Editors Choice

3/recent/post-list

{ads}

BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - NOTICIES 24/7

REGÈNESI

Per primer cop des del Neolític tenim l'oportunitat de transformar no sols el nostre sistema alimentari sinó tota la nostra relació amb el món viu. L'agricultura és la causa més gran de destrucció del medi ambient al món i és la que menys es parla. Critiquem l'expansió urbana però l'agricultura s'estén per trenta vegades més terreny. Hem llaurat, tancat i pasturatge grans extensions del planeta, talant boscos, matant la fauna i enverinant rius i oceans per alimentar-nos. Tot i això, milions de persones segueixen passant gana. Ara el mateix sistema alimentari està començant a trontollar. Però, com ens mostra George Monbiot en aquest brillant i original llibre (REGÈNESI), podem resoldre el més gran dels nostres dilemes i alimentar el món sense devorar el planeta. Regènesi és una visió impressionant d'un futur nou per a l'alimentació i la humanitat. Basant-se en els sorprenents avenços de l'ecologia del sòl, Monbiot revela com el nostre canviant coneixement del món sota els nostres peus ens podria permetre cultivar més aliments amb menys agricultura. Coneix les persones que estan descobrint aquests mètodes, des del productor de fruites i verdures que està revolucionant la nostra comprensió de la fertilitat; passant pels cultivadors de cereals perennes, que alliberen la terra de les arades i els verins; fins i tot els científics que són pioners en noves formes de cultivar proteïnes i greixos. Junts, mostren com les formes de vida més petites ens poden ajudar a fer les paus amb el planeta, a restaurar els seus sistemes vius ia substituir l'era de l'extinció per una era de la regènesi. Regènesi la podeu trobar a Casa del libro.

George Monbiot (Londres, 1963) no s'havia enfrontat a un repte comparable des que va escriure amb 26 anys Fletxes enverinades, sobre els abusos dels drets humans a Papua Occidental. En aquesta ocasió, el desafiament no ha estat tant conservar la integritat física com donar la talla intel·lectual per poder escriure Regènesi (Capità Swing), el llibre en què intenta esbrossar el futur de l'alimentació en un món aclaparat pels problemes ambientals. Al País l'han entrevistat. 

Més de 5.000 informes científics ha hagut de pair el també autor de Calor i Salvatge, distingit el 2022 amb l'Orwell Prize, per poder entreveure el que ell mateix vaticina com una revolució tecnoètica que acabarà reconciliant carnívors i vegans pel bé del planeta.

Vostè sosté que hi ha dues maneres d'evitar la catàstrofe ambiental: deixar el petroli sota el terra i posar fi a la ramaderia industrial. No són potser dues mesures massa radicals?

És difícil saber quina de les dues mesures és més important i urgent. Si volem evitar l'escalfament per sobre dels 1,5 graus i reduir realment les emissions, cal posar un límit a l'extracció i la producció de petroli que pretenem cremar. Aquest és un punt elemental que no figura, però, en cap acord internacional i que no s'ha volgut abordar en cap COP, i 27. La descarbonització del transport i de l'energia és vital en l'acció davant del canvi climàtic. Però l'impacte de la ramaderia industrial va fins i tot més enllà: no només són emissions de CO2 i metà, és també la desforestació massiva, la degradació dels sòls, la contaminació dels rius... Estem literalment devorant el planeta per poder menjar. És un model totalment insostenible si volem alimentar els més de 9.000 milions d'humans que serem a mitjan segle.

I no obstant la gent encara té una noció bucòlica de les granges davant l'impacte de les ciutats...

Hi ha un desconeixement molt profund de l'impacte de les granges, en part induït pels llibres per a nens i allò que s'estudia a les escoles, i en part també per la invisibilitat del camp per als urbanites. Només cal comparar aquestes dades: les ciutats ocupen al voltant de l'1% de la superfície del planeta, davant del 38% destinat a l'agricultura ia la ramaderia. Cada any matem 76.000 milions d'animals per al consum humà, i la majoria són engabiats, torturats i cruelment sacrificats. Quan passi una generació, mirarem enrere i tot això ens semblarà un horror. Jo mateix vaig treballar tres mesos en una fàbrica de porcs a la meva adolescència i va ser una de les meves experiències més traumàtiques. Cada dia em repetia a mi mateix: “Això no és el que m'havien explicat de les granges” i “això no hauria de ser legal”.

