Les xarxes socials són com l'ibuprofè: en petites dosis son sanes, però el seu abús comporta seriosos perills per a la salut. He de reconèixer que a Twitter vaig trobar una frase que em va fer pensar que Umberto Eco havia estat injust quan va escriure que les xarxes havien fet un gran mal a la humanitat en donar la paraula a un exèrcit de necis. La sentència que em va interessar deia: “Respecta els teus pares perquè van aprovar els estudis sense Google ni Wikipedia”. Entre tants haters com poblen el costat fosc de la força, em sembla una lliçó d'urbanitat.
Urbanitat és una paraula antiga, en desús. Recordo que en una reunió de pares a l'Escola Joanot Alisanda (parlo de 1980) se'm va ocòrrer comentar que potser caldria ensenyar Urbanitat als nostres fills, coses tan elementals com saludar al matí, cedir el pas als majors per la vorera, o com defineix la RAE,Urbanitat: "Comportament d'acord amb les bones maneres que demostra bona educació i respecte cap als altres". Directament es van mofar de mi, però vegeu on hem acabat. En aquells temps el Mestre era respectat (dic Mestre perquè encara no s'anava amb allò de Mestres i Mestras), i en canvi ara el Mestre o la Mestra són injuriats per els fills d'uns pares desaforats que els culpen de tots els mals que pateixen -segons ells- els seus fills. Li diuen la síndrome de l'emperador, però s'hauria de dir la síndrome del dictador, perquè aquests nens malcriats són autèntics dictadors. I així pugem tota una generació de nens indigents mentals amb un futur més negre que els trens dels túnels de Cantàbria.
Ahir es coneixia la notícia de Marc un professor de matemàtiques que s'ha plantejat abandonar, fart de la manca de respecte dels seus alumnes i dels seus pares.
La Urbanitat no afecta els jubilats, especialistes a travessar el carrer per on no deuen. Hi ha situacions de vegades surrealistes. Un dissabte al matí: semàfor de vianants en vermell a la carretera de Prats cantonada amb Francesc Layret. Per una banda dues senyores i servidor esperant que es posi verd el de vianants, a l'altra dues senyores musulmanes amb tres criatures i l'Hadji que és el representant oficial del Senegal al barri. Al costat d'Hadji un senyor gran amb el seva taca-taca. Qui és l'únic que va passar amb el semàfor de vianants en vermell?... Bingo! el senyor del taca-taca que a dos quarts de set del matí ja em direu quina pressa devia tenir. D'acord que no venia cap cotxe ni de dalt ni de baix en ser festiu, però entenc i ho practico, que s'han de respectar els semàfors sempre, a peu, amb cotxe o amb bicicleta, i en el cas dels de vianants, sobre tot si hi ha nens, cal donar-los un bon exemple. I compte que no parlo d'urbanitat, sinó d'urbanites.
Mayte y yo con el nieto de tres años. El nieto medio dormido camino a El Prat. Autobús 65. Nadie se levanta para dejarle el asiento a mi señora, que lleva el nieto en brazos. Yo no puedo llevarlo (tres operaciones de corazón me lo tienen prohibido). Los asientos de mayores están todos ocupados por gente mayor y es evidente que los necesitan. Mayte le pide a una chica, por favor (sic) que va en un asiento sólo y que está con el movil entre las manos que le deje sentarse. La chica se niega en rotundo. Todo Dios pasa, palabra, y nadie quiere meterse pero nadie quiere dejar el asiento para una abuela con el nieto en brazos.
ResponEliminaMiquel, que ya tiene la vena hinchada, se caga en voz alta en todos los santos menos en San Miquel, por si acaso, (sic). Inmediatamente todos los ¿despistados y despistadas? del movil en la mano hacen cara de sorpresa y se comienzan a levantar (se ve que la cara de mala hostia empieza a asustar).
Al final hay un joven que le pide disculpas a Mayte por no haberla visto (sic) y le cede el asiento.
PD: Este autobús es muy utilizado por jóvenes y jóvenas, dado que hace un trayecto que para en diversos institutos, tanto de Barcelona como en El Prat.
Que cada uno saque sus conclusiones.
Bé, recollim el que hem sembrat, o han sembrat la majoria de pares i mares.
ResponEliminaTeneis toda, pero toooda la razón ( digo tenéis porque leo tb a MIGUEL y ... : (
ResponEliminaEstamos criando a una generación de mal criados egoístas que salvo en ellos mismos y a veces ni eso, les cuesta pensar en los demás, no sé si por inconsciencia, si porque de tanto tik tok el cerebro solo ve fogonazos o porque los padres -muchos- ya no ejercen... lo cierto es que da mucha pena ver que las buenas formas brillan por su asuencia. Debo confesar que lo de esperar el semáforo en rojo a veces tampoco yo lo hago, como tampoco busco los pasos de cebra para cruzar, en eso soy un poco incívica, en mi defensa diré que casi siempre es por prisa, pero es verdad que está mal. ¿ teneis representantes de paises extranjeros en vuestro barrio ? Oye! estupendo...luego dicen que los africanos está poco civilizados, al final nos darán lecciones hasta los grillos sobre unión y educación ; )
Muchos besos!
PD
Prometo recoerdar este post y esperar al verde para cruzar; )
Yo lo paso en rojo a veces, a lo mejor un sábado o un domingo por la mañana estás esperando ante el semáforo y no se ve ni un sólo vehículo a derecha o izquierda y te saltas el semáforo, però nunca si hay niños por allí. Lo de Hajdi es broma, sucede que es un tio muy activo, que se ha integrado muy bien, tuvo un accidente laboral y anda con una muleta, pero está en todas partes, dejo de percibir una pensión por invalidez al encontrar un trabajo de encargado en un Condis express, y me consta que recaba mucha ayuda para la gente de su pueblo, y ayuda también a chicos jovenes que andan por aqui perdidos.
ResponEliminaUn abrazo.