Que els ucraïnesos són gent previsora i optimista ho demostra el fet que ja es preparen per rebre l’allau de turistes que, segons calculen, els arribarà de seguida que s’acabi la guerra. Informa l’agència Efe que Ucraïna ja té dissenyat un pla per convertir en destins turístics els escenaris que la guerra ha fet famosos arreu del món, i així promoure aquest sector que, per raons obvies, últimament va de mal borràs. Ho comenta Quim Monzó a la vanguardia.

No ho fan tan sols per guanyar diners i refer l’economia, esclar, sinó com una manera de “commemorar aquests llocs, que han estat símbols dels enfrontaments i mostra de les atrocitats comeses per Rússia a Ucraïna”. A tal fi erigiran “monuments memorialistes que recordin la guerra, els fets tràgics”. Afortunadament, afegeix, la guerra no ha destruït les infraestructures turístiques. I nosaltres que ens n’alegrem. Això sí: dubten si ha arribat ja el moment de llançar aquesta campanya de promoció o si cal esperar encara una mica. (Jo, particularment, els aconsellaria que esperessin una mica, per si de cas.) El que tenen clar és que la campanya l’adreçaran als habitants dels països que han ajudat Ucraïna. Segons Oleskiv, el missatge serà: “Grà­cies pel suport, per les donacions, per l’ajut als refugiats, però ara necessitem que vingueu i gasteu aquí els vostres diners”.

Que poc l'importen els morts i els refugiats al Govern d'Ucraïna. D'aixó se'n pot dir fer de la necessitat virtut, cinicament, clar. Mai el dark tourism s’havia promocionat amb tanta antelació i de manera tan desvergonyida. Bravo.