Vostè mateix recalca que el consum de carn segueix en augment a nivell global i la població de bestiar segueix creixent un 2,4% cada any. És possible capgirar aquestes xifres?

Quan una situació esdevé intolerable, el canvi és inevitable. De vegades els canvis passen més ràpid del que creiem possible, sempre que hi hagi una alternativa que els faci viables. Per exemple, tal com va passar amb els telèfons mòbils, que van fer obsolets els telèfons fixos en un temps rècord.

Creieu possible una transformació similar en el camp de l'alimentació?

Abans d'escriure Regènesi tenia els meus dubtes. Però un viatge el 2019 als suburbis d'Hèlsinki, i una visita al laboratori de Solar Food, una startup pionera al camp de la fermentació de precisió, em va fer canviar d'idea. Allà vaig tenir el privilegi de ser el primer comensal fora del laboratori a degustar una coca elaborada amb una pols semblant a la farina de blat, però creat amb aigua, aire, electricitat i bacteris. En aquell moment em va venir la idea d'"un petit pancake per a un home, un gran pas per a la humanitat"... Des de llavors, aquest sector ha experimentat un boom imparable i els gegants de l'alimentació han entrat a drap. Aquesta tecnologia permet produir proteïnes similars a les de la carn, la llet i altres productes d'origen animal... Jo he estat relativament escèptic davant de les solucions tecnològiques per als problemes ambientals. Però estem realment davant d'una solució tecnoètica que pot revolucionar la manera com mengem i tenir alhora un efecte alliberador per al medi ambient.

La societat està preparada per a aquest gran pas? ¿Acabaran menjant carnívors i vegans en un mateix plat?

El canvi portarà el seu temps, però jo crec que a mitjans de la propera dècada la gran majoria haurà assumit el consum de proteïnes alternatives. Al capdavall, portem usant microorganismes, llevats i ferments per fer pans, cervesa o iogurts des de fa centenars d'anys... Jo sóc vegà, i puc assegurar que consumiré aquest tipus de productes a consciència que són bons per a la salut i per al medi ambient. La tecnologia està avançant molt ràpidament i crec que no trigarà a conquerir també el paladar dels carnívors. Acabarem menjant potser del mateix plat, ia preus assequibles, això també és molt important.

Si els productes farmfree acaben imposant-se als supermercats, les granges industrials correran la mateixa sort que les mines de carbó?

La ramaderia industrial no desapareixerà d'un dia per l'altre. Però caldrà valorar també l'impacte social ia les zones rurals de la 'disrupció' alimentària que ja és aquí. Les granges agrícoles continuaran cultivant verdures, llegums i cereals, encara que es produirà desitjablement una transició cap a mètodes més respectuosos amb la natura, com ara l'agroecologia o l'agricultura regenerativa. Un camp igualment prometedor és el del cultiu de cereals perennes, davant dels cultius anuals que tenen un gran impacte en el paisatge, l'erosió i l'ús d'herbicides. Al llibre recullo els experiments de l'Institut de la Terra de Kansas, creuant cereals moderns amb parents perennes silvestres.

Per què Regènesi? Acabarem gastant la paraula 'regeneració' de tant fer-la servir?

La regeneració s'ha convertit efectivament en la nova sostenibilitat, i s'està fent servir per al greenwashing de les empreses. Però tenim el repte d'omplir-la de sentit i de contingut. Jo crec que estem realment davant un nou principi en la manera com ens portem alimentant des de fa més de 10.000 anys.

Per escriure el llibre ha hagut d'assimilar més de 5.000 informes científics. Com va sobreviure a l'enrenou?

A cada capítol hi va haver moments en què creia que era una missió impossible. M'aixecava a les quatre de la matinada i treballava gairebé sense parar fins a les sis de la tarda, com en trànsit, arrossegat per l'impuls de trobar cada dia alguna cosa nova. Vaig començar per un camp fascinant, la ciència del terra, ia partir d'aquí tot van ser descobriments.

