D'un temps ençà els coloms de Barcelona semblen més arrogants, agosarats, superbs... Passes a la vora i no remunten el vol, continuen tranquil·lament, en qualsevol vorera. De sobte sents una ombra amenaçadora, i tu vas i empasses el coll, t'emportes una mà a la cara i un colom passa volant a penes un parell de centímetres del teu rostre! De vegades fins i tot es xoquen contra un i tot. O van i es posen en grup sobre la taula d'una terrassa ia tota velocitat donen compte de les restes d'una tapa o d'un kebab abans que el cambrer tingui temps de recollir-les. Com si haguessin acabat de perdre el respecte a la gent, a les persones. A més, són tantes, cada dia més... no tenen la impressió que darrerament a Barcelona viuen més coloms que mai?

Tècnics de l'àrea de Benestar Animal de l'Ajuntament apunten que es van engreixar i es van acomodar els coloms de Barcelona, que es van acostumar tant que tanta gent els doni menjar i també a ensopegar amb suculentes restes per tot arreu que ja van enterrar bona part dels seus instints més naturals , que aquestes aus ens veuen ja com una simple font de menjar ràpid, senzill i immediat, i que a sobre es van tornar súper exigents.  Poseu-vos en el plomatge d'un colom, a la pell, per què furgareu en un arbre darrere l'altre a la recerca de fruits si tens una barbaritat de patates fregides, plats de paella i escorces de pizza a l'abast del teu bec? Saben com resulta de pesat volar d'un arbre un altre? Identificar els fruits i les llavors més nutritius i extreure'ls és molt més complicat. Al capdavall els coloms de Barcelona es van tornar imprudents, confiats, incauts, idiotes?, són cada dia més ximples els coloms de Barcelona, de les grans ciutats? El vostre món aquí es va convertir en un gegantí bufet lliure! I el midó els fa fatal. A més, aquesta calor també contribueix que la major part vagin atontades, mig atabalades. Ja se sap que la calor i el sobrepès casen fatal.

En veritat assistim a una lenta degradació del colom de ciutat com a espècie. I sí, el problema és bàsicament la seva sobrealimentació, aquí hi ha l'origen de l'estrany comportament d'aquests animals, tal com apunta Joan Carles Senar, cap de recerca del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, tot un estudiós dels ocells que viuen als mitjans urbans, en declaracions a la vanguardia: “El problema és que a la ciutat facilitem tants aliments als coloms que hem alterat la selecció natural de tota l'espècie –detalla el científic–, de manera que ja no sobreviuen únicament aquells exemplars que estan més ben preparats, els més llestos, els més enginyosos, els més hàbils i resolts, sinó que també ho fan els més comodons, els més mandrosos, els més maldestres, i ximples. I la veritat és que els coloms mai no van ser gaire llestos. El seu paper sempre va ser la de carn de presa. Però a la ciutat amb prou feines tenen depredadors. Quantes parelles de falcons hi ha a Barcelona? Tres, quatre...? I les gavines van començar a menjar-se-les als anys 80. Un colom ximple no té por de res. Per això les atropellen els cotxes”. Sense anar més lluny, ahir anant amb la bici un colom va xocar contra el meu casc i dues més van estar a punt d'impactar amb mi, i no era a Barcelona sinó a Cerdanyola una i Badia del Vallès les altres dues. Potser va ser un càstig diví, perquè em vaig aturar a comprar xurros a la parada que hi ha al costat del camp de futbol Busquets Burgos a Badia del Vallès, ciutat natal, per cert, a part de Bussi, de 'el mago Pop'.

Fa anys que l'Ajuntament va prohibir a les parades de la plaça Catalunya la venda de pinso per a coloms. A més, de tant en tant, l'Ajuntament posa en marxa campanyes de conscienciació perquè la gent no doni menjar a aquests ocells. A la ciutat no està vetat alimentar els animals, però sí que està llançant menjar a la via pública. De tota manera, la qüestió no és tan senzilla com podria semblar.

No es tracta únicament de convèncer els turistes que no es facin aquestes fotos tan vistoses envoltats d?aus a la plaça Catalunya. Moltes persones que alimenten els coloms de manera regular ho fan per mitigar la seva soledat. El comportament és el reflex d'un problema més greu. De fet, l'Ajuntament té un programa de formació perquè els informadors encarregats de conscienciar la població tinguin molt presents aquestes qüestions.

Plaça de Catalunya a primera hora del matí. Hora d'esmorzar els coloms pel que es veu.

“A Basilea van demanar a la població que deixés d'alimentar els coloms i van aconseguir reduir la seva població d'una manera molt important –recorda Sener, l'expert–, és clar que la gent fa molt més cas a les autoritats. Jo aquí, ni que fos el Sr. Collboni m'ho plantejaria, encara que aquesta mesura pugues afavorir als coloms coixos.