L'informe demana una transició cap a sistemes alternatius (sòl, espais oberts…). I, en aquest sentit, es posa com a exemple Alemanya, on el sistema de gàbies per a gallines quedarà prohibit el 2025, mentre que s'ha eradicat a “Talls de pics, canibalisme, manca d'espai i alts nivells d'estrès: els ous que es produeixen a Espanya provenen majoritàriament de gallines que han passat la seva vida en petites gàbies i que pateixen aquests i altres greus problemes de benestar”, assenyala Virginia Iniesta, veterinària de Faada. "Sol·licitem que es posin els mitjans necessaris i es fomenti una transició que tregui les gallines de l'infern de les gàbies", afegeix.
L'informe ressalta la manca d'espai d'aquests animals per desenvolupar els seus comportaments naturals, així com els efectes causats per absència d'exercici i problemes a les urpes per la manca de moviment. Altres conseqüències són el canibalisme (picatge) entre les gallines, desencadenat per l'estrès i el “tall de becs que es fa de forma sistemàtica” (en l'edat primerenca, precisament perquè els animals no es picotegin) així com els efectes mortals que els ocasiona l'exigència de posta d'ous extragrans.
La iniciativa ciutadana europea End the Cage Age (Posar fi a l'era de les gàbies) va reunir a l'octubre del 2020 un total d'1,4 milions de signatures de 24 països per demanar a la Comissió Europea que proposi una legislació per prohibir l'ús de les gàbies tant per a gallines ponedores com a les altres espècies de bestiar.
Espanya té 47 milions de gallines, de les quals el 73,5% estan en gàbies, mentre que la resta viuen en naus a terra (16,5%), amb espai exterior (9%) i en règim ecològic (1, 5%). Acabar amb les gàbies a Espanya i allotjar les gallines en sistemes alternatius tindria un cost d'almenys 1.000 milions d'euros explica Maria del Mar Fernández, directora de l'Organització Interprofessional de l'Ou i els seus productes. Aquest seria el cost mínim per col·locar les gallines a naus (a terra), però tindria un cost més gran si s'allotgessin amb accés a l'exterior.
"El consumidor està preocupat sobre qualsevol incidència sobre els preus", recalca. I en aquest sentit recorda que els ous de gallines criades a terra costen entre un 18% i un 20% més que les de gàbia i si són camperes almenys un 35% més. Perquè pugui millorar el benestar d'aquests animals i s'alineïn les polítiques amb l'evidència científica i les demandes de la societat, cal un canvi urgent del sistema. Aquest canvi passa per l'eliminació total de les gàbies on viuen les gallines a Espanya, amb la meta final posada el 2027, en línia amb les recomanacions que acaba de fer l'Agència Europea per a la Seguretat Alimentària centrades a evitar l'ús de les gàbies gàbies a la cria de gallines ponedores, així com a eliminar de manera gradual la retallada rutinària del bec de les aus”, diu Júlia Elizalde, mànager de campanyes a Equalia. “El benestar humà, ambiental i el dels animals estan interconnectats i per això el concepte One Welfare proposa enfortir i impulsar projectes on sigui precisament aquest benestar animal el que aporti valor a la societat. Eliminar les gàbies a la ramaderia és el primer pas per aconseguir-ho”, conclou Elizalde.
“Complim les normes i quan hi hagi una altra normativa la complirem també”. Fernández recorda que quan la Comissió Europea presenti la seva nova proposta sobre benestar animal “els productors voldran saber quin és el seu impacte econòmic” per poder planificar-ne tota l'adaptació. Cap productor canviarà el sistema si no té garantit un preu just, diu.
“El mercat i el consumidor ens diran què vol pagar per un ou”. Però el que no volen és pagar un ull de la cara per un ou. Una solució seriosa que a cada casa en comptes de gossos o gats, hi hagués un parell o tres de gallines i problema solucionat. Cal gallinalitzar Espanya. Ja ho advertien els pallassos de la tele quan cantaven... la Gallina turuleca ha puesto un huevo, ha puesto dos, ha puesto tres. O millor una referencia intel·lectual de Woody Allen a l'escena final d'Annie Hall:
No me lo tomo a broma, pero todo el mundo habla en mi nombre.
ResponEliminaA)
No pertenezco a ningunaa sociedad del bienestar de nada.
No soy socio de "salvemos las gallineceas".
No distingo los camperos, de los encerrados, de las gallinas libertas, de los gallineros de jaulas.
No deseo distinguirlos.
B) Me gusta la tortilla de patatas,
de cebolla,
de ajo,
sola,
huevos revueltos,
Huevos duros,
C) Estoy hasta los huevos.
Salut
Com diria Marx, Groucho.... y dos huevos duros.
EliminaY al final, poder comer huevos nos va a costar un huevo. Tiene huevos, la cosa.
ResponEliminaUn ull de la cara ens costarà cada ou.
ResponEliminaHay que partir de un cosa, esa información es falsa, por ejemplo cuando dicen que : en aquest sentit recorda que els ous de gallines criades a terra costen entre un 18% i un 20% més que les de gàbia i si són camperes almenys un 35% més. Es mentira, una gallina criada en el campo cuesta, por lo menos, el triple que una de jaula, crece menos, produce menos y necesita más personal para su cuidado, personal que hay que pagar, la gente es capitalista y quiere cobrar a final de mes. Hoy he pagado por unos huevos gordos de jaula 2,95 euros si fuesen de gallina campera de verdad estarían a casi un euro el huevo. Y asi con todo, recuerdo cuando se hizo la obligación de ampliar las explotaciones , no recuerdo bien, pero fue por alla de 2011-12 yo vendió varios camiones a estas explotaciones justo antes de la reforma. Las jaulas que se quitaron de España se vendieron a explotaciones de Marruecos y otros países emergentes, cuando el precio de los huevos subió debido a que para tener las mismas gallinas tenias que tener el doble de espacio, se empezaron a importar huevos de estos países, los países donde habían ido a parar nuestras jaulas viejas. Es una cosa que se me quedo grabada. Yo como huevos de gallinas en jaulas y seguire comiendolos sin ningún remordimiento, el que no quiera comerlos por su conciencia me parece muy bien, que no los coma, pero que no moleste a quienes no pensamos como él. Estas explotaciones han erradicado el hambre, ya se que a muchos les molesta, a mi no.
ResponEliminaUn saludo.
Es que hay gente moderna que se ha vuelto muy purista, Daniel. Afortunadamente, el pragmatismo se impone, si queremos comer y a buen precio no podemos andar con estas tonterías. Ahora, con la nueva ley de los animales, no sé yo.... Lo mejor, mi propuesta, en cada familia, tres gallinas y un gallo. Problema resuelto.
ResponElimina