Dilluns vaig anar a buscar el pa, vaig preguntar a la fornera si s'havia abaixat el preu. Em va dir que no, que l'ùnic que havia baixat de preu era la barra de quart de tota la vida, -la baguette de la benzinera-. La barra gallega de quart que consumeixo és al mateix preu, i està de vici. De fet, té la seva lógica, el que s'ha encarit és el preu de la farina i el cost de la llum, per tant poc pot abaixar-se el preu del pa o d'altres productes que necessiten elaboració encara que els hagin tret l'iva.
Algunes mesures econòmiques de Pedro Sánchez són un relat amb més pa que formatge. Són pocs cèntims, però esytem en una época en que vivim de símbols i de gestos. Això és, si més no, el que transmeten els governants a tota hora.
El millor d’aquesta decisió del Govern, és que possiblement serveix per evitar que aquest 1 de gener s'hagin apujat molts productes, uns productes que segurament s'apujaran al febrer, o potser no, la gent está concienciada i ametent, i busca i rebusca diferencies de preus, marques blanques, etc, i et trobés coses curioses com que un oli de girasol de litre al Super, et pot costar 3.29€ o 2,39€, depén de la marca.
Recordar només que la barra de quart, de benzinera, del super o del paqui, és igual de bona o dolenta que la de la majoria de forners, tot depén de la seva cocció. Malauradament així és, i surt més económica.
tot depén de la seva cocció..."
ResponEliminaExplícate, que no se muy bien como funciona esto de la cocción. Desde luego se la diferenrecia entre una Mulinex eléctrica de horno y si este es de leña, pero aquí no hay hornos de leña y compro una gallega de espelta de medio que me vale 3´75 y aguanta toda la semana si es el caso.
Haz cinc céntims de esto que te acabo de pedir, diferencias y el porqué
salutte
El pa precuit congelat, s'ha de deixar descongelar fins que l'interior de la barra tingui la temperatura ambient, S'ha de coure amb el forn a 200 220º, i el que passa es que molts a banda que no el descongelen bé, posen el forn a 220º i el pa dins, sense esperar a que el forn agafi la temperatura. Wl pa precuir pensa que es fa amb la farina de mitja força de més qualitat i amb millorant especialment adequat pel fred, fins i tot hi ha algunes panificadors que el fabriquen amb aigua de mar en comptes d'aigua corrent.
EliminaL'espelta és un blat primitiu provinent de Turquia, té menys glúten i més hidrats de carboni que la farina normal., per tant és més digerible. Fa relativament uns 15 anys que s'ha tornat a consumir aqui, després de molts anys sense fer-ho. De ser barat de seguida es va encarir - que estrany, oi -
Fa uns dies vaig comprar un pa de pagès boníssim a un forn 'de cadena', hi ha molt de 'cuento' i demagogia amb el tema del menjar, si es vol, avui, es pot menjar bé per quatre rals, que per Nadal la gent es queixi del preu del llamàntol i el rap fresc em semblen planys de nou rics, que és que som, la gran majoria. Els qui realment les passen putes no surten ni als mitjans ni als blogs ni a tuiter.
ResponEliminaD'acord, pero abans hi havia una serie de productes de menjar bàsics mols barats, com les patates, el pa, el gra, el bacallà, i ara aixó no es dona. També és cert que si en una casa hi ha una cuinera de vell, de les que saben cuinar, es pot menjar molt bé per pocs diners.
EliminaEl tema de què el pa i d'altres aliments aguantin més, depèn molt del grau d'humitat, Barcelona no té bon clima per a la conservació de segons què. Això del forn de llenya també és un altre cuento, m'ho han dit forners experts, el meu pare també era forner (assalariat, molt explotat i sense negoci propi, ep). La fam també fa que una cosa la trobis més bona i ara de fam no en passem gaire, exceptuant la gent que fa règim per aprimar-se, ep.
ResponEliminaNo és la llenya, és la sola del forn el que és important, i si te a veure amb la qualitat del pa. De la mateixa manera que és cert que la humitat és el seu pitjor enemic.
EliminaNo sé si queden gaires forners experts, pero a la Farinera teniem un forn d'aire calent amb sola a dalt i giratori a baix, coiem les mateixes baguettes als dos llocs, i el resultat era que la textura, el color, la forma, el sabor era molt millor en les barres cuites a la sola.
No estic d'acord, hi ha preus molt diferents si es mira una mica, un altre tema és que les dones treballen i hi ha menys temps per cuinar, és més car menjar fora però els restaurants de menús econòmics son plens cada dia, tampoc no cal ser vella per cuinar bé i de forma econòmica, i sobre el bacallà, no és cert, fa poc va plegar el darrer bacallaner del barri i ens va explicar de forma molt experta que el bacallà barat d'abans eren peces amb espines que avui ningú no vol, el morro sense espines sempre ha estat car, crec que afirmem moltes coses sense proves ni observació de la realitat. La gent plora molt, sobretot la que no passa gana, els pobres de veritat no escriuen als blogs ni als diaris. Hi ha menjars que jo, de petita, ni havia tastat i ara menja molta gent, i es llença molt de menjar, també. A prop de casa hi ha un menjador d'aquests 'socials', cada dia hi ha llargues cues, la gran majoria son homes marginals o gairebé, no pas famílies. A més a més avui hi ha gent que s'organitza, i té el congelador amb menjar que ha cuinat prèviament, els congeladors han facilitat molt les coses per als que no son ganduls o mandrosos, ara bé, si hi hagués necessitat s'espavilarien i, de fet, s'espavilen. El menjar quan jo era petita s'enduia un vuitanta per cent dels guanys, avui és una part molt més petita, un altre tema és l'habitatge. Per cert, no soc negacionista però recordo nadals poc freds, també.
