UNA CREMÀ MALAGUEÑA

Arranca la Setmana Santa, i ho fa viralitzant un vídeo de la Virgen del Rocío cremant durant la processó a la localitat malaguenya de Vélez-Màlaga. Dos devots van patir cremades a les mans en intentar sufocar les flames abans que arribessin els extintors. La idea d'una imatge de Setmana Santa cremant és en si mateixa paorosa. Ho és, almenys, en un sentit conceptual, perquè la devoció per la imatgeria religiosa és el que coneixem com a idolatria, adoració per les icones.

L'Església catòlica prohibeix la idolatria, per això va inventar la iconodulia, que és una idolatria amb què Roma va permetre als seus adorar imatges, sempre que no passessin de considerar-les una mera representació del diví i no divines en si mateixes. O siga un si per no, o un no pero sí, típic de la secta, com la butlla que hi havia antes per Setmana santa. Això explica la nostra fascinació per seqüències com ahir a Vélez-Málaga, on el rampell de la processó es creua amb la passió destructiva del foc, i com els interessats demanen que no es difonguin imatges, imatges quan es cala foc o quan els hi cau la Verge que els passa sovint. i és que els 'costaleros' ja no són el que eren. Afegim a l'espectacle els dels capirotes i ja tenim el ranci tinglado de la antiga farsa en marxa.

A Missió Impossible II, el guinoista va portar Espanya al seu protagonista, Ethan Hunt (Tom Cruise), a una festa que se suposava que era la Setmana Santa sevillana amb cremà i falleres valencianes. Va rebre molts retrets i burles, potser per no admetre que a la seva heretgia havia sintetitzat les nostres volubles passions, que van acabar a Vélez-Màlaga en una seqüència de justícia poètica.

Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. Esta si que es una prossessión como Diosss manda:

    https://www.lavanguardia.com/vida/20160403/40846739905/procesion-pene-japon.html

    ResponElimina
  2. Si la processó del pene és un clàssic al Japó. També hi ha la de la vagina.

    ResponElimina
  3. Como os pillen los censores de Blogger os crujen ; ) a mi de peque me gustaban las procesiones, pero vamos, que comprendo que a la Virgen se le queme el velo y además parece q van tres ... ¿no os recuerda todo esto las películas del anticrito y todas esas apocalípticas ? ahora empezarán a sangrarles lo ojos y no me extraña, viéndose lo que se ve ; )

    Muchos besos...
    En fila india y derechitos como velas ; )

    ResponElimina
    Respostes
    1. No creo se metan con eso los censores de Blogger, ahora, lo de sangrar los ojos ya es cosa seria. No me asustes.

      Un abrazo caluroso.

      Elimina
  4. Hasta una simple vela es peligrosa en manos de un tonto. Y aún me extraña que no haya sucedido más veces.
    "No quiero cantar, ni puedo, a ese Jesús del madero, sino al que anduvo en la mar".

    Saludos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A la mar no s'hauria cremat, però s'hauria ofegat.

      Elimina