"Hi ha indicis a la natura que permeten presagiar l'arribada d'una extinció massiva. Així va passar amb l'última, ocorreguda fa 183 milions d'anys, i podria estar succeint també actualment. El sobtat increment de CO2 als oceans i una caiguda en picat de determinats elements, com el molibdè, són alguns dels fenòmens que van tenir lloc just abans de la gran extinció del Triàsic-Juràsic, la penúltima produïda. Un ingent augment de la concentració de diòxid de carboni a l'oceà, seguit d'un descens en picat dels oligoelements crucials per als éssers marins, van precedir una extinció massiva fa uns 183 milions d'anys -al matí primer. Com a conseqüència, van morir gairebé el 90% de les espècies de l'oceà i el 75% de les terrestres, que van sucumbir sota unes concentracions de carboni més altes de les que s'havia estimat fins ara.
Els investigadors, que publiquen els seus resultats a la revista AGU Advances, van mesurar la disminució de la concentració de molibdè a l'oceà. Aquest element és un metall essencial des del punt de vista biològic, que està dissolt a l'aigua del mar. El que van trobar és que abans d'un esdeveniment d'extinció, aquest micronutrient disminueix fins a nivells residuals, a causa de la manca d'oxigen al sistema, ja que no li permet fer reaccions de reducció ni oxidació, unes condicions que es coneixen com a euxíniques.
Però la investigació no es va quedar només amb la dada de disminució d'aquest metall. "Les nostres troballes també ens ajuden a comprendre quant de carboni circulava en el sistema marí-atmosfèric i la realitat és que era una quantitat molt més gran del que es pensava anteriorment", va destacar un dels autors de l'article, Jeremy Owens. Aquest científic va afegir que possiblement aquestes quantitats de carboni es disparessin a una “escala similar dels augments atmosfèrics i oceànics moderns a causa de les activitats humanes”. I és que hi ha una relació inversament proporcional entre el carboni i el molibdè. D'aquesta manera, quan el molibdè es va reduir fins a 41 gigatones, l'oceà disposava de 244.000 gigatones de diòxid de carboni.Els investigadors van analitzar roques de tres localitzacions a la regió d'Alberta, al Canadà. l'antic continent de Pangea.
El procés del canvi climàtic actual té molt a veure amb què va passar fa 183 milions d'anys. Com va passar llavors, avui cada cop s'afegeix més CO2 a l'atmosfera i al sistema en general, i correm el risc que se'n repliquin les conseqüències, assenyalen els investigadors. Com aleshores, el planeta s'està enfrontant actualment a una possible reducció dels micronutrients metàl·lics de què es compon l'oceà, entre ells el molibdè. Per tant, el risc d‟una extinció a causa de l‟escalfament global és un escenari futur més que probable".
La pregunta que hom es fa és: si la humanitat té una antiguitat d'uns 200.000 anys, qui cony contaminava tant fa 183 milions d'anys, si potser no sabem si hi eren ni els dinosaures. Tenint en compte que aquests varen viure durant l'era Mesozoica, en una forquilla estimada entre 248 milions i 65 milions d'anys. Potser eren ells els que contaminaven a base de super ventositats. O ves que no fossin les constants erupcions de volcans que hi havien en aquells temps remots. Res, que no controlem l'entorn, i ens donem massa importancia en atribuïr-nos la capacitat d'alterar el planeta, que comptat i debatut, s'altera tot solet mentre va a la seva, passant olímpicament de naltros. I que, en el fons, se li enfot que la platja estigui a la Barceloneta o a Montaca i bifurcació.
No sé si es pot fiar hom d'aquest estudi, que per cert, es veu que no l'ha fet l'inefable Tezanos del CIS, i no perquè servidor sigui negacionista, sinó perquè el que no és, és ximple, i la informació no li quadra per cap banda. ¡BON NADAL!
¿I els milers o milions i milions d'espècies d'animals i vegetals, que s'han extingit abans de l'aparició del primer fum industrial? - Joan Fuster.
Estudi de referencia: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.10
A mi esto de quien ponga en duda ciertas "verdades" sea clasificado como negacionista es que me toca un poco la moral, por no decir otras partes nobles. Que la presencia del hombre tiene consecuencias es innegable, que los motores de combustión interna contaminan 10-15.000 litros de aire por cada litro de combustible quemado no me lo tiene que decir nadie. Pero eso es una cosa y otra muy diferente lo que ahora se predica, que es más cuestión de fe que de ciencia. Creo yo.
ResponEliminaUn saludo y Feliz Navidad.
De acuerdo, contaminamos, pero tampoco tanto, dicho esto, no todo en el cambio climático es culpa del ser humano, es un proceso constante de evolución del planeta contra el que poco podemos hacer.
EliminaSaludos, y Feliz año nuevo.
