{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

NO VÀREM AIXECAR LA VEU



Kiribati, a banda de ser el país amb més probabilitats de desaparèixer en els propers anys, és on primer s'encenen els focs artificials per celebrar l'Any Nou. En trobar-se al punt més oriental de la línia de canvi de data s'ha convertit en una destinació turística perquè gent amb possibles d'altres latituds siguin els primers a celebrar l'entrada de l'any.

Fa dècades que se'ns avisa de les conseqüències del canvi climàtic. Tant és així que aquesta etiqueta es va substituir per la de crisi climàtica, o emergència climàtica. Si ens traslladem mentalment a les illes del Pacífic que formen l'arxipèlag de Kiribati, veurem que ens agafen molt lluny, i relativitzarem això del canvi climàtic, crisi climàtica, o emergència climàtica, poseu-li l'etiqueta que vulgueu. Però no oblideu que un Cap d'Any potser no gaire llunyà, veurem com es van enfonsant les illes del Pacífic una darrere l'altra, fins que ens toqui a nosaltres. Recordeu el poema sobre els jueus i apliqueu-lo sobre els continents: Quan va desaparèixer Kiribati no vàrem aixecar la veu...

Com cantava Dodó Escolá: Que feliç és el peix a l'aigua, que feliç és el peix al Mar...

  

Publica un comentari a l'entrada

26 Comentaris

  1. Mientras, en nuestro querido Cuatar, a 55º centígrados, que no Celsius, los habitantes de aquel páramo esquían como si fuera Austria, en unas instalaciones preparadas al efecto, donde los cañones de nieve gastan en agua en cuatro meses lo mismo que en un año lo harían 4.000 personas.
    Y nadie dice nada, antes bien, es todo un acto de Instagram el aparecer por allí y hacerse una selfie, que dicen los del diseño de las palabras, antes autorretrato.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. I the LINE, a lÀràbia Sudí, on també es podrà esquiar....

      https://www.elconfidencial.com/mundo/2022-10-29/the-line-surrealista-ciudad-desierto-arabia-saudi_3511692/

      Elimina
    2. Discúlpame Miquel. ¿Podrías decirme qué diferencia ves entre centígrados y Celsius?

      Elimina
    3. Qué malo es tener a un científico en la familia, siempre al quite jaja
      MIGUEL quiso decir Fahrenheit, no Celsius que usa la misma escala que los centígrados ; )

      Elimina
    4. Gracias MARÍA por tu ayuda¡¡¡, pero diré la verdad, He visto una diferencia grande en los dos termómetros que tengo, el que marca en grados pone encima NETOL ABRILLANTA MEJOR, el otro, el que pone una "F", que supongo será de ese señor inglés impronunciable, pone: Made in China.
      Y ahora NOXEUS, tio listo, vas y me lo superas y me dices que no hay diferencias.
      María, tu si que sabes¡, incluso en la delicadeza de decir las cosas...
      Bsos

      Elimina
    5. Compte amb Noxeus, pensa que allí on viu no fa fred, carda fred, i la tramuntana causa tamb´de els seis efectes secundaris.

      Elimina
    6. Això és més al nord. A Sils solament cardem al llit i discretament, que ningú n'ha de fotre res.

      Elimina
    7. A Osona. veus són molt de cardar.

      Elimina
  2. Potser la qüestió ja no va d'aixecar la veu. Fins ara als que han aixecat la veu els han vilipendiat i menyspreat. Potser ja no toca. Recordo a Greta Thumberg.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tampoc ens que ens facin massa cas si alcem la veu.

      Elimina
  3. Y respecto de la pena de que desaparezcan estas islas del pacífico, de las que yo nunca había escuchado hablar –gracias- pues como muchos otros lugares del Planeta desaparecerán, hasta Venecia se nos hunde desde hace mucho…aquí, sin ir más lejos, ha llovido tantísimo que en algunas zonas los tíos están a punto de desbordarse, hasta el recinto amurallado de Valença ( Portugal) que tiene más de 300 años se ha desmoronado… pero no sé si esto sucede por el cambio climático o porque es ley de vida que la superficie terrestre cambie otra cosa es que lo haga a más velocidad de la debida.