El micòleg Paul Stament deia que les solucions als problemes ambientals "estan literalment sota els nostres peus"...

Efectivament. Resulta increïble com hem menyspreat fins ben recentment la importància del sòl. Raó tenia Leonardo quan deia que coneixem millor els moviments dels cossos celestials que la vida sota terra. La majoria de la gent no reconeix el sòl com un ecosistema, amb la seva complexa estructura biològica de microorganismes que alimenten la plantes i fan possible la vida a la superfície. Investigant per al llibre he descobert bàsicament que les plantes utilitzen un llenguatge bioquímic per fer que els bacteris despertin i li proporcionen sucres... El terra és el substrat de tot, la clau de la fertilitat a la terra. Destruir el terra, com ho hem estat fent, és destruir el nostre propi futur.

Vostè ha estat molt crític amb els subsidis agrícoles de la Unió Europea pel seu impacte a la natura...

La Política Agrícola Comuna (PAC) és efectivament un incentiu massiu per a la destrucció ambiental. S'està pagant als pagesos i als ramaders perquè contribueixin al deteriorament de la natura amb pràctiques improductives i insostenibles. Jo vaig votar a favor de la permanència a la UE, però puc assegurar que el benefici més gran del Brexit ha estat deixar enrere la PAC. Cada cinc anys, la UE es proposa introduir canvis, però la pressió dels lobbies fan que sigui impossible.

Al seu llibre adverteix finalment del risc d'un col·lapse del sistema global alimentari comparable al del sistema financer el 2008...

Hi ha un risc molt real de col·lapse per diverses raons. Quatre grans companyies comercialitzadores manegen el mercat dels grans. Unes quantes corporacions controlen el mercat dels fertilitzants. El sistema porta experimentant xocs des d'abans de la pandèmia i de la guerra d'Ucraïna. I la gana i la inseguretat alimentària repunten des del 2015 per primera vegada des de fa dècades... Els signes de la falta de resiliència del sistema hi són. Els governs estan ignorant els riscos i el que és pitjor: no serien capaços aquesta vegada de 'rescatar' el sector alimentari com van fer al seu dia amb els bancs.

Publica un comentari a l'entrada

13 Comentaris

  1. Mira, mi apreciado Francesc, resulta que yo lo que veo es que me quedan tres telediarios, y la mitad de noche. Así que no me preocupa lo más mínimo el nuevo neologismo, neologismo que le servirá al autor para vender libros con los que podrá ir a comerse chuletones regados con borgoña.
    Yo seguiré con mi dieta terraplenaria, que no mediterránea, pues lo que puedo comer cada vez es simple y menos elaborado, cosas de la edad.
    Por otra parte no quiero rescatar al sector alimentario, ni deseo socorrer a los ganaderos, ni me preocupan los pollastreros, ni los hueveros, ni las granjas probióticas , ni las manifestaciones eco/bio/terra/antis, me preocupan otras cosas, como por ejemplo ¿cuántas galletas María me darán en la residencia a la hora de la merienda?...ese si que será mi/nuestro dilema de aquí a un tiro de piedra.
    salut

    ResponElimina
  2. Et veig lleugerament pessimista, però Monbiot afina en el seu diagnòstic, pensa que d'aquí a deu anys, recordaràs aquest article. Quant a les galetes Maria, poden ser amb margarina per sobre?.

    Salut.

    ResponElimina
  3. Jo d'aquí deu anys potser no recordaré res de res, ves a saber. D'acord amb les reflexions del Miquel. Per cert, encara recordo aquell èxit d'un senyor francès que deia que no es mengés fruita per postres i coses així, a l'escola hi havia aleshores gent que el seguia i llegia com si fos la bíblia i resulta que va morir relativament jove, ara bé, va vendre llibres a dojo i devia deixar els descendents ben situats. I ja no em preocupen les galetes Maria de la residència sinó més aviat si tindre residència assequible i encara gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ahí le has dao, JÚlia¡
      Y no creas que no es una preocupación a la que no le doy vueltas; he hecho números, y siempre me salen negativos, y mira que no me alargo mucho el fin de los días...
      Ese es un tema con el que no hago bromas, pues se que el estado no tiene residencias para todos y las privadas me serían inaccesibles, pues con mi pensión no cubro la mitad de lo que piden, al menos ahora, dentro de diez años ni te cuento.
      Este es un tema que tampoco afronto con mi hijo, no quiero darle dolores de cabeza, no se lo merece, pero que yo he de valorar muy profundamente.
      PD. (Cuando hablo en nombre propio lo hago también en el de Mayte).
      En fí..
      Salut i que tinguis molt bon día, Júlia.

