Si vols declarar la independència, fes-ho amb Madrid de pont”. L’independentisme està lluny de “tornar-ho a fer”, però ERC, amb PSOE i Unides Podem, ha convertit un pont insòlit en el de la immaculada malversació. La negociació ha avançat amb cautela, però el bescanvi proposat per ERC estava clar des de fa mesos. Si Pedro Sánchez volia allargar la legislatura, la desjudicialització era el passaport. I la reforma de la malversació sempre va formar part del paquet que incloïa el vot republicà als pressupostos i l’eliminació de la sedició.

El resultat ha estat rocambolesc, però tots hi guanyen. Hi guanya Sánchez perquè té un any en endavant que farcirà amb projectes europeus de fotografies grandiloqüents, com la d’ahir a Alacant amb Ursula Von der Leyen , Emmanuel Macron i António Costa ; hi guanyen el PSOE i UP perquè baten Alberto Núñez Feijóo i un Poder Judicial en rebel·lió per desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional per la porta del darrere; hi guanya Yolanda Díaz collant les empreses díscoles amb els drets laborals, i hi guanya ERC, perquè acosta tant com li és possible els efectes d’una amnistia a desenes d’ex alts càrrecs del 2017.

L’exemplaritat no és d’esquerres ni de dretes, però la corrupció sempre té mala premsa, de manera que els socis al Govern espanyol van cedir la iniciativa a ERC. Una cosa és tocar el Codi Penal per desinflamar el conflicte català i una altra que reformar el delicte de malversació provoqui un degoteig d’absolucions per corrupteles alienes al procés. La proposta d’ERC està oficialment en estudi i la negociació continua oberta. A ERC són conscients que el PSOE difícilment hi donarà el vistiplau sense tocar-hi res.

L’actual delicte de malversació impulsat el 2015 pel PP s’ha utilitzat a conveniència. Hi ha el convenciment entre els operadors jurídics que si la Fiscalia actués d’ofici en totes les infraccions de la gestió pública, hi hauria processons de polítics de camí a la presó. Hi ha mecanismes per tallar de soca-rel les conductes equivalents a l’administració deslleial al sector públic sense arribar al Codi Penal.

La proposta d’ERC transita per aquest camí, però amb la cautela pròpia de qui ha fet bandera de ser un partit de 91 anys d’existència “sense un cas de corrupció”. Planteja recupera l’estructura anterior al 2015 sense rebaixar la condemna als corruptes. Aquesta és la manera d’intentar arrossegar el PSOE i Unides Podem. I lluny d’esborrar el delicte per als casos en què no hi ha benefici personal, se’n crea un de nou per castigar-los amb penes més lleus de sis mesos a tres anys de presó.

El PP va subcontractar als tribunals la resolució del conflicte català i va acabar generant un Frankenstein judicial. Més enllà de la condemna dels líders del procés al Tribunal Suprem, hi ha causes obertes per triplicat per malversació a alguns ex alts càrrecs del Govern: al jutjat d’instrucció número 13, per l’1- O, amb la derivada al TSJC per a Josep Maria Jové , la consellera Natàlia Garriga i Lluís Salvadó , nou president del Port; al jutjat número 18, per les despeses a Exteriors, i al Tribunal de Comptes, per la suma de tot el que s’ha esmentat...

Les causes judicials no s’unifiquen a Barcelona per evitar una “elefantiasi processal”, diu la jutgessa, i, a Madrid, el Tribunal de Comptes sí que ho fa “per coherència” processal. I, a més, la causa d’ Exteriors investiga l’actuació del Govern des del 2011 fins al 2017, per la qual cosa en la imputació als excàrrecs d’ Artur Mas se’ls aplica el Codi Penal anterior al 2015, més beneficiós, mentre que els del Govern de Carles Puigdemont pateixen el barem que va fixar el PP.

Els republicans han posat els seus 13 diputats a Madrid al servei de la normalització política que Sánchez ha ofert des que va donar llum verda als indults. Els èxits de la negociació dels pressupostos són limitats i no tenen garantit en temps i forma el vot del PSC als comptes de la Generalitat, però presumeixen de “fer política” i “ser útils”. Que OriolJunqueras quedi rehabilitat i que Jové o Salvadó esquivin la presó ara està en mans dels tribunals. No han tret “la joguina” als jutges, però els limiten; i, tot i així, les conseqüències són incertes. Donar continuïtat al diàleg o esperar el momentum de Puigdemont a la primavera és la nova discussió de l’independentisme. - Isabel García Pagan - la vanguardia.

Malgrat el que diguin el Pp i els mitjans madrilenys contra la llei de la malversació, dient que es una llei a feta a mida per afavorir als independentistes colpistes filoetarres, aquesta, l'ùnic que fa es tornar a la casella de sortida de 1995. L’actual delicte de malversació impulsat el 2015 pel PP precisament per anar contra els indepedentistes a ran del 9N, s’ha utilitzat a conveniència. Hi ha el convenciment entre els operadors jurídics que si la Fiscalia actués d’ofici en totes les infraccions de la gestió pública, hi hauria processons de polítics de camí a la presó. I no deixa de fer gracia quan diuen, Feijóo inclos, que aixó ho fa Sanchez per la seva ambició de seguir en el poder. Doncs clar, d'aixó va la política d'ostentar el poder i en aquest cas concret, d'aprofitar-lo per derogar una llei Frankenstein feta a mida per el Pp quan ostentava el poder, contra Catalunya, una vegada més.