De tot l’abundant anecdotari de la jornada electoral de diumenge, el lloc més destacat l’ocupa la presidenta de la mesa electoral de la població mallorquina d’Inca, que, a les deu del matí, quan tot just feia una hora que havien començat les votacions, va anunciar als seus dos companys de mesa que se n’anava a prendre un cafè. Passaven els minuts i la dona no tornava. Apressats perquè la feina s’acumulava, els altres dos membres de la mesa van començar a telefonar-la. Però no despenjava.

Agents de la policia local van anar fins a casa seva. Els van obrir la porta uns familiars seus. Els familiars van explicar que l’havien vista, que havia fet un cafè i que se n’havia tornat a anar. La Guàrdia Civil va iniciar una investigació per determinar per quin motiu la dona va abandonar la mesa electoral. Si la causa no estigués justificada, podria incórrer en un delicte per abandonament, que pot arribar a comportar un any de presó. De moment, no hi ha cap novetat a la investigació. De fet, ja se sap que quan la gent va a prendre un cafè o a comprar tabac és abduïda i no se la torna a veure mai més. El problema rau en que ara molta gent no fuma. Però encara hi ha qui manté les essències. A Astúries, a Avilés, un vocal de la mesa del barri de Llaranes va arribar a l’hora acordada. Li van donar el sobre amb els 70 euros que li corresponien per exercir les seves funcions. Al cap d’una estona va anunciar que sortia a fer una cigarreta, i no van tornar a veure’l en tot el dia. La policia va anar a casa seva, però no va obrir la porta ningú. Clar, l'havien abduït com a la senyora d'Inca.

Al municipi càntabre de Solares, la mesa electoral l'han integrat tres religioses de la congregació de les Filles de Santa Maria del Cor de Jesús, que han exercit la seva tasca amb els seus hàbits, els mateixos amb què les seves companyes de convent han votat.  Aquí estem davant d'un clàssic, clar que solen ser les imatges de monges que voten i no presidint una mesa electoral.

A Valladolid, el seu alcalde, el socialista Óscar Puente, ha hagut d'esperar uns quants minuts al carrer fins que li han portat el DNI que s'havia deixat oblidat a casa, mentre que els habitants de Rapariegos (Segòvia) van tancar el col·legi una hora i mitja més tard pel fet que a les paperetes del PSOE apareixia un candidat més. Al col·legi electoral de Setecoros, a Valga, Pontevedra, una cabra s'ha colat fins a dues vegades. L'animal ha causat una gran sorpresa entre els presents que han immortalitzat la imatge. La instantània ha recorregut les xarxes socials i és una de les imatges del matí. L'animal va entrar, fins i tot en dues ocasions, potser amb la intenció de participar en la festa fotre de la democràcia. Va ser l'anècdota d'una jornada electoral que, d'altra banda, es manté sense gaires incidències.

Dit això, la mare de totes les anècdotes és la cara que se li va quedar a Àngels Barceló en assabentar-se ahir al matí de què Pedro Sánchez havia decidit avançar les eleccions generals al 23 de Juliol.  “Nyèbits de catracòlics del mal rellamp”, exclamà Barceló.