Sovint tinc la sensació que visc en una trinxera com un perdut soldat anònim, aïllat, no del món, però sí de la meva ciutat. No el sento del tot meu aquest món proper, ni soc capaç d'identificar-m'hi. Visc dins una bombolla en el meu Beatus Ilie particular. No sé si és bo o dolent, encara que entenc que si no en sé res de tot el que expliquen els del DS a continuació, si no conec a cap dels poetes, músics i escriptors que citen, alguna cosa no funciona per part meva o potser d'ells.-Ja ho deia Bunge, la culpa sempre és d'ells-. Diuen que aquest Sant Jordi signaran 50 escriptors i escriptores sabadellencs. Molts em semblen, quan en una ciutat com Sabadell, n'hi hauria d'haver set o vuit com a molt. No deixa de ser curiós que es digui que el jovent no llegeix i alhora hi hagi tants escriptors i es publiquin tantes novel·les, entre editorials, autoedicions, audiollibres o Wattpad, sense comptar amb l'aportació desinteressada de la joguina de moda, el ChatGPT. En fi, no sé si em llegeix algú de Sabadell, però per si de cas, deixo la informació de les activitats d'aquest Sant Jordi.
"Sabadell celebra la Diada de Sant Jordi amb parades de llibres i roses al carrer i més d’una quarantena d’activitats orientades al públic infantil i familiar. Hi haurà 164 parades de llibres i roses per tota la ciutat, a càrrec de comerciants minoristes de flors i llibres, centres educatius i col·lectius diversos i desenes d’activitats. A més, unes 50 entitats muntaran les seves parades a la Rambla, i mitja dotzena de llibreries posaran els seus estands a la plaça del Doctor Robert.
La signatura de llibres serà diumenge, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h, al Racó del Campanar. Al voltant de 50 autors locals hi signaran els seus llibres, que es podran comprar a les parades dels llibreters. Tant dissabte com diumenge, de 9 a 21 h, hi haurà parades de llibreters a la plaça del Doctor Robert. I la fira d’entitats de la ciutat s’instal·larà a la Rambla el diumenge 23, de 9 a 21 h.
La plaça Ricard Simó Bach viurà un Sant Jordi literari, poètic i musical. Diari de Sabadell ha preparat una festa per tots els lectors, subscriptors i veïns, diumenge 23 d’abril a partir de les 18h. L’acte, obert a tothom i gratuït, començarà amb la taula literària d’escriptors més divertida de la ciutat; continuarà amb un recital poètic de Roc Casagran; i per acabar eufòrics, actuarà una de les sensacions del moment del panorama musical català, els Luand. Tot plegat, en un ambient amenitzat pels bars del costat de la nostra redacció.
La tradició mana que els escriptors presentin novetats i èxits per Sant Jordi. I així ho faran a l’acte de diumenge, a les 18h. Entre altres, tindrem a Montse Barderi, autora de reeixides novel·les com La vida autèntica i La memòria de l’aigua (Premi Prudenci Bertrana 2019); l’especialista en literatura infantil i juvenil Víctor Aldea; i Francesca Rodríguez, qui ha debutat amb molt bones crítiques amb el ‘thriller’ Secrets. Però a l’acte posarem la taula literària cap per avall per preguntar-los, també, sobre les seves manies, proposarem un joc i obrirem la participació al públic!
Lúcid, reivindicatiu i sensible, Roc Casagran ha fet mèrits per erigir-se en una de les veus poètiques nacionals. Diumenge, a partir de les 18.45h, presentarà el poemari ‘L’abraçada que’ i omplirà la plaça Ricard Simó amb les seves paraules, que parlen de l’ideal, d’injustícies i, des de la tendresa, de la quotidianitat.
Ningú canta l’amor i l’esperança com els Luand. I Sabadell fa massa temps que espera un concert del grup, que ha omplert de fans sales de referència com Apolo II, Luz de Gas o Bikini, a més de festivals com el de Pedralbes, el Cerdanya Music, el White Summer o el Clotilde, al Palau Robert. Per Sant Jordi, els entrevistarem i els veurem actuar a davant de la nostra redacció. Presentaran el seu darrer èxit, l’àlbum Sol Ixent, marcat per un pop-rock fresc i encomanadís.
I ja que parlo de Sant Jordi, com cada any us deixo un poema:
fent tasques variades amb cert desconcert
propi - suposo - de qui no sap ben bé
ni d'on ve ni a on pretén anar.
Perdut enmig de les meves vacil·lacions,
conscient de les mancances i servituds,
preocupat per l'inexorable pas del temps,
sense trobar respostes a preguntes
- que em faig fa ja massa -,
no sento veus lúcides que em portin a port,
i em rebel·lo atès sé que hi són
però no les trobo,
perquè no hi ha fars pels homes de terra,
o perquè ha arribat l'hora
a les pròpies pors sense vacil·lar.
*
Es algo similar lo que me sucede.
