Normalment, les solucions a grans problemes solen ser senzilles i no gaire cares, però l'administració en general les detesta i prefereix enquistar aquests problemes amb solucions cares i impossibles. El perquè, per mi, és un misteri. Us deixo un exemple:

Biourban és el nom d'un dispositiu en forma d'antena que absorbeix gasos d'efecte hivernacle a través d'un filtre fet de microalgues. Les solucions basades en la naturalesa i la tecnologia s'uneixen per combatre la contaminació de l'atmosfera. avui el món encara no s'està descarbonitzant (en termes absoluts), això vol dir que, més aviat que tard, caldrà redoblar els esforços que impedeixin que la temperatura global del planeta s'elevi per sobre dels 1.5ºC aquest segle, respecte a nivells preindustrials, la meta marcada a l'Acord de París 

La tasca ha de començar avui mateix, segons coincideixen els experts en canvi climàtic, perquè de la reducció d'emissions que es produeixi d'aquí al 2030 en depèn la possibilitat d'acostar-se a l'objectiu de la neutralitat en carboni el 2050. Per això l'impuls que semblen haver cobrat les solucions basades en la naturalesa i les exploracions tecnològiques que permeten reduir el CO2 present a l'atmosfera, en aquesta etapa de la lluita contra l'escalfament global.

«Es tracta d'imitar i potenciar el que de per si fan els boscos, les maresmes, els manglars i les praderies submarines»

En efecte, en aquesta missió accelerada, la captura de carboni és una de les principals eines de què ja es disposa, perquè la naturalesa ens ha ensenyat que els ecosistemes sans absorbeixen CO2 i que, en qualsevol cas, la regeneració de la biodiversitat dóna excel·lents resultats.

Es tracta, doncs, d'imitar i potenciar allò que fan naturalment els boscos, les maresmes, els manglars i les praderies submarines. Justament, en aquesta trajectòria s'inscriu una innovació tecnològica que combina disseny i fotosíntesi: el Biourban, una mena d'arbre artificial de potència multiplicada per l'acció de microalgues.

«Biourban és una innovació tecnològica que combina disseny i fotosíntesi, en una mena d'arbre artificial de potència multiplicada per l'acció de microalgues»

Aquest dispositiu que va néixer de la imaginació del jove inventor mexicà Carlos Monroy – biòleg especialitzat en algues– ia captura carboni de diversos entorns, entre els quals hi ha una planta industrial dedicada a la fabricació de cervesa, al país nord-americà.

Els seus provats efectes es valoren a la resta del món i, sense anar més lluny, a Espanya el comercialitza Climate Trade (market place per a la compensació de crèdits de carboni), amb seu a València.

Les torres –que poden semblar una antena– inclouen un recipient exposat a la llum solar, i proveït d'un tanc, que brinda prou humitat perquè les microalgues mantinguin estable el seu treball de fotosíntesi. Aquesta humitat està controlada, igual que tots els nutrients amb què han de comptar les algues per complir la seva funció biològica i, per això, el Biourban requereix manteniment continuat, en finestres temporals que van dels tres als sis mesos. El seu funcionament és circular, ja que les algues converteixen el CO2 en oxigen i, alhora, deixen residus que poden transformar-se en biomassa, per compost o biocombustibles. Potser per un aprofitament tan eficient de gairebé tots els seus components, el prototip de Biourban va resultar reconegut, el 2015, en una competició de startups del prestigiós Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Amb algues i fongs convertits en insubstituïbles aliats de l'ésser humà en lluita contra el canvi climàtic, el que queda és continuar corregint l'empremta de carboni, i anar-ne difuminant. A aquest efecte, perquè l'empremta ambiental sigui autènticament neutra (sense el saldo de deixalles contaminants), aquests arbres artificials anomenats Biourban comencen ara a fabricar-se en bambú, segons informa Ana Karen.

D'altra banda, la directiva anuncia: "Al costat de la solució de l'arbre volem portar a Europa una adaptació de Biourban a l'esfera de la indústria, amb el mateix funcionament, per instal·lar depuradors d'aire industrials a refineries i altres sectors contaminants".

I entre les opcions per rendibilitzar els costos de producció, instal·lació i manteniment, l'empresa que els instal·la considera l'opció d'oferir aquestes torres a ajuntaments i empreses privades, amb la possibilitat d'instal·lar-hi tecnologia digital de recol·lecció de dades o antenes WIFI, i fins i tot utilitzar-les per donar visibilitat a panells informatius o publicitaris".

També aquí hi ha una possible solució a la sequera, y no només aquí, també als Emirats àrabs. I aquí, una altra solució que ve d'Alemanya. Al final, la tecnologia és el que ens salvarà.