ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

BIOURBAN, TECNOLOGIA QUE ENS SALVARÀ

Normalment, les solucions a grans problemes solen ser senzilles i no gaire cares, però l'administració en general les detesta i prefereix enquistar aquests problemes amb solucions cares i impossibles. El perquè, per mi, és un misteri. Us deixo un exemple:

Biourban és el nom d'un dispositiu en forma d'antena que absorbeix gasos d'efecte hivernacle a través d'un filtre fet de microalgues. Les solucions basades en la naturalesa i la tecnologia s'uneixen per combatre la contaminació de l'atmosfera. avui el món encara no s'està descarbonitzant (en termes absoluts), això vol dir que, més aviat que tard, caldrà redoblar els esforços que impedeixin que la temperatura global del planeta s'elevi per sobre dels 1.5ºC aquest segle, respecte a nivells preindustrials, la meta marcada a l'Acord de París 

La tasca ha de començar avui mateix, segons coincideixen els experts en canvi climàtic, perquè de la reducció d'emissions que es produeixi d'aquí al 2030 en depèn la possibilitat d'acostar-se a l'objectiu de la neutralitat en carboni el 2050. Per això l'impuls que semblen haver cobrat les solucions basades en la naturalesa i les exploracions tecnològiques que permeten reduir el CO2 present a l'atmosfera, en aquesta etapa de la lluita contra l'escalfament global.

«Es tracta d'imitar i potenciar el que de per si fan els boscos, les maresmes, els manglars i les praderies submarines»

En efecte, en aquesta missió accelerada, la captura de carboni és una de les principals eines de què ja es disposa, perquè la naturalesa ens ha ensenyat que els ecosistemes sans absorbeixen CO2 i que, en qualsevol cas, la regeneració de la biodiversitat dóna excel·lents resultats.

Es tracta, doncs, d'imitar i potenciar allò que fan naturalment els boscos, les maresmes, els manglars i les praderies submarines. Justament, en aquesta trajectòria s'inscriu una innovació tecnològica que combina disseny i fotosíntesi: el Biourban, una mena d'arbre artificial de potència multiplicada per l'acció de microalgues.

«Biourban és una innovació tecnològica que combina disseny i fotosíntesi, en una mena d'arbre artificial de potència multiplicada per l'acció de microalgues»

Aquest dispositiu que va néixer de la imaginació del jove inventor mexicà Carlos Monroy – biòleg especialitzat en algues– ia captura carboni de diversos entorns, entre els quals hi ha una planta industrial dedicada a la fabricació de cervesa, al país nord-americà.

Els seus provats efectes es valoren a la resta del món i, sense anar més lluny, a Espanya el comercialitza Climate Trade (market place per a la compensació de crèdits de carboni), amb seu a València.

Les torres –que poden semblar una antena– inclouen un recipient exposat a la llum solar, i proveït d'un tanc, que brinda prou humitat perquè les microalgues mantinguin estable el seu treball de fotosíntesi. Aquesta humitat està controlada, igual que tots els nutrients amb què han de comptar les algues per complir la seva funció biològica i, per això, el Biourban requereix manteniment continuat, en finestres temporals que van dels tres als sis mesos. El seu funcionament és circular, ja que les algues converteixen el CO2 en oxigen i, alhora, deixen residus que poden transformar-se en biomassa, per compost o biocombustibles. Potser per un aprofitament tan eficient de gairebé tots els seus components, el prototip de Biourban va resultar reconegut, el 2015, en una competició de startups del prestigiós Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Amb algues i fongs convertits en insubstituïbles aliats de l'ésser humà en lluita contra el canvi climàtic, el que queda és continuar corregint l'empremta de carboni, i anar-ne difuminant. A aquest efecte, perquè l'empremta ambiental sigui autènticament neutra (sense el saldo de deixalles contaminants), aquests arbres artificials anomenats Biourban comencen ara a fabricar-se en bambú, segons informa Ana Karen.

D'altra banda, la directiva anuncia: "Al costat de la solució de l'arbre volem portar a Europa una adaptació de Biourban a l'esfera de la indústria, amb el mateix funcionament, per instal·lar depuradors d'aire industrials a refineries i altres sectors contaminants".

I entre les opcions per rendibilitzar els costos de producció, instal·lació i manteniment, l'empresa que els instal·la considera l'opció d'oferir aquestes torres a ajuntaments i empreses privades, amb la possibilitat d'instal·lar-hi tecnologia digital de recol·lecció de dades o antenes WIFI, i fins i tot utilitzar-les per donar visibilitat a panells informatius o publicitaris".

També aquí hi ha una possible solució a la sequera, y no només aquí, també als Emirats àrabs. I aquí, una altra solució que ve d'Alemanya. Al final, la tecnologia és el que ens salvarà.

