"A Vox ho tenen clar: totes les feines són essencials perquè darrere de cada treballador hi ha un espanyol amb les seves alegries, angoixes i preocupacions”. Aquesta és la declaració d'intencions que presideix el capítol que la formació d'ultradreta dedica a les seves propostes en pro de l'ocupació El matís "espanyol" és clau entre aquestes. Una de les seves propostes és bonificar el 100% de les cotitzacions que paga una empresa mensualment a la Seguretat Social per emprar un treballador durant el seu primer any de contracte.I un 50 % en el segon any Sempre que compleixi dos requisits: que el contracte sigui indefinit i que el treballador contractat sigui “espanyol”.

Sembla, però, que les dades no van per aquí, sinó precisament en un sentit contrari, si llegiu l'article de la vanguardia que ve a continuació, ho podreu comprobar...

El 95% dels llocs de treball creats a Espanya el darrer any va ser ocupat per persones no nascudes al país. No vol dir que siguin immigrants nouvinguts sinó empleats no nascuts a Espanya, segons dades recopilades per l'Observatori Demogràfic de la Universitat CEU-San Pablo “La immigració al mercat laboral a Espanya” amb microdades de l'Enquesta de Població Activa (EPA).

*L'economista Miquel Puig assegura que des de fa anys els espanyols només poden aspirar als llocs de treball que alliberen altres empleats que es jubilen, no a ocupar els nous llocs que es creen. “El boom del turisme no ha creat cap lloc de treball per als espanyols”, afegeix, perquè, segons la seva opinió, solen ser feines vinculades al sector serveis amb salaris baixos.

El procés pel qual la nova ocupació sigui ocupada gairebé en exclusiva pels immigrants fa anys que ho estudia el catedràtic de la UAB, Josep Oliver. A què es deu? "La primera raó és que hi ha poca gent nativa i amb una formació inadequada per als llocs que s'ofereixen", respon. "La segona és que lʻeconomia espanyola s`ha especialitzat en llocs de treball de baix valor afegit com els serveis", afegeix Oliver.

El catedràtic analitza les dades anuals mitjanes des del 2008 on les xifres són una mica diferents de les dels últims 12 mesos. Segons aquestes estadístiques, el 2022 el 55% de la nova ocupació creada va ser per als estrangers i el 2019 abans de la pandèmia van ser dos de cada tres. A Catalunya, matisa, hi ha diversos anys en què tota la nova ocupació va ser per als nascuts a l'estranger.

El catedràtic de la UPF, Guillem López Casasnovas, precisa que tot el procés és degut “al sistema econòmic que tenim, on es crea ocupació de poc valor afegit”. A l'informe de l'Observatori Demogràfic del CEU, que coordina Alejandro Macarrón, es destaca que la immigració es concentra en "sectors d'activitat com l'agricultura o la construcció". Macarrón insisteix que -segons la seva opinió- els llocs s'ocupen per immigrants perquè als aturats espanyols que -potser tenen un subsidi- no els compensa feines amb salaris baixos. “Els espanyols deixem de ser competitius a Espanya” per a determinades feines, sentencia. La veritat és que hi ha sectors, com el dels serveis a persones dependents, copats gairebé en exclusiva per treballadors nascuts fora.

Veient la gràfica, queda clar que hi ha dues Espanyes: Balears, Canàries, Madrid i Barcelona, i després la resta, i cap de les dues ens ha de glaçar el cor, i si augmentar el PIB del país, i tot gràcies a la immigració tan injuriada per VOX i tan incompresa per Feijóo.

Un terç dels empleats a les Balears són no nascuts a Espanya. Amb el 31,6%, és la comunitat on el pes dels immigrants al mercat laboral és més alt. Darrere d'aquesta se situa Canàries amb el 28,2%. Són els dos territoris més turístics i on el pes del sector serveis és aclaparador. A continuació hi ha les autonomies més desenvolupades (Madrid i Barcelona), amb un 26,5% i un 24,6% respectivament. La mitjana espanyola és del 19,9%. El que també mostren les estadístiques és que els immigrants treballadors tenen sous significativament més baixos que els espanyols i una taxa d'atur superior. Dins dels immigrants hi ha diferències enormes: els africans tenen una taxa d'atur (29%) que gairebé triplica la dels asiàtics (11%). Per sectors, les dades mostren la seva enorme presència a l'agricultura i la construcció, on ocupen al voltant d'un de cada quatre llocs. El sector serveis és el 16,7%, ia la indústria, l'11,6%. L'informe destaca que és gairebé inexistent la seva presència al sector públic. Menys d'un immigrant de cada 25 rep un sou de l'Estat.