      Elimina
  4. El Montignac, es deia, per cert.

    ResponElimina
  5. La fruita diuen que s'hauria de menjar primer, no només Montignac, es un qüestió purament tècnica es veu que absorbeix tot el que hem menjat abans. Per cert que aquest senyor era dietista i això de la fruita formava part de la seva dieta per aprimar-se. Quan a Monbiot, el que diu ho trobo molt assenyat, carregat de sentit comú. Caldria llegir Regènesi per acabar de ferf-se'n la idea.
    Salut.

    ResponElimina
  6. Quant a les residències. Soc optimista, se n'estan fent de noves i si no hi ha res de nou, almenys fins d'ací a 15 anys no la necessitaré, i 15 anys és molt de temps. A banda, per poc que pugi no hi aniré pas, clar que això no depèn de mi.
    Per cert, Júlia i Miquel, a mi l'Estat em bufa quasi sis mil euros l'any per l'IRPF, Entenc que una persona que ingressi en una residencia privada hauria de quedar exempt d'aquesta retenció. Reflexionem-hi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mi apreciado Francesc:
      El estado te bufa 6000, que quiere decir 500 mensuales. Pongamos que tu pensión es de más menos 1500 (que no lo se, ni deseo saber), pero déjame con esa suposición....aún te faltan casi 1.000 euros al mes para algo semi-decente, eso sólo para ti, hay que contar con tu señora...
      El estado no hará nada por ti, no porque no quiera, sino porque es imposible...
      Hoy no hay residencias a menos de 2.800 mensuales, al menos en Barcelona, no se en SBLL, que es a donde perteneces, pero dudo que bajen de 2.500 mensuales con una atención no mala, pero mediocre, porque no hay suficiente personal y no van sobrados de medios, y además, las residencias están para tener beneficios, no para hacer obras de caridad, pero veremos lo que pasa, porque ya te digo, lo mio es geométrico y no me preocupa mucho la cosa...Un abrazo

      Elimina
  7. Ja et dic que no tinc gens de ganes d'anar a una residència, és molt depriment, i això és pels vells. Veure'm, encara falta molt de temps si tot va pel conducte reglamentari. Dit això, tens molta raó en el que dius, esperem que els nostres polítics posin fil a l'agulla i facin més residències municipals assequibles, com està fent l'Ajuntament de Sabadell. Salut.

    ResponElimina
  8. Acabarem comprant una poma i ens la lliuraran dins una capseta biodegradable, amb paper de regal i un llaçet. I tot plegat amb un certificat de garantia, un altre de proximitat mitjana (1500 km), un document de denominació d'origen i un val descompte si tornes els granets de les llavors.

    ResponElimina
  9. O una poma feta per una impresora 3D. Per siertu: ahir a Sils estava nublacho de cagatilorito per la foto que he vist a Instagram.

    ResponElimina
  10. Me gusta muchísimo lo que dice este hombre y su lógica es aplastante, otra cosa es el tiempo que nos llevaré reprogramarnos y adecuar los sistemas actuales a esos prototipos finlandeses, aunque me da pena y reconozco mi egoísmo, en en unos años, comer un huevo frito de gallina casera será un lujo asiático, es más, sentaremos a la gallina con su babero a nuestro lado ; )

    Interesantísimo todo esto, mil gracias!!
    Muchos besos!

    ResponElimina
  11. No creas, siempre puedes tener dos o tres gallinas en casa. Por cierto que decían ayer en la radio que los huevos han subido mucho de precio. Como sacrificaron 4 millones de gallinas por lo de la gripe aviar, se ve que hay escasez de gallinas y por ende de huevos.

    Un abrazo.

    ResponElimina

{ads}

mes...
BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ÚLTIMES NOTICIES 24/7 EP