ResponEliminaSí que todo esto de El Prat me es nuevo, es un pueblo comparado con aquello, donde los escritores, los noveles y los que ya no lo son tanto, quieren el mejor lugar y la mejor hora, que se ve que haberlas, haylas.
Cuando escucho eso de seis millones de rosas y que será un buen año de ventas, solo escucho ventas y me olvido de las rosas.
Cuando escucho que las editoriales presentan no se cuanta cantidad de escritores y bla bla, solo escucho editoriales.
Todos sabemos que escritor es aquel que vive de lo que escribe, y dudo mucho que hoy en día se pueda vivir de lo que se escribe, a no ser que se tengan subvenciones y además se sea tertuliano y "experto" en algo.
Bien por el poema.
PD: No saldré del pueblo. No compraré nada. Estoy con tres libros a la vez y a mi edad la biblio es lo que cuenta, pues la pensión, y el espacio en casa no dan para más.
Salut
Crec que Gil de Biedma ho resumeix molt bé en aquest poema:
ResponEliminaLUNES
Pero después de todo, no sabemos
si las cosas no son mejor así,
escasas a propósito… Quizá,
quizá tienen razón los días laborables.
Tú y yo en este lugar, en esta zona
de luz apenas, entre la oficina
y la noche que viene, no sabemos.
O quizá, simplemente, estamos fatigados.
Si, eso, eso...eso puede ser: O quizá, simplemente, estamos fatigados
EliminaCada vez la gente publica más, aunque cada vez se lea menos porque ahora existen muchos sistemas para hacerlo que antes no se usaban el crowdfunding (micromecenazgo para escritores) ni existían plataformas como Kickstarter, Verkami o Lánzanos que te lo facilitan.. por eso ahora todo el mundo publica y respecto a tu precioso poema mi querido FRNACÉSC, tú y MIGUEL estáis excusados pero me temo que el resto tendremos que salir de nuestras burbujas sí o sí...todo nos está empujando a montar una resistencia civil, al estilo de la resistencia francesa en la segunda guerra mundial ( os lo comentaba en mi blog) si me veis por ahí volando pozos ilegales y me detienen jaja decidles que yo no quería convertirme en delincuente, pero no han dejado alternativa ... las palabras ya no sirven de nada...
ResponEliminaEn fin, o ajalá les vaya bien a esta gente con la firma de ejemplares, lástima que me pille tan lejos ; )
Un beso y buen finde!
Te voy a explicar un pequeño secreto María, conozco mil y un escritor/a. Estoy dentro de la ACEC y me muevo por el Ateneo barcelonés. Hay multitud de escritores, yo mismo junto a Francesc Cornadó teníamos un bloc, Escritores Recónditos, en que los había muy buenos, y en los dos idiomas, pero que pasa, que muchas pequeñas editoriales lo que hacen es que tu te los autoedites, y ellos ponen la editorial, pero tu pones el dinero. Hay ediciones para todos los gustos empezando por 50 ejemplares. Por otro lado siempre habrá una presentación, allí donde esperas encontrar a veinte, o treinta colegas, no más, y ellos van dispuestos a comprar el libro, siempre económico, con la esperanza de que cuando se autoediten tú vayas a la presentación del libro de ellos, de tal manera que, tengas que comprar, por deferencia, el libro presentado. He conocido cien presentaciones, y en ellas cien libros , dedicados. Unos buenos, otros no tanto.
EliminaY se funciona así dentro de los escritores que no son mediáticos.
Ahora mismo se, me consta, de que si hay una parada para esta feria del libro de Sant Jordi , de la sociedad, el problema estriba en el horario, pues todos quieren , como socios, poner su escaparate.
En fin, aquí, en este pequeño pueblo con aeropuerto, estoy la mar de feliz.
Un beso
Teníamos un bloc, quise decir.
EliminaMaría, tu no te preocupes, pega los fuegos que quieras, nosotros no nos chivaremos, además puedes pedir asilo político en Andorra, O en Calonge el pueblo de las librerías
Eliminahttps://blocfpr.blogspot.com/2021/12/les-set-de-calonge.html
.
No compraré ningún libro este año. Tengo más que abarrotada la estantería de "pendientes de leer".
ResponEliminaTampoco compraré una rosa. Me inspira lástima, una belleza efímera que solo dura unos pocos días. Compraré uno de esos pequeños rosales que florecen en unas pequeñas y delicadas rosas, un rosal que mantendrá la promesa de regalarnos más flores en Abriles futuros.
Me ha gustado la definición de Miquel : "un pueblo con aeropuerto", yo añadiría un pueblo con río, con estanques donde las aves viajeras con plumas hacen un alto en su camino, con cañaverales y playa, un lugar donde a nadie se le pregunta desde donde llegó hasta allí.
Saludos.
Justo, es así, tal como lo dices. Un abrazo
EliminaJo tampoc, Rodericus pero fa anys que per Sant Jordi no compro llibres, de fet, fins que va tancar la llibreria Cronos, pel fet de ser escriptor tenia descompte en llibres tot l'any,
Elimina