En un sentit ampli, el terme underdog fa referència a la discriminació, precarietat o persecució que pateix un determinat grup social motiu pel qual es guanyaria la simpatia de l'opinió pública. Aquesta desenvoluparia un sentiment de solidaritat cap a la persona o persones més febles pel fet que perden o estan en posicions de desavantatge. Tot i no existir una traducció que il·lustri el concepte íntegrament en castellà es coneix com l'efecte «del no favorit», «el segon» o «l'etern perdedor» i se sustenta en la idea que certes persones solen identificar-se amb la part feble.
En un àmbit polític l'efecte underdog troba la seva explicació en contraposició amb el terme bandwagon en què un grup social apareix com a clar vencedor, cosa que provoca que l'opinió pública se sumi a la idea col·lectiva d'estar proper a les idees del guanyador per por quedar-se aïllat en allò que es coneix com la Teoria de l'Espiral del silenci (Noelle-Neumann, 1984).
En aquest escenari, la imatge que proporcionen els mitjans de comunicació de masses són fonamentals, ja que són els que ofereixen una visió del conflicte a l'opinió pública i aquesta farà una classificació entre qui són els guanyadors i els perdedors. Això també passaria amb la publicació d'enquestes on els ciutadans trobarien les dinàmiques guanyador vs. perdedor de manera molt clara.
En un context polític l'efecte underdog es refereix al sentiment de llàstima que desperta un partit polític o candidat que davant de la competició té poques possibilitats de guanyar allò que desperta la simpatia dels ciutadans. La llàstima que pogués suscitar entre l'electorat el pot convertir en un guanyador inesperat o upset. Per tant, encara que el terme a priori pogués semblar negatiu és justament aquesta debilitat la que desperta les seves simpaties.
La condició d'underdog no és estàtica ja que en funció del context un grup social podrà ser considerat com a perdedor o com a guanyador. Molts són els exemples al llarg de la història sobre la solidaritat que desperta un determinat grup social i com guanya o perd la condició d'underdog en funció dels diferents contextos.
És per això que actualment tant l'underdog com el bandwagon s'han convertit en tàctiques que grups socials, partits polítics i candidats s'afanyen a forçar per poder obtenir els beneficis que proporcionen.
Curiosament, la 'derrota' del President Sánchez en el debat televisiu a Antena 3, davant del candidat Feijóo, podria activar l'efecte underdog a favor seu, més que la picabaralla de Feijóo a TVE, 'el rifirafe' de Feijóo en TVE. Aqui, el retraten i el desmunten, sense acritud, tot i que son de part.
Creo que existen todo tipo de especulaciones y teorías que pretenden anticipar los posicionamientos sociales frente a una u otra causa, ideología o colectivo, al final no dejan de ser eso, meras especulaciones. Creo sinceramente que el debate entre Sánchez y Feijó no se merece nada más que ser olvidado, dudo que haya despertado más sentimientos que el de vergüenza ajena porque ahí no quedó nadie de víctima, ni de débil, más bien de mal educados e incapaces de gestionar un encuentro en el que lejos de exponer y definir posturas, lo que hizo fue evidenciar su mediocridad y su incapacidad para proyectar una imagen diferente de la que nos tienen acostumbrados.
ResponEliminaAbrazo fuerte!
Posiblemente, este sea el mejor resumen que se ha escrito del debate del barro, o uno de los mejores y más concisos.
ResponEliminaUn abrazo derretido de calor, estamos a 38º
39...39...MTrinidad me ha puesto el marcador de SBLL..jejeje, miralo en el bloc...39 teneís en la zona
ResponElimina38º en la Creu Alta, Res, caloret del verano, caloret i ventiladoret.
EliminaCuantas teorías, parece que el individuo no cuenta y es un simple pelele, sin ningún criterio. Pues nada, seré el único que por muchas teorías lo tengo claro. Quiero que se vaya Sánchez y todo su grupo. Es el mismo sentimiento que me pasó con Zapatero. Ya está
ResponEliminaSaludos
Pues igual no es así, Sánchez es mucho Sánchez y nunca se le puede dar por muerto. I Feijóo, és.... bueno, Feijóo no és nada, que se puede esperar de un hombre que pregunta por qué las vacas tienen todas nombre de mujer. Saludos
ResponEliminaAunque sea de parte la articulista, ahí lo retratan bien retratado: https://draft.blogger.com/blog/post/edit/5656232036565357188/8017417052492663663
Claro, igual se queda, resultado de la suma de los votos y hay que respetarlo. Es la democracia. En ese caso,me gustaría que no necesitara los votos de los independentistas, que han hablado claro, quieren referéndum y eso si que es un problema muy grave
ResponEliminaSiendo prácticos, mejor que gobierne Feijóo, porque si vuelve a gobernar Sánchez, con o sin independentistas, o lo que queda de ellos, la oposición del Pp i VOX puede ser asfixiante, aparte que Feijóo si necesita de VOX para presidir el Gobierno, tiene un problema más gordo que el del PSOE con Podemos.
ResponEliminaSaludos.
Los populistas de ultra derecha están gobernando en Italia y no veo que se coman a nadie. Si aquí entraran con Feijoo no me asustan,al contrario de los independentistas, después de lo vivido
ResponEliminaClaro, es que cuando se Gobierna todo cambia, mira la Colau. Claro que Meloni es lista y sabe que papel le toca representar.
ResponElimina