POCA TRAÇA ARTIFICIAL

Amb permís de la decisió de Yolanda Díaz proclamada al Magariños i de la guerra civil a l'esquerra, i, per descomptat, amb permís de les processons de Setmana Santa, verges cremades incloses, o la neta d'Ana Obregón, les xarxes socials van una mica agitades, per això s'anomena intel·ligència artificial (IA). Que si ens traurà la feina als humans, que si es reinventarà la història de la humanitat, que si ja no faran falta periodistes o que si els robots enganyaran l'ull humà amb imatges trucades que mai no van ser reals.

El perill que tot això passi existeix. I és aquí, a la cantonada. Només cal deixar el camp sense portes perquè el monstre acabi devorant avenços aconseguits. Per això, el consens majoritari que hi ha al Pati Digital és el de fixar les regles del joc abans que la partida es comenci a disputar més seriosament. La Comissió Europea ja està preparant una proposta de regulació amb l'objectiu d'exigir als creadors que tot contingut generat per IA porti el corresponent advertiment. És un bon inici perquè no ens donin gat per llebre. Per evitar que ens passin com a verídica, per exemple, la falsa imatge viral del papa Francesc de l'altre dia amb un llarg abric blanc.

No es tracta de prohibir-se, es tracta de conviure. Que el dia a dia sigui per a l'humà més suportable, més còmode. Tot allò que suposi invertir en progrés, noves oportunitats i reduir les deficiències del sistema, benvingut sigui.

El debat és apassionant. Més de mil experts en tecnologia han signat un document que planteja una moratòria en el desenvolupament d'aquesta tecnologia. Parin aquesta bogeria, vénen a dir, fins a fixar un marc regulador que no acabi amb la humanitat. La transició, si no és ordenada, serà involució. O el VAR ha aclarit totes les jugades dubtoses al futbol? O creuen que hem avançat quan a un ancià se li demana que reservi una cita qualsevol per internet?

Segurament, la intel·ligència artificial mai no podrà reemplaçar el cervell humà. Però sí que pot enganyar-lo. Per això és imprescindible establir una sèrie de drets i obligacions abans que sigui massa tard. Més alarmant encara, un dels reptes actuals més importants, és la irrupció de la IA al mercat laboral. Una empresa, Domestika, ja ha anunciat acomiadaments a Espanya per substituir treballadors per programes. El repte és ingent. I fixar els límits hauria d'arribar aviat. No fos cas que l'aposta per la intel·ligència es converteixi en poca traça artificial.

Aquesta foto del Papa Francesc NO ÉS REAL!!! Pel que sembla, va ser creada mitjançant intel·ligència artificial (IA). És una bogeria com es veu de real. Sento que en un futur els investigadors hauran d'estar desxifrant si alguna cosa és històrica o mentida.

Aquest article Intel·ligència o poca traça artificial de Fernando H. Valls, a l'avantguarda, ho podia haver escrit un IA de manera força semblant. La pregunta que em faig és: Si una IA escriu un article publicat, ha citar totes les fonts?

Comparteix:  

Comentaris

  1. Esto ya está aquí y tendremos que convivir.
    Nuestros nietos convivirán con los humanoides, creo que mi hijo ya tiene uno, la Roomba esa que limpia el suelo, pronto será con un par de extremidades y te hará la comida.
    Salut

    ResponElimina
  2. Posats a fer, què tal un androide femení total. No com la de ex-machina que tenia molta mala bava. Per cert, Her és una pel·lícula molt interessant, el prota s'enamora platònicament d'una veu artificial.

    ResponElimina
  3. He vist "Un amigo para Frank", y també té el seu punt.
    Salut

    ResponElimina
  4. Em sembla que l'he vist. És un senyor jubilat que els fills li porten un robot, i l'home que era un 'ladrón de guante blanco' s'associa amb el robot per fer trapelleries.

    ResponElimina
  5. Lo complicado será diferenciar lo hecho por una IA y por un humano, vamos , la honradez a la hora de declarar o no su uso ...pero en fin, es lo q hay , podían usar las IA para inventar descontaminantes, come plásticos y evita incendios ...y ya puestos a pedir detecta estafadores, maleantes y mala gente en general, eso sí q ayudaría ;)
    Por cierto q tb yo he visto tu peli , muy entretenida , la de MIGUEL no la he visto

    Muuchos besos cibernaturales e hipoalergénicos ;)

    ResponElimina
  6. En el campo de la investigación estan avanzando muy deprisa gracias a la IA. Salvador Macip, viejo bloguero e investigador en la Universidad de Leicester hablaba ayer de ello, en su bloc. Macip aparte de su vena científica es un prolífico escritor y destacado columnista.
    Te dejo el enlace:
    https://bloguejat.blogspot.com/2023/04/benvinguda-sigui-la-intelligencia.html

    ResponElimina
  7. Gracias ! pero hombre no, déjame lo q sea pero q sea natural ; )

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada