el moment amb una càmera fotogràfica... alemanya ( Leica, esclar). I encara hi són, assaltant el Parlament germànic sense parar, espiritualment o físicament.

La mítica foto, feta dies després, de la presa del Reichstag Getty Images

“Estem construint un Reichstag al Park Patriot” (un Disneyland militarrus barreja d’esbarjo, esplai i tancs), va anunciar fa cinc anys el ministre de Defensa rus, el mateix que ha dirigit l’assalt a Ucraïna. “No a mida real –va dir–, però sí perquè els soldats del nostre exèrcit juvenil puguin assaltar no qualsevol edifici, sinó el Reichstag”. Berlín va mostrar “estranyesa” davant la idea: “No ens passaria pel cap construir una cosa semblant per entrenar els nostres joves”, va dir el Govern alemany. I Moscou va respondre en clau Nuremberg: “Aquestes crítiques fan que ens preguntem què pensen aquests polítics alemanys dels arquitectes del Reichstag entre el 1933 i el 1945”.

Recreació de l'assalt al Reichstag al Park Patriot, a Rússia AFP

Als alemanys, és clar, no se'ls hauria acudit muntar una cosa així per entrenar-se. Però va ser un hòlding alemany el que va començar a construir per als russos, el 2011, el camp d'entrenament militar més avançat del món. Amb l'annexió russa de Crimea es va retirar del projecte, encara que hi ha sòlides sospites que indirectament van seguir venent material.

Aquest potentíssim holding alemany té nom nibelung: Rheinmetall (Metal del Rin). No és sensacional que el gran exèrcit privat de Rússia s'anomeni Wagner i s'entreni en aquest camp? I no ho és que Alemanya vengués tecnologia de simulació als russos perquè s'entrenessin mentre els russos practicaven assaltant una reconstrucció del Reichstag?

El més sensacional, per part meva, seria trobar la cinta perduda en què, fa un parell de dècades, vaig gravar una conversa amb Josefina Sampere, la prima major de la meva mare. El 1933 va veure cremar el Reichstag. Molt de prop. Era a Berlín per aprendre alemany després de graduar-se a l'Escola de Bibliotecàries. Em va dir que coneixia les filles del fins feia pocs mesos canceller Von Papen, i em va descriure les flames. Em crema no trobar el casset.

Pocs anys després, el Reichstag em va tornar a través de RB, un amic rus tan rus que la seva mare pinta matrioshkas davant d'una fàbrica de míssils abandonada. Un dia el vaig portar a un bar de drag queens de l?Eixample. Em va semblar el lloc ideal per preguntar-li què va fer la seva família a la Guerra Mundial. Em va explicar que el seu avi va ser dels primers soldats russos a arribar al Reichstag, i que va començar a cremar papers fins que un oficial li va dir que no ho fes, que podien ser proves contra els nazis. El seu avi adorava Stalin i el van ficar un temps a la presó per suposadament haver-lo criticat.

–¿Va continuar estimant Stalin una vegada fora del penal?

–Fins el dia que va morir.

Ni els assots de la dubtosa saxofonista del Kit Kat Club berlinès, amb Liza Minnelli contorsionant-se sobre la cadira, aconseguirien una adoració tan potent. - Plàcid Garcia-Planas - lavanguardia.com

Publica un comentari a l'entrada

11 Comentaris

  1. La mítica foto está llena de trucajes.
    Como todo, todo lo que se nos muestra es media verdad, que no hay que confundir con lo verdadero.
    Leí hace muchos años un libro y ahora buscando por internet me vuelvo a encontrar con más o menos lo mismo.
    Me cuesta creerme nada.

    https://es.wikipedia.org/wiki/Alzando_una_bandera_sobre_el_Reichstag

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fixa't que Garcia Planas ja diu al peu de foto: La mítica foto, feta dies després, de la presa del Reichstag.

      Elimina
  2. Quan els alemanys van enviar Lenin al tren blindat a Rússia a través de Finlàndia perquè aquest introduís contradiccions al costat rus, no sabien que s'estaven disparant un tret al peu, perquè aquell rus acabaria liderant un cop d'estat al qual es ha anomenat "revolució" que trauria Rússia de la guerra i que signaria un tractat de pau humiliant, Brest-Litovsk, que portaria a perdre a Rússia bona part dels seus tradicionals territoris. No obstant això, el desenvolupament de la guerra i l'exportació del model soviètic als obrers alemanys va fer que aquests promoguessin alhora la revolució a Alemanya i el foment de la pau que va fer que Alemanya es rendís sense haver perdut la guerra. És l'anomenat tir per l'esquena que Hitler i la dreta alemanya no van perdonar mai. L'esquerra era culpable d'haver rendit Alemanya. Un altre element molt important en la fi de la guerra va ser l'anomenada grip espanyola que va afectar desenes de milers de combatents que morien com a mosques.