ResponEliminaMenjadors socials dius, pregunta-li a Miquel Cartisano que hi col·labora amb las monges de TdC,
EliminaQuan a l'altre tema és aixó, no és cuina com es cuinava abans. A casa tot l'any, llevat dels tres mesos d'estiu fem escudella i carn d'olla, amb una olla enorme, i guardem al congelador el brou per fer també a part d'escudella, sopa de ceba, I t'asseguro que no llencem res, pero res de menjar, si sobra per dinar, per sopar, per exemple, els macarrons abans no m'agradaven i ara la li dic a la Nuri que en faci més, així en sobren per sopar, s'hi afegeix una mica de llet i estan encara més bons a l'hora de sopar.
Quan al temps, normalment, i fa ja anys, que per Nadal no fa fred i per Reis si.
Avui hi ha forners i forneres bons i dolents, com sempre i com de tot.
ResponEliminaDe tots els que conec, més de 100, només en salvaria uns 10. A Sabadell, només en tenim un de forner de veritat.
EliminaEl 1 de febrero hará 17 años, (diez y siete) que estoy dentro de Teresas de Calcuta. Eso de que " els pobres de veritat no escriuen als blogs ", es cierto, en la medida de que no tienen los medios, pero pero también es cierto que hay quien escribe por ellos.
EliminaEn el comedor de Teresas de Calcuta se da de comer una media de trescientos cincuenta platos en dos turnos (10´30 y 11´30)
Está abierto para cualquier persona y también para aquellos/as que quieran colaborar de lunes a domingo menos jueves (cerrado por limpieza general)
Preguntar por la Hermana Blanca (superioria) y decir que vas de parte de Miquel, el de la cocina.
salut
La "señora estupenda" regenta a medias con su hermana una tienda de alimentación en Hospitalet del Llobregat, a cinco minutos caminando desde casa.
ResponEliminaSobre la repercusión de la rebaja del IVA en la alimentación, nos dio la risa tonta en casa cuando vimos los porcentajes : no significa prácticamente nada sobre los precios reales. Dos o tres céntimos en el mejor de los casos.
Todo no es mas que otra campaña de maquillaje político por parte de Sánchez.
Sobre los usuarios del comedor social del Paralelo, ( que conozco ), Júlia tiene razón, casi todos son hombres de aspecto marginal. Las mujeres y las familias hacen cola en las entidades como Cáritas o el banco de Alimentos para recoger lotes de comida, y cada día están mas desbordados por la demanda.
Mientras tanto, nuestra ínclita Ada ColaCau, acaba el año adjudicando casi seis millones de Euros a ONG,s que operan en países lejanos, o eso aseguran hacer, como los Buriatos Mongoles, o las profundidades de Rwanda Burundi.
Yo creo que la caridad bien entendida empieza por nosotros mismos, y los sin-techo que malviven en calles y portales.
No hace falta ir muy lejos de la Plaza de Sant Jaume para encontrar miseria y necesidades que se podrían mitigar con ese dinero, pero claro, eso no quedaría muy bien en el currículo de la "izquierda cuqui".
Los mismos que se sienten impactados por la imagen de un niño africano famélico, y "juegan" a la caridad regalando un Euro con un SMS a una de estas ONG,s, son los que desfilan por la calle al lado de un sin-techo desviando la mirada al cielo.
Potser aquest maquillatge haurà servit per que no s'apugin els preus d'alguns productes.
EliminaSils és un poble petit que encara conserva un forn de producció pròpia i artesana. A més, la tinc a 50 metres de casa meva amb la qual cosa l'oloret del forn m'arriba molt clar si el vent és favorable. Això sí; si no vas a comprar abans de les 10, ho tens fotut
ResponEliminaEls conec, de quan venia farina, fan un bon producte, el que no vol dir que tots els forners de poble facin bon pa. Hi ha llocs a l'inrevés, Als Hostalets d'en Bas, nara no ho sé, però abans quan hi anava a les 9 no hi havia ningu ni a l'obrador ni a la botiga, els dols geemans Bataller estaven al bar del davant esmorzant. A paetir de les 10 ja podies comprar del pa, barra de quart, rodó de mig, de quilo de dos quilos i un parell de tiopus de coca. El que surt a la foto no el conec, potv ser que els dos gevemans es jubilessin, ja eren grans.
Eliminahttps://www.youtube.com/watch?v=zz4RjnOvzEQ
https://delitgastronomic.cat/forn-bataller-hostalets/
Per cert Francesc. Esmentes la gallega d'1/4. Què et costa? A mi 1,20 urracus
ResponEliminaA mi 2.10€, A 1.20 no pot ser una gallega generosa amb el pes. Ja t'enviare una foto quan la tingui.
EliminaLa he pesat: 256 grams
EliminaHauré d'agafar la bjci i venir-la a comprar a Sils.
Elimina