És un tema recurrent als mitjans, però la situació és crítica. El català viu en perill d'extinció a les xarxes socials de manera pràcticament permanent. Molt pocs creadors de contingut, a plataformes com TikTok, YouTube, Twitch o Instagram, ho fan en la nostra llengua, sigui de manera activa o de manera intrínseca. Per això mateix la figura de l'Aida Roca, una jove del Tarragonès del 1998 és tan important. Coneguda com la Filòloga de Guàrdia, aquesta youtuber catalana ha decidit fer divulgació de la llengua d'una manera original, divertida i transversal amb l'actualitat. 
A través de la seva tasca, que ha ballat entre explicar l'origen de moltes paraules i mots del català o analitzar cançons, castellanismes que es troba arreu del territori o entrevistes amb persones pel carrer, la Filòloga representa la divulgació jove, original i amb els nous formats que permeten les noves tecnologies. Això li ha servit per rebre el reconeixement d'entitats com Òmnium Cultural, el Departament de Cultura o altres filòlogues de renom com Cristina Junyent. Ara, a través d'un llibre titulat En nom de Punkpeu Fabra, un manual lingüístic que ha batejat com l'indicat per "guanyar tots els debats de sobretaula". 
La Filòloga de Guardia, es mou més per instagram i sobretot per TikTk que per youtube, i és que la nova tendència de TikTok es diu #BookTok i en tan sols uns mesos s'ha convertit en el racó preferit dels lectors dins de la plataforma i està revolucionant el món editorial. A TikTok, les tendències es converteixen ràpidament en pautes culturals i viatgen pel món sense barreres geogràfiques, a través dels vídeos que es descobreixen, es comparteixen, arriben a noves audiències i evolucionen. Això és el que ha passat amb #BookTok, que ha arribat a Espanya i ve per quedar-s'hi. Creadors espanyols com @esperanzalruz, @goikobooks, @andreorowling i @fantasyliterature no han dubtat i s'han sumat a aquesta tendència compartint els seus vídeos i desvetllant al compte de TikTok España (@tiktok_es) quins són els seus títols preferits. BookTok, és un nou món, un univers nou per la majoria més gran de 30 anys i al que caldrá començar a prestar-hi atenció. Eppur si muove, i molt ràpid i és un gran pas per la difusió de la literatura en un àmbit àvid de conèixer noves experiencies.