    ResponElimina
    Respostes
    1. De la grip espanyola, aquí en deiem la grip asiátca, oi?

      Elimina
    2. Una apostilla a lo que ha comentado Joselu : la rendición alemana en la I G.M. fue tildada por los militares alemanes como "la Puñalada Por La Espalda". La ultima ofensiva en el frente occidental planeada por Ludendorff fué un absoluto fracaso que consumió las ultimas reservas alemanas de hombres y material sin ningún resultado, y la presión del ejército estadounidense sobrepasaba la capacidad de resistencia alemana, así que el zorro de Ludendorff, maxima autoridad alemana como jefe del alto estado mayor, devolvió sus poderes al parlamento alemán, para que la rendición la firmasen los políticos civiles, y así dejar "inmaculado" el prestigio del ejército alemán.

      Con su "maniobra", el cabrón de Ludendorff se quitó la responsabilidad del desastre de encima, se la encolomó a los políticos socialdemócratas, y acto seguido se exilió en Suecia.

      Y aquí empezó a correr la leyenda de la "Puñalada Por La Espalda", las tropas alemanas se retiraron al interior de su país desfilando con todo el material, como en un desfile de la victoria, ante un pueblo atónito que no creía haber perdido aquella guerra.

      La leyenda cargaba la responsabilidad de la derrota sobre los políticos, y sobre una teórica "quinta columna" de conspiradores judíos, que habían arruinado con sus maniobras la paupérrima economía.

      La realidad es que el ejército había colapsado, no se podían reclutar apenas nuevos soldados, no había dinero para reponer el equipo, las municiones, la artillería, etcetera. Y los Krupp, los Thissen y el resto de industriales habían "cerrado el grifo" ante la falta de pagos.

      Los nazis utilizaron toda esta desinformación en su provecho para asaltar el poder.

      Elimina
  3. Y dicen que los barcos butaneros,cargan gas ruso,con bandera afin que en alta mar transpasan el gas a metaneros,con bandera apropiada y llenan los depositos de Alemania para pasar el invierno.Es más, hay barcos que esperan en aguas cercanas y se da la paradoja,que el viernes el precio de futuros en bolsa del gas(no confundir con el precio de consumo),llegó a cero y más tarde a negativo.Cosas de los mercados internacionales y sus miedos.Ya pasó algo parecido,con la gasolina en el encierro por Covid.Pero está claro,que si en una guerra,un bando tiene jamones y el otro no,no hay problema si puedes pagarlo.Maldito parné

    ResponElimina
    Respostes
    1. Joé, que complicado eso del gas metanero. Aquí el más tonto hace submarinos, el más tonto o el que tiene más pasta.

      Elimina
    2. No se puede trasvasar la carga de un metanero a otro en alta mar como si fuese agua de una botella a otra, técnicamente es imposible. Los metaneros transportan el gas licuado por frio. Otra cosa es que atraquen en un puerto con una planta de maquinaria apropiada, y a través de ella trasvasen a otro barco. S'ha esborrat per error aquest comentari de Rodericus

      Elimina
  4. No entiendo nada, en realidad no entiendo de nada y por no entender no me entiendo a mi mismo.
    Aquí la cuestión entendible para los no entendidos como yo está en si tengo o no una cuenta corriente saneada.
    Lo demás, todo relativo.
    Pobreticos los nietos...

    ResponElimina
  5. La noticia,del trasvarse,la he escuchado por varias teles especializadas de economia,no indicaba si era de barco a barco,con maquinaría apropiada en el mar o en puerto adecuado..Pero no sé si tú cuando joven rellenastes un encendedor de aquellos transparentes,desde una botella metalica con una boquillla,bastaba acercar la botella pichar el encendedor en una pequeña valvula de entrada y veías perfectamente,como salia gas kiquido a presión del cargador al encendedor,por su transparencia veías cuando se llenaba el encendedor.Era fácil el traspaso.Todo está en el acoplamiento .,como cualquier gas que se licue,adquiere una temperatura muy baja,pero no entra en contacto con las personas,en grandes cantidades,te puede congelar.



    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo de esto ni idea chico, le preguntaré a mi exyerno que es butanero a ver si sabe algo.

      Elimina