No la nuesa, el vestit és impúdic. Però passa que ja ens hi hem acostumat i, a més, el clima no permet res més - JOAN FUSTER.

Alejandro Colomar, l'informàtic de 29 anys resident a Aldaia (València), no comet un acte d'exhibició obscena quan circula nu a la via pública ni pot ser sancionat per això si no hi ha una normativa municipal que ho prohibeixi específicament. Així ho ha determinat el titular del Jutjat Contenciós Administratiu número 5 de València, en una sentència que anul·la dues sancions recorregudes per Colomar. "La conducta del recurrent clarament no s'incardina en l'element del tipus relatiu a la realització o incitació a la realització d'actes atemptatoris contra la llibertat i indemnitat sexual", diu la decisió a què ha tingut accés elDiario.es.

El jove sol desplaçar-se en cuirs i el 27 de setembre passat es va presentar com a vi al món a la Ciutat de la Justícia de València, on estava citat per a una vista per una altra sanció, en una cridanera escena molt comentada en l'àmbit judicial i que va tenir un gran ressò mediàtic. A l'entrada de l'edifici, els agents de la Guàrdia Civil encarregats de la vigilància del recinte van obligar Colomar a vestir-se amb la roba que portava a una motxilla, encara que no va ser multat. Per contra, l'home va ser sancionat per la Delegació del Govern a València el 2021 amb una multa per infracció greu de 601 euros i el 2022 amb una altra lleu de 200 euros. Ambdues sancions a conseqüència de la Llei de Seguretat Ciutadana, popularment coneguda com a 'llei mordassa'. La defensa del noi, que exerceix el lletrat Pablo Mora, va recórrer les dues multes al·legant que no va haver atemptat contra la llibertat o la indemnitat sexual, ni exhibició obscena, desobediència o resistència a l'autoritat.

Colomar “explica la seva conducta a causa de la seva pròpia concepció de la llibertat personal i de la defensa de l'exercici del naturisme i l'important és que cap element permet apreciar que la seva motivació es dirigeixi a la satisfacció de la seva pròpia libido, per la qual cosa clarament no concorre el tipus pel qual va ser sancionat”, indica la sentència. El lletrat del naturista també argumentava que no hi ha normativa municipal que prohibeixi expressament circular per la via pública “sense cobrir els genitals”.

La qüestió és que no és el nu el que és impúdic, sinó el vestit, anar nu pel carrer és l'estat natural d'una persona des del moment en què neix fins que mor, igual que un no entén que es censurin els pits d'una dona i els dels homes no. En el fons, aquest tipus de censura és puritanisme tranuítat mal entès. Dit això, a l'hivern sobretot, és millor ser impúdic que no pas naturista.