Tip de veure ressenyes ridícules de restaurants a internet, fa un mes vaig decidir escriure’n una jo també, -explica Quim Monzó al seu article a la vanguardia-. A Google, vaig anar a les valoracions d’un on sovint menjo, vaig fer servir un àlies i vaig escriure: “Local petit i acollidor. És famós per la seva excel·lent truita de patates, però també tenen un sushi de primera, i una insuperable pizza con spaghetti ai quattro formaggi. Hi tornaré”. Hi vaig afegir una foto d’un burrito amb jalapeños.
Al local en qüestió no han preparat mai burritos. Ni sushi, ni pizza. Fan cuina gallega. Han passat les setmanes i cap comentari ha fet notar la incongruència de la meva ressenya. Molta gent s’empassa les collonades que els suposats clients escriuen en aquests fòrums. Un seguit de males crítiques –sovint escrites per perfils falsos instigats per la competència– pot arruïnar un restaurant.
No fa ni una setmana, la Canadian Broadcasting Corporation va descobrir que el restaurant de Mont-real que ocupava el primer lloc a les valoracions de Tripadvisor no existia. Es deia Le Nouveau Duluth, al centre de la ciutat. Dels prop de quatre mil restaurants de Montreal, el número 1: poca broma! Va aconseguir aquest lloc privilegiat a còpia de valoracions positives –totes de cinc estrelles– fetes per amics. S’hi podien veure diverses fotos del local. Quan algú hi telefonava per reservar taula, l’inventor de l’inexistent restaurant els deia que désolé i que els següents dos mesos ho tenia tot ple. Quan li preguntaven pel menú, contestava que hi feien tapes.
L’home en qüestió és Charles Deschamps, un comediant quebequès que està fins als nassos de les ressenyes online. Abans, els restaurants es guanyaven la reputació a partir de les valoracions de crítics que havien aconseguit prestigi a força d’anys. Ara les valoracions les fan palatrecos que no sabrien diferenciar un ou poché d’un marron glacé, i perdó per la rima. Ja sé que és una collonada, i que Júlia Costa em dirà que Monzó només escriu sobre foteses, però la veritat és que tant el cas de la resenya falsa d'ell com el fals restaurant deMontreal, fan que mil cretins, el títol d'un dels seus llibres, es quedi curt. N'hi ha molts més de mil.
Yo desde hace años que no hago caso de ninguna reseña en las redes, y os pondré un par de ejemplos muy claros :
ResponEliminaHotel de tres estrellas en Pamplona que recibe una queja sobre los colchones de las habitaciones. . . ¡¡ Diez días antes de ser inaugurado !!. Por lo que parece hay mucha gente que lleva una vida muy aburrida como para perder el tiempo con reseñas falsas.
Conocida taberna en el centro de Santoña ( Cantabria ), de la que soy cliente de antiguo.
¿ Vinos ?, de la mejor calidad. ¿ Tapas ?, los mejores quesos, anchoas, conservas de pescado diversas. . . todo de la mejor calidad y a precios asequibles. Eso si, el propietario es de ideología derechista y tiene el local decorado con algún retrato de Franco, y vendía boletos de lotería de la delegación local de Falange ( aún existe ).
Pues bien, leí alguna reseña en Google escrita por algún "ofendidito" de Barcelona diciendo que ante semejante "provocación" franquista había salido disparado de la taberna sin consumir nada.
Y yo me preguntaba : este gilip. . . ¿ fue a beber y a tapear o a hacer política ?.
Delante de cosas así, que demuestran nuestra inmadurez general, mejor no hacer caso de nadie y probar, tras eso puedes hacerte un criterio sobre el local, y volver por allí, o no hacerlo.
Este no es un país para reseñas.
Hi ha molt mangante a l'hota de fer ressenyes. Però el cas de Montreal és de nota.
EliminaCalabria /Floridablanca. Allí todo es gallego. Lo regentan dos gallegos y es un bar donde todavía no ha entrado ningún chino.
ResponEliminaCon Monzó nos cruzábamos cada mañana.. Cada uno con su Vanguardia.
Cada uno con su vanguardia y dios en la de todos.
ResponEliminaSalut.
Yo es que soy muy primitivo y eso de la gastronomía, me parece más una cosa de sectas culinarias que algo que tenga que ver con mi barriga. Es muy difícil que vaya a un restaurante que me cobren más de 15 euros por menú. Y claro; esos no suelen tener más reseñas que el boca a boca de mis amigos. Vivo en una comarca que se llama "La Selva", asi que muchos recuerdos a todos de la mona Chita.
ResponEliminaEstic amb tu, menus máxim de 15 euros, i ja està bé.
ResponElimina