Al final culparemos al Dios Todopoderoso por haber puesto al hombre sobre la faz de la tierra y no haberle dado junto a su costilla un "tontainer" para dejar la basura....ayyy Señor¡¡
ResponEliminaNo, pero no tota la culpa es nostra, la terra també hi posa de la seva part, Ah! la culpa és de la Colau.
Elimina¿El molibdeno?,claro,esencial.Por qué no,el francio o o el manganeso.Es curioso de los sitios tan originales,de donde te informas.Pero bueno,hay que diferencia los movimientos geológicos de un sistema natural como es la Tierra,de los causados,por unos miseres seres llamados hombres,que al ser 7 000 millones,de guarros,hacen todo lo posible,para que las transformaciones sean aún peores.Es igual,como la Tierra,no deja de ser un sistema único y cerrado bajo el punto de vista Termodinámico, tanto unos como otros,ayudan a que la temperatura suba,suma de todas las transformaciones energéticas,en su seno.
ResponEliminaLo que tú consideras,como una justificación, para no tener en cuenta el desastre humano,es una realidad,que medida en julios(unidad internacional de energia),es para tener muy en cuenta.
No justifico, simplemente me sorprende que hace 183 millones de años se dieran unas circunstancias parecidas a las actuales que provocan el cambio climático. Ya se que tenemos mucha culpa, aunque nosotros ahora hayamos puesto freno a la contaminación, pero los paises emergentes exigen contaminar para poder crecer y estan en su derecho.
EliminaYa te digo,que el sitema Tierra,es vivo y en continúa transformación, el hombre es un visitante ocasional,pero capaz de generar transformaciones equivalentes(evitables o disminuirlas).Los emergentes,semi y desarrollados(paises),se reunen ,se pelean y llegan acuerdos para repartirse un peso de contaminantes,que no es poco.Es el único camino,no demagógico, posible.
EliminaSe estan haciendo cosas en la parte occidental del planeta, pero los resultados tardaran en verse, mientras no lleguemos a los 2 grados de aumento del calentamiento, no vamos tan mal, de momento esrtamos en 1.2 grados. Curioso: decia hoy un experto, que las erupciones volcánicas enfrian algo la atmósfera. Decia tamvbién este experto que el nivel del mar habia subido en el Mediterráneo 4 milímetros en los dos últimos años, que no es mucho, pero que a largo plazo si que es preocupante si no se toman medidas.
EliminaYa veo que te preocupa el tema y estás informado,algo que cuando éramos jovenes,no teníamos ni idea.Menos,cuando éramos niños,donde nuestra aportación al calentamiento era nulo,por el poco calor aportado al sistema,por los medios primitivos de entonces.
EliminaCuando éramos niños se contaminaba muchisimo más que ahora. El emblema de Sabadell eran las fábricas soltando humo de carbón quemado, el Rio Ripoll bajaba lleno de mierda, mientras que ahora tiene peces, patos, garzas y hasta castores. Toda la orilla del rio esta urbanizada y hay carril bici o camino hasta llegar a Sant Adrià del Besós. En teoria y escuchando a los agoreros de 1980 el agujero de la capa de ozono a estas alturas deberia ser tan enorme que no podríamos salir por la calle en verano, y ya ves. Ha habido mucho catastrofismo que poco ha ayudado y si ha creado escepticismo (que no negacionismo) El error ya fué el nombre "Cambio climático" eso ni asusta ni conciencia a la gente, cambio es normal, siempre hay cambios en la naturaleza., Ahora hablan de emergencia climática, que ya moviliza y asusta más al personal, y se van haciendo cosas, más de las que parece. Tengo mucha fé en la fusión nuclear, creo que ahí esta una de las soluciones junto con la energia verde. Aún veremos resultados pràcticos, pero tienen que pasar 10 años.
EliminaYo no he oído ni leído de nadie con criterio que la "culpa" sea "exclusiva" de la actividad humana. Redundar en esto, no sirve para poco más que para llenar una entrada de blog o para que un youtuber aburrido monte un pollito en su beneficio. Argumentar usando el rio Ripoll o las fábricas de Sabadell, es -lo digo sin querer ofender- muy estrecho. El mundo va bastante más allá de Sabadell y mira tú por donde, incluso más allá de este pequeño país acomplejado. Indudablemente que hay factores, muchos factores añadidos y nuestra actividad es solo uno de ellos. Pero banalizar la cuestión no es una buena idea.
ResponEliminaEn cualquier caso, es, a mi modo de ver una batalla perdida (no la supervivencia, que quizás también, sino la banalización de la cuestión)
Perqué hi ha molt poca gent amb criteri, en general tots representen els interessos d'algu que es qui els paga. DIC SABADELL, com a exemple de com es contaminava abans, digues-li Sabadell Terrasa o Igualada, i ho vas ampliant al conjunt d'Occident, La comtesa no está perduda, de moment, i encara tenim temps.
Eliminahttps://www.elperiodico.com/es/mas-barcelona/20221227/contaminacion-aire-ciudad-reduce-30-80417432
EliminaNo extinguirse o morir en el intento
Elimina