    Un fuerte abrazo Francésc

    PD
    Por cierto que ni escribiendo fuera de aquí, escribe lo que le digo...las palabras las elige tu blog, no yo, así que lo siento si salen cosas raras ; )

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mi bloc o google? Y vigila, dices: ha llovido tantísimo que en algunas zonas los tíos están a punto de desbordarse

      Elimina
    2. Te lo he dicho, antes escribía directamente aquí y me salían cosas rarísimas ahora lo hago en word, corto y pego y lo mismo. A ver, yo sé lo que ocurre, tu página la abro traducida y ahí es donde surge el problema, es que no entiendo el catalán, lo siento. Pero verás, el blog de NOXEUS tb lo tengo traducido y ahí, salen menos cosas raras... lo de los "tíos" en vez de ríos, debe ser de mi dislexia ; )

      Elimina
    3. Ahhh, MARÍA...el archipiélago ...ese conjunto de islas que les une lo mismo que los separa...debe ser similar a lo que se da por el nombre de amor..

      Elimina
    4. Ese era el problema, y de paso si lo haces así, incluso lompiuedes pasar por el corrector y evitar errores.

      Elimina
  4. Ignoraba la existencia de ese país, como tanto que uno ignora, por supuesto. El hundimiento de aquellas islas va a tener su parangón con el de las costas españolas, al menos mediterráneas, en un momento dado. El informe Carter, de hace bastantes años, ya lo pronosticaba con datos. Eso planteará muchas cuestiones de orden demográfico, habitabilidad y economía, que algunos probablemente no veamos. Vaya tema severo sobre el que se reflexiona poco por todo tipo de entes empresariales, políticos, ciudadanos, etc. Salud para 2023 y cuanto de aportación constructiva pueda haber en nuestras vidas, Francesc.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En 1977 un documento interno dirigido al presidente de Estados Unidos Jimmy Carter detallaba la catástrofe que se avecinaba cuando estaba fuera de la agenda política, y ha llovido desde 1977, aúnque en la pràctica el cambio climatico sigue fuera de la agenda política.

      Saludos.

      Elimina
  5. Ostres! Ara he de pensar que és el que he fet malament, en preguntar per una diferència? He volgut saber si realment Miquel apreciava alguna diferència entre les dues mètriques o senzillament s'havia confós. Això m'ha de convertir en un "tio listo"? Delicadesa de dir les coses? —Potser ens ho haurem de fer mirar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No és la nuesa, el vestit és impúdic. Les formes són molt importants sovint, més que el fons.

      Elimina
    2. Discúlpame Miquel. ¿Podrías decirme qué diferencia ves entre centígrados y Celsius?
      ¿Tu veus una mala forma o un ànim de faltar al respecte aqui?

      Elimina
    3. Mira, Jo de graus, ni flowers. Aquí diuen aixó: La escala Celsius es un tipo de escala centígrada. Una escala centígrada tiene 100 grados entre los puntos de congelación y ebullición del agua. La escala Celsius original en realidad tenía un punto de ebullición de 0 grados y un punto de congelación de 100 grados. Vol dir que segons i com es miri, Celsius i Centigrads no són exactament iguals.
      Dit això, i a partir de certa edat s'enten, hi ha cosas que no es necessari corregir-les, i la orova la tens que tan Miquel com jo hem estat - crec - exquisits en els comentaris que t'hem deixat al teu bloc, llevat del d'aquella senyora i la menopausa, que per cert, ja me'l vares retreure.
      No passa res, com deia aquell: És igual tequila que mescal..

      Elimina
    4. Ho sento, però ho heu interpretat malament. Jo no intentava corregir ningú i si preguntava, era precisament perquè aquesta diferència (que conec), sobre Celsius i centigrad,no em deixava entendre què volia dir en Miquel quan l'aplicava a Qatar o Quatar. Però ho heu tret de mare. I sincerament si algú ha faltat a algú, no he estat jo que no he anomenat "listillo" a ningú
      En qualsevol cas, m'ha servit de lliçó i obraré en conseqüència.
      I si, sí que pasa. I em sap molt greu.

      Elimina
    5. Lo siento, pero veo que no tienes sentido del humor y no sigues la corriente.
      Un abrazo
      Salut

      Elimina
    6. Amo a ver, d'entrada, A l'any nou que ens hem donat entre tots, no, ens hauriem de barallar per si son garses o perdius. Ni agafar-nos-la amb paper de fumar.

      Elimina
    7. No estoy hablando contigo. Tengo mucho mas del que imaginas. Pero cuando me tocan el tétano, salto. Estoy respondiendo a Francesc que como se puede leer más arriba, da por hecho que no me he comportado "exquisitamente".
      Y con esto, finiquito el asunto y me tomo un tequila y un mezcal. Aire!

      Elimina
    8. Aire... que vol dir vent, vent de grop, però, no tramontana.

      Elimina