Publica un comentari a l'entrada

20 Comentaris

  1. No entiendo del asunto, ahora bien, te explico lo que está pasando en Galicia. Ya sabes que allí el árbol autóctono es el pino, y además se le llama pino gallego. Pues como tarda cerca de 30 años en hacerse rentable, ya no se planta pino, se planta eucalipto, que con quince años ya es rentable y maderero.
    El eucalipto es originario de Australia, no es un árbol gallego , su problema es la gran cantidad de agua que requiere del subsuelo y que deja exaustos los acuiferos, pero se ha dado permiso a la rentabilidad.
    Estamos cambiando el panorama y el sistema.
    La información la se de primera mano por un hermano de mi señora que tiene terrenos allí y que me explica lo que hacen, al menos en Lugo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Además, el eucalipto arde con mucha facilidad, que se lo digan a los portugueses, Este árbol BIOURBAN no es nuevo, lleva ya cinco años y tienen una delegación en Valencia. Cumple la misma función que 400 árboles,

      Elimina
    2. En realidad mi querido MIGUEL el árbol autóctono gallego por excelencia es el carballo ( roble en castellano ) y sí como tardaba tanto en hacerse y la industria de la celulosa necesitaba carne fresca todo se llenó de eucaliptus q además de arder como estopa es una especie invasora q donde está no deja crecer nada , ni setas hay a sus pies .. Hoy se le está intentando dar un giro a esto y se está empezando a repoblar con carballos y castaños
      Muchos besos !

      Elimina
    3. Tengo un cuñado que tiene casa en Lugo, en el valle de Louzara, allí todo lo han repoblado , dice él, de eucalipto, que se ve que es lo que nos dices, María, arde que no veas. Por otro lado siempre me ha dicho que antes todo era pino gallego, igual se refería al árbol que mencionas, el carballo.
      Un beso

      Elimina
    4. No, no MIGUEL, tu cuñado tiene razón y más ahí, en la zona de Lugo, porque aunque el árbol autóctono por excelencia sea el carballo existe el pino gallego o PINO BRAVO o PINO DO PAÍS

      Otro beso para ti!

      Elimina
  2. Oye, pues a mí me parece muy interesante este Biourban tuyo FRANCESC sobre todo para instalarlos en los centros urbanos y cerca de fábricas donde no hay espacio para arbolado . Seguro q tiene q haber soluciones para todo lo q nos está ocurriendo , hace falta voluntad política real , no de cara a la galería e implicación personal de todo el mundo .Yo tengo una finca donde no hago más q plantar arbolitos y todo lo q pillo , aquí somos la tierra de los magnolios, camelios y el acebo... el caso es q es alucinante porque el acebo florece en invierno y los camelios en primavera , bien los míos están florecidos todos a la vez , es una preciosidad pero no deja de ser extraño ...

    Mil gracias por esta información deberías pasársela a tu alcalde para q le compre una montonera de arbolitos a esa empresa Valenciana , un abrazo enorme tamaño secuoia ; )

    ResponElimina
  3. Yo tengo alcaldesa, Marta Farrés, pero no sé si estaría por la labor, bastantes asesores tiene que ya deben saber de algo tan sencillo y no muy caro como Biourban. Ese quizás sea el problema, los políticos no comulgan con las tres B, Bueno, Bonito y Barato.

    Un abrazo arbóreo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues chantajéala... o compra una docena de arbolitos o no la votas ; )

      Elimina
    2. Con tu permiso voy a enlazar tu entrada en el comentario contestando a NOXEUS en mi blog ¿ y si nos lee algún lacalde de algún pueblo contaminado que no sabe de este invento ? .. en fin ¿ te parece bien?

      Elimina
  4. No problemo! de todos modos, hace ya 5 años en Absurdidades hablaba de árboles de este tipo y de otros que generan electricidad.

    ResponElimina
  5. Antes de poner estos arbolitos nos tiene que poner las jardineras de las farolas, que quitó su antecesor, y que puso Bustos

    ResponElimina
  6. Esto del Biourban, no es una solución. Está bien que se pongan, en lugares donde colocar árboles sea dificil, imposible o de mal mantener, pero si pretendemos SUSTITUIR o COMPENSAR el talado y desforestación que hay, entonces, "malament"
    Entonces sería, cuando yo me voy a Corte Inglés, me compro una corbata y me cuelgo con ella de la primera lámpara que encuentre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No han de suplir als arbres, però si se'n poden posar en zones urbanes o polígons.

      Elimina
    2. Si, si, en llocs on la forestació sigui dificil. Altre cosa es que els gossets s'hi vulguin pixar... jajaja!!

      Elimina
    3. També sí pixaran, es pixen a qualsevol lloc per marcar el territori.

      Elimina
  7. Y no es por llevar la contraria, que no me apetece nada. Pero si las soluciones a los grandes problemas son sencillas, entonces es que los grandes problemas, no eran grandes problemas.

    ResponElimina
  8. No, perquè hi ha grans problemes on la solució és molt senzilla. Contaminació urbana: Fora cotxes de les ciutats i problema resolt - per exemple -, però en comptes d'això van a París i prohibeixen els patinets de lloguer, que és el mitjà ideal per moure's per la ciutat. Però aquí priven els lobbies, i el del cotxe és molt potent.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els de lloguer, Francesc... els de lloguer, que es veu que es un campi qui pugui

      Elimina
    2. Cert, no ho he posat. Però és igual, és un error, per molta gent un patinet és un gran ajut, i a la que et descuidis prohibiran els altres patinets. A més el motiu de prohibir-los és ridícul, diuen que varen morir a París tres persones l'any passat que anaven en patinet. Quants motoristes varen morir o quants vianants varen atropellar els cotxes.

      https://www.eleconomista.es/tecnologia/noticias/12215694/04/23/Paris-prohibe-los-patinetes-electricos-que-ha-ocurrido-y-por-que-.html

      Elimina