Antonio Skármeta va escriure al seu bellíssim llibre Ardent paciència, després portat al cinema amb el títol de 'El cartero i Pablo Neruda, que la poesia no és de qui l'escriu, sinó de qui la necessita. També la democràcia espanyola requereix una mica més de lirisme i força menys sordidesa, ja que la política és capaç de posar en dubte fins i tot els carters (però sobretot els seus superiors). A Neruda la dreta pinochetista ja ho va qüestionar abans, fins al punt que els familiars estan convençuts que va morir enverinat, però aquesta és una altra història encara per tancar-se.

Després de l'agre debat entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, ara el líder del PP ha insinuat una conspiració a Correus, arribant a demanar als carters que “reparteixin tots els vots malgrat els seus caps”. Què està intentant dir-nos el president dels populars? Té alguna dada que li permeti sospitar del procés del vot per correu que gestiona una de les empreses públiques del país que va dirigir Feijóo mateix?

No va ser un xut a l'aire, ja que Cuca Gamarra va insistir en el mateix concepte, hores més tard. Al PSOE fe va faltar temps per comparar el líder conservador amb Donald Trump, que va parlar de manipulació del vot per correu quan va perdre les eleccions i Sánchez va mostrar la seva indignació a Vílnius, i va arribar a qualificar d'un intent de soscavar la confiança en les institucions . En aquestes eleccions les paraules s'han convertit en armes llancívoles per danyar no només el rival, sinó també el mateix sistema democràtic. Queda lluny el consell de Neruda a Mario, el carter d'Illa Negra: “Les paraules cal assaborir-les. Un ha de deixar que es desfacin a la boca”. La veritat és que tan contaminades hi ha les paraules en aquestes eleccions que podrien enverinar qui se les empassés.

Hem ficat en campanya fins i tot els carters. Mario pregunta a l'escriptor en un moment d'inesperada transcendència, després de descobrir que dir que el cel plora quan plou és una metàfora: “Vostè creu que el món és la metàfora d'alguna cosa?”. Neruda li podria haver contestat que, sovint, resulta l'al·legoria del pantà. - Màrius Carol.

Acaben d'informar des de Correus, que de les 2.600 mil sol·licituds de vot per correu, se n'han tornat ja 2.300 als sol·licitants, encara que això és igual, si el Pp no aconsegueix governar ja tenen el culpable: el vot per correu.