Els profetes del nostre temps, es dediquen a vaticinar quines professions desapareixeran per la imposició i el desenvolupament de la intel·ligència artificial. Una revista dedicada a la divulgació científica deia recentment que seran les d'educació, periodisme, disseny gràfic, finances i enginyeria de programació. Les tres últimes poden resultar òbvies, ja que en molts casos, elles mateixes ja utilitzen programes informàtics amb fórmules complexes capaces d'aprendre autònomament dels errors.

Tot i això, es deixen els profetes, una sèrie de professions que la perfecció creixent dels sistemes experts que van elaborant els informàtics, faran irrellevants: notaris i registradors, part de la judicatura -aquella que resol responsabilitats d'assegurances altament taxades o sinistres viaris les quals coordenades puguin ser relacionades per les màquines-. Tampoc no tindrà sentit l'existència de pilots i tota mena de transportistes, - Itaxistes inclosos - els farmacèutics, la part més mecànica de la medicina, és a dir, la cirurgia. En realitat encara no som conscients de com s'alterarà tot el nostre entorn. No sabem si ja no hi haurà supermercats, ni petit comerç, restauració, si tot serà en línia. El fet de viure gairebé reclosos a casa nostra és una possibilitat a contemplar, i viatjar low cost, una possibilitat remota. Les ciutats quedaran buides, o gairebé.

Els profetes obvien que possiblement si això realment succeeix tal com preveuen, la humanitat haurà de tornar als orígens, als pobles, a viure de la ramaderia i l'agricultura, abandonant les grans urbs. Ja sé que estic exagerant, però els profetes també. Com en tot a la vida hi ha un terme mitjà, i possiblement ens haurem d'acostumar en un futur, que la meitat de la població no treballi en tota la seva vida, i sigui l'Estat qui l'hagi de mantenir. I això sí que preocupa. Em veig a venir una extinció massiva, compte que la Covid19 no fos només una prova, per anar-se'n preparant. Mantenir tants indigents de per vida, no és propi d'un Estat que es preï.

Em temo que no passarà res d'això, perquè la humanitat sap adaptar-se als nous temps, a les noves formes de viure. Però això de jugar a catastrofista apocalíptic per un dia està bé. Suposem que el poble no lapidàs als seus profetes - es preguntava Fuster - Que passaria?. De moment no ha passat, però si cal recordar que segons alguns d'aquests profetes l'any passat twitter i facebook ja haurien desaparegut....