Les entitats de defensa dels animals reclamen al Ministeri d'Agricultura que s'avanci a la nova normativa sobre benestar animal que prepara la Comissió Europea i prohibeixi les gàbies com a procediment de cria per a les gallines ponedores. Les oenagés Faada i Equalia ha elaborat un document en què jutgen que cal que aquests animals guanyin espai no només per raons de benestar sinó per evitar els riscos sanitaris associats a l'amuntegament.

L'informe demana una transició cap a sistemes alternatius (sòl, espais oberts…). I, en aquest sentit, es posa com a exemple Alemanya, on el sistema de gàbies per a gallines quedarà prohibit el 2025, mentre que s'ha eradicat a “Talls de pics, canibalisme, manca d'espai i alts nivells d'estrès: els ous que es produeixen a Espanya provenen majoritàriament de gallines que han passat la seva vida en petites gàbies i que pateixen aquests i altres greus problemes de benestar”, assenyala Virginia Iniesta, veterinària de Faada. "Sol·licitem que es posin els mitjans necessaris i es fomenti una transició que tregui les gallines de l'infern de les gàbies", afegeix.

L'informe ressalta la manca d'espai d'aquests animals per desenvolupar els seus comportaments naturals, així com els efectes causats per absència d'exercici i problemes a les urpes per la manca de moviment. Altres conseqüències són el canibalisme (picatge) entre les gallines, desencadenat per l'estrès i el “tall de becs que es fa de forma sistemàtica” (en l'edat primerenca, precisament perquè els animals no es picotegin) així com els efectes mortals que els ocasiona l'exigència de posta d'ous extragrans.

La iniciativa ciutadana europea End the Cage Age (Posar fi a l'era de les gàbies) va reunir a l'octubre del 2020 un total d'1,4 milions de signatures de 24 països per demanar a la Comissió Europea que proposi una legislació per prohibir l'ús de les gàbies tant per a gallines ponedores com a les altres espècies de bestiar.

Espanya té 47 milions de gallines, de les quals el 73,5% estan en gàbies, mentre que la resta viuen en naus a terra (16,5%), amb espai exterior (9%) i en règim ecològic (1, 5%). Acabar amb les gàbies a Espanya i allotjar les gallines en sistemes alternatius tindria un cost d'almenys 1.000 milions d'euros explica Maria del Mar Fernández, directora de l'Organització Interprofessional de l'Ou i els seus productes. Aquest seria el cost mínim per col·locar les gallines a naus (a terra), però tindria un cost més gran si s'allotgessin amb accés a l'exterior.

"El consumidor està preocupat sobre qualsevol incidència sobre els preus", recalca. I en aquest sentit recorda que els ous de gallines criades a terra costen entre un 18% i un 20% més que les de gàbia i si són camperes almenys un 35% mésPerquè pugui millorar el benestar d'aquests animals i s'alineïn les polítiques amb l'evidència científica i les demandes de la societat, cal un canvi urgent del sistema. Aquest canvi passa per l'eliminació total de les gàbies on viuen les gallines a Espanya, amb la meta final posada el 2027, en línia amb les recomanacions que acaba de fer l'Agència Europea per a la Seguretat Alimentària centrades a evitar l'ús de les gàbies gàbies a la cria de gallines ponedores, així com a eliminar de manera gradual la retallada rutinària del bec de les aus”, diu Júlia Elizalde, mànager de campanyes a Equalia. “El benestar humà, ambiental i el dels animals estan interconnectats i per això el concepte One Welfare proposa enfortir i impulsar projectes on sigui precisament aquest benestar animal el que aporti valor a la societat. Eliminar les gàbies a la ramaderia és el primer pas per aconseguir-ho”, conclou Elizalde.

La directora de la interprofessional respon als defensors dels animals convidant a denunciar irregularitats concretes, en lloc de donar una imatge genètica dolenta del sector. “Les gàbies en si no són dolentes; una altra cosa és si el productor no fa un bon manteniment, un maneig correcte o no les té alimentades”, afegeix Fernández.

“Complim les normes i quan hi hagi una altra normativa la complirem també”. Fernández recorda que quan la Comissió Europea presenti la seva nova proposta sobre benestar animal “els productors voldran saber quin és el seu impacte econòmic” per poder planificar-ne tota l'adaptació. Cap productor canviarà el sistema si no té garantit un preu just, diu.

  “El mercat i el consumidor ens diran què vol pagar per un ou”. Però el que no volen és pagar un ull de la cara per un ou. Una solució seriosa que a cada casa en comptes de gossos o gats, hi hagués un parell o tres de gallines i problema solucionat. Cal gallinalitzar Espanya. Ja ho advertien els pallassos de la tele quan cantaven... la Gallina turuleca ha puesto un huevo, ha puesto dos, ha puesto tres. O millor una referencia intel·lectual de Woody Allen a l'escena final d'Annie Hall: