Asseguren els sociòlegs que les noves generacions han perdut no només el seu interès pels mitjans tradicionals, sinó també pels diaris digitals i per Google. L'anomenada generació Z planeja un viatge, busca un restaurant o s'informa de l'actualitat a través d'Instagram i, cada cop més, per TikTok. El 40% contesten que recorren a aquestes xarxes per saber què passa. El problema no és el canvi de paradigma, sinó que el 20% dels vídeos de TikTok sobre notícies contenen informació errònia, o directament falsa, segons una investigació de NewsGuard.
Un dels motius que donen els joves com a explicació a aquest canvi és que la informació als mitjans de comunicació tradicionals és aclaparadora i depriment, cosa que afecta el seu estat d'ànim, mentre que al món de TikTok les històries són entretingudes i sovint molt divertides. Certament, aquesta xarxa de vídeos ha esdevingut un potent mitjà de comunicació. Va néixer el 2016 a la Xina, que no és un país on la informació resulti fiable, perquè no hi ha la llibertat de premsa. Però el cert és que la xifra d'usuaris que s'interessen per aquests vídeos d'un minut, on sovint pensem que la imbecil·litat s'ha apoderat definitivament del planeta, s'acosta als 700 milions. Tik tok serà engolit per una altra aplicació que al seu torn serà inclosa per una altra, encara que cap d'elles crec que deambuli dins l'àmbit del metavers, que no acaba d'arrencar, i això que semblava interessant. No ens hauria de sorprendre i no crec que sorprengui als sociòlegs que la gent de la generació Z es mogui en paràmetres diferents dels seus antecessors, això ha passat sempre, i així continuarà succeint. És un deure dels joves espantar sistemàticament la gent gran, de la mateixa manera que els vells aconsellen als joves que no cometin els errors que ells mateixos han comès i segueixen cometent. Ho comenta Màrius Carol a ran d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó que ha avalat l’acomiadament d’una empleada de l’empresa Semark AC Group, que va penjar una sèrie de vídeos a TikTok mentre estava de baixa per lumbàlgia. La justícia ha estimat com a prova concloent els continguts que aquesta treballadora havia penjat a la xarxa social, on movia els malucs amb destresa, quan feia nou mesos que anava renovant certificats mèdics, en els quals es determinava la seva incapacitat temporal. Si busqueu a Google “frases per posar a TikTok”, la primera que surt és “la intel·ligència em persegueix, però jo soc més ràpid”. Segurament, és joc brut, perquè Google dona un cop baix a una xarxa social que competeix amb ella, encara que als seus usuaris la frase els pugui semblar divertida i gens depriment. Sense adonar-se que els estan dient soques.
Que la informació als joves els arriba per mitjans diferents als tradicionals, ho saben bé els creadors de Tik tok i els partits d'extrema dreta, que se n'aprofiten. Crec que no ens hauria de preocupar en excés, aquests joves estan igual de saturats d'informació falsa com nosaltres a través dels mitjans tradicionals. L'única diferència entre un jove de la generació Z i un boomer és que el boomer és menys crèdul i a més se sap de memòria la llista dels reis Gots.
M'estranya que algun boomer se sàpiga els reis gots i que sigui menys crèdul, em sembla que es diuen moltes bestieses sobre els joves d'avui i els menys joves de fa quatre dies.
ResponEliminaSi que els saben els reis Gots, encara que nomès serveixi pels mots encreuats i autodefinits. I quan als joves, doncs mira, sempre son joves i per tant l'enveja dels grans, que els donen uns consells que no els són útils mentre són joves.
EliminaHo dubto molt, no s'estudiaven ja ni en el meu temps ni tan sols en el de la meva mare, llevat dels quatre preceptius, a veure si continues la llista: Ataulfo, Sigerico, Walia... sense mirar internet.
ResponEliminaDona, jo si que els vaig estudiar, els que més recordo a banda d'Ataulfo, Sigerico, Walia, es a Recaredo i Wamba. Ho deia en el sentit de que la gent que se sap o sabia la llista de reis Gots, era producte de la historia de la educació a España en un moment i época.
EliminaEn las enciclopedias de los años cincuenta,un sólo libro que tenía todo lo que teníamos que saber,un lugar especial para los reyes godos.Cuando querías demostrar la inteligencia,bastaba decirlos de carrerilla.Ya no me acuerdo,pero los sabía.
ResponEliminaSe adelanta Francia,esto sí que es fútbol
La memorització no té res a veure amb la intel·ligència
EliminaY nos enseñaban Urbanidad. El libro se llamaba CATÓN.
EliminaSuposo que el que vol dir la Júlia és que avui dia, la memorització està en desús; tant a l'ensenyament com a fora, cada cop es memoritza menys. De jove, tenia memoritzats la pràctica totalitat dels números telefònics que manegava (família, amics i fins i tot, clients) Avui dia, en canvi, estic convençut que moltíssima gent no sap el dels seus fills.
ResponEliminaNoi, la culpa és dels mòbils. De jovenet, em sabia els numeros de cte comptable de tots els clients, i recordo un senyor del Banestpo qwue tenia un munt de lletres de canvi a la mà, i una per una sense mirar el saldo dels seus clients, anava deciditn si es pagaven o es retornàven. Ara no cal memoritzar res i no es ni bo ni dolent, és així.
EliminaHay asignaturas,como la botánica,la microbiologia...,que si no tienes desarrollada una buena memorización, no tienes nada que hacer en profesiones como farmacia,medicina.Cierto es que la memoria se desarrolla a base de mucho estudio y analizando y desarrollando el contenido,lo que hay detrás del nombre.Cuanto más estudias,más trabaja los contenidos,más desarrollas tu memoria,en cualquier especialidad.Memorizar por memorizar,igual que entra sale,no sirve para mucho.
ResponEliminaMemorizar es bueno sobre todo a medida que uno se va haciendo mayor. Mi padre con 90 años memorizaba la Atlántida de Mossen Cinto, y te podía recitar trozos largos de la primera parte. También hacia sudokus, con lupa, porqué no veía mucho.
Elimina