Destruir algú és senzill, només calen un parell de coses. D'una banda, donar pàbul a la calúmnia i, de l'altra, una societat lliurada submisament a la tirania de la correcció política. Ho he vist massa vegades i sempre és igual. Acusacions falses, pregoners amb elevades dosis de ceguesa autoinduïda i aquest material amb què està enllosat l'infern, les millors intencions. - Javier Melero - lavanguardia.com
El perjudici que s'ocasiona al calumniat és irreparable i amb cada nou cas la societat s'envileix encara més. Al final, una ominosa ombra de sospita també es projecta sobre les veritables víctimes, perquè qualsevol denúncia falsa que es descobreix acaba corrompent la seva credibilitat. La reputació de l'acusat (encara més si es tracta d'un cas d'agressió sexual) se sol anihilar molt abans que arribi l'absolució o l'arxiu de la causa. Internet no oblida mai, i les xarxes –aquest espai que es pretenia de comunicació lliure i s'ha convertit en una claveguera– són indiferents a proves o sentències. Tot i que es porti a casa un tros de paper timbrat que proclama la seva innocència, no passa res. Ni tan sols una disculpa a peu de pàgina. Silenci en el millor dels casos, solitud i ruïna.
Com passa en aquella genial pel·lícula de William Wyler, La calumnia, en què una adolorida Audrey Hepburn experimenta el dany causat per la difamació encara que no sàpiga explicar-se els seus motius i murmura: “Deu haver-hi alguna raó…”, al que respon el personatge de Shirley MacLaine: “Estem defensant-nos contra què?”. Per això, si jo fos dels que s'indignen, els diria que l'actual menyspreu per la presumpció d'innocència –un dels pilars de l'ordre democràtic i una societat civilitzada– és un escàndol intel·lectual i moral de primer ordre i una vergonya autèntica : una xacra que arruïna les últimes il·lusions de la Il·lustració.
Podria parlar-los del tema, per exemple, a propòsit d'Eduard Pujol, el que va ser portaveu de Junts i víctima d'unes denúncies falses les autores de les quals (ja acusades per la Fiscalia) aviat seuran a la banqueta per respondre pels seus actes. Suposo que tots recordaran que a Pujol ni tan sols el seu partit li va concedir el benefici del dubte, i el tracte que va rebre per part d'alguns mitjans i col·legues hauria de formar part de la història universal de la infàmia.
No creguin que demostrar la seva innocència li va servir de gran cosa. Ni tan sols no va poder tornar a l'activitat parlamentària. No cal aclarir que a ningú se li va acudir reposar-lo al seu càrrec, ni tan sols al seu escó, i el màxim que va rebre va ser algun comentari santurró sobre les exigències que imposa el signe dels temps.
El menyspreu per la presumpció d'innocència és un escàndol intel·lectual i moral de primer ordre. És aquesta nova cultura d'encuny inquisitorial –que sembla consistir a creure a ulls clucs l'acusació de qualsevol sense sentir l'altra part ni atendre les proves– de la qual han esdevingut abanderats uns partits transvestits en nous gestors de la moral. Formacions en què poden coexistir sense cap mena de problema l'extremisme polític, la moixigateria i els modals de la policia islàmica a Teheran. No ho dubtin, no trigaran a ficar-se en com vestim, o en el tipus d'acudits que expliquem a les festes. Aquest està sent el seu llegat, evidenciar el trànsit de clixés i buida xerrameca que s'amaga després de la disfressa de, entre altres, les polítiques “de gènere”.
Tot i això, Pujol va tenir sort (i una excel·lent advocada, Judit Gené) i arribarà a veure temps millors gràcies al fet que les seves acusadores van deixar un rastre de proves que evidenciaven les seves mentides. Si no hagués estat així, possiblement hauria unit a la tristesa i la sorpresa una condemna penal. Altres menys afortunats, com Joan Ollé, van morir abans de reivindicar-se com mereixien. És el que tenen les acusacions falses, que te les emportes a l'altre barri.
També ha tingut sort Saül Gordillo. Gràcies a uns vídeos gravats a la Sala Apolo de Barcelona (excel·lents, per cert) qualsevol pot ser espectador tant dels sòrdids materials amb què es construeix una difamació com d'un altre capítol a la crònica de la maligna boberia contemporània. La mateixa que va fer que, sense veure les proves ni escoltar ni tan sols la seva versió dels fets, la consellera Verge i la ministra Montero emetessin la seva condemna a Twitter (és clar!). Potser per això l'únic objectiu decent i progressista que quedi en aquests temps sigui denunciar els calumniadors i els bocasses com mereixen.
Escuche ayer al sr Rosell, el que fuera presidente del Barcelona FC. Por lo que parece no hay nada que se pueda demostrar contra él y todo se basa en calumnias. Pero se ha tirado casi tres años en la cárcel.
ResponEliminaI l'ombra del dubte ja no se la treurà mai del damunt. Fixa't amb els casos d'Eduard Pujol o el recent de Saúl Gordillo.
ResponEliminaNo ho dubtin, no trigaran a ficar-se en com vestim, o en el tipus d'acudits que expliquem a les festes.
ResponEliminaEsto ya esta ahora activo.
Un caso real, una comida este verano con unos amigos en MI CASA. sobremesa hasta casi las ocho y un amigo mio se va a coger a su hija a casa de su ex.
Cuando llega se encuentra a la Guardia Civil en su casa esperándole. Le ha denunciado por malos tratos argumentando que esa tarde había ido a buscar a la niña dando voces, golpeando la puerta y que cuando abrió la empujo.
Pues muy bien, mi amigo al calabozo dos días desde la noche del viernes y hasta el domingo por la mañana. Y todo eso con seis personas que estábamos comiendo juntas con el en mi casa, en mi merendero, con cámaras de un vecino en las que se puede ver que no pasó absolutamente nada y luego esta impresentable y alcohólica retira la denuncia. Pero mi amigo en el calabozo, su hija viendo que su padre es detenido y esposado por la Guardia Civil y medio pueblo pensando que es un maltratador, bueno... ya no.
¿No hay denunciar y multar a esta asquerosa por denuncia falsa? y conozco más casos de primera mano, ojo al tema, esto es la Inquisición. Y nadie defiende a los babosos, violadores o cobardes maltratadores como nunca se han defendido y siempre han estado mal vistos por la inmensa mayoría de la población.
Un saludo.
Ese es el peligro de la calumnia, que genera indefensión en el falsamente denunciado. Fíjate que pretendiendo proteger a la mujer perjudica en mucho al hombre y de rebote a la propia mujer. La calumnia és terrible, porqué el calumniado no solo debe demostrat su inocencia, sinó que arrastra la condena de la sociedad de por vida. És quello de: algo habrá hecho.
ResponEliminaSaludos.
Ayer escuché a Josep Ramoneda en la SER. Dijo una cosa que me dejó pensativo: "malo cuando un slogan se convierte en ley", y eso nos está pasando con toda esta pléyade de mandamases de concurso.
EliminaSon temps dificils per la raó. L'integrisme ho ofega tot.
ResponElimina