La línia entre la realitat i la intel·ligència artificial és cada cop més ambigua. I ni tan sols els experts en les seves àrees de coneixement estan fora de perill de les confusions. En els darrers mesos, han sortit a la llum diversos casos de frau en certàmens artístics relacionats amb l'ús de la IA. Obres que semblaven extraordinàries creacions fruit del talent dels seus creadors eren en realitat desenvolupaments fets per una màquina. El que no havia passat fins ara era el contrari: que els jutges d'un concurs de fotografia desqualifiquessin una imatge real per sospitar que es podria tractar d'una obra creada a partir d'IA.
L'escena va ser capturada per Suzi Dougherty amb el seu iPhone. La dona va fer una espectacular foto del seu fill amb dos maniquins vestits en una manera una mica peculiar mentre visitava una exposició de Gucci. El resultat li va agradar tant que va decidir presentar-se a un concurs que organitzava Charing Cross Photo, una botiga a Sydney, Austràlia. En un inici, quatre jutges van valorar positivament la qualitat de la foto, encara que posteriorment la van rebutjar en sospitar que havia estat generada amb intel·ligència artificial. Només uns dies després d'enviar la imatge, una amiga de Dougherty va ensenyar-li un post d'Instagram on apareixia la seva imatge, però estava acompanyada d'un text on s'explicava que finalment havia estat descartada per haver estat generat amb IA. La dona va negar la informació a The Guardian: "Ni tan sols sabria com fer una foto amb IA. Encara estic entenent com funciona ChatGPT"
Els organitzadors del concurs van donar les seves explicacions a través del seu compte d'Instagram, apuntant que els jutges, al principi, tenien dubtes i van acabar confiant en les seves sospites.
"Volem que les imatges provinguin de la teva experiència de la vida real i no del ciberespai. No hi ha manera que puguem estar completament segurs que la imatge enviada va ser feta per IA, però realment no pots ignorar els instints viscerals de quatre jutges". El propi propietari de la botiga va explicar al mateix mitjà britànic que "els jutges van observar les metadades de la imatge, però no van poder determinar si la imatge va ser generada per una IA o no". Finalment, es va resoldre amb unes disculpes de la Charing Cross Photo confirmant que la imatge era real, però ja era tard per al concurs.
Visca la cerimònia de la confusió de la IA, fa bona la frase tan manida de: en este mundo traidor, nada es verdad ni es mentira, todo es según el color, del cristal con que se mira.
Cuando vi al Hemingway hablando desde la IA sobre los encierros de San Fermín, en estos últimos que han acabado hoy, me quedé confuso. Todo eso ha sido generado por la IA, así que no pongo en duda nada y todo me parece un poco estafa.
ResponEliminaAhora cualquiera puede presentarse a un premio literario o fotográfico pidiéndole a la IA que le haga el trabajo.
Aquesta fotografia, pel que diuen, és autèntica.
ResponEliminaSalut
Marcadores,en química se emplean sustancias,que se llaman así.Son trazas de otra en pequeñísima proporción se mezclan con la original para garantizar su autenticidad.Es como una firma de garantía. En la I.A, cualquier aplicación, texto,circuito,foto,video creo que se está estudiando,igual garantía .Una de las condiciones,de cualquier aplicación en que se emplee la I A,debe reunir esa condición legal.
ResponEliminaSaludos
Buena información, gracias; seguro que Noxeus nos podría ampliar esta información, es fotógrafo profesional, ahora de vacaciones.
ResponEliminaSanta inocencia por parte de los organizadores de ese concurso. Asegurar el tiro de la autenticidad pasa por exigir ciertas limitaciones en las bases del concurso. De ese modo los jueces no hubieran tenido "dudas". Limitaciones controlables desde los "metadatos" que toda fotografía digital lleva incrustados en su archivo. Los más populares son los EXIF que los genera la cámara en el momento del disparo. (Marca, optica,sesibilidad ISO, diafragma de la toma, tiempo de exposición, etc.etc.etc.). Estos no son suficientes para detectar IA, pero luego hay otros datos que conciernen al autor y que debe registrar él mismo o bien añadiéndolos a los EXIF previa configuración de su cámara, o bien de forma manual al editar digitalmente su foto. Y por último hay toda una nueva generación de datos que conciernen a su manipulación: Detalles del postproceso que registran desde un simple cambio de tono a la aplicación de capas de duplicidad, etc. etc. Si estos no están...ojo!
ResponEliminaEs solo una cuestión de limitar (en las bases del concurso) que cosas se pueden hacer y al mismo tiempo exigir datos que deben contener las fotos a concurso.
Paralelamente al tema del concurso decir que Joint Photographic Experts Group (JPEG) está desarrollando nuevos metadatos que escuden la posibilidad de detectar con facilidad la autenticidad de una imagen.
Juer! con lo que me ha costado escribir el comentario anterior con el telefono y ahora no lo lee ni el tato.
ResponEliminaJa ja ja ja!
ResponEliminaEs llegeix perfectament, necessitava la teva opinió d'expert, Dit això la foto és curiosa, diferent. I la pregunta del milió: Quina diferència hi ha entre una foto feta per una persona. i una feta per aquesta mateixa persona a través d'una IA.? Una màquina de retratar actual, es IA també?. Reflexionem-hi, o millor dit, reflexioneu-hi el professionals.
EliminaQuan torni, miraré de respondre la pregunta del milió. al marge, deixa'mdir que ignoro el tema del concurs (repte) per tant no puc fer una valoració personal sobre el que tu anomenes “qualitat de la foto”. en principi diria que no hi veig l'interès enlloc, però això és una altra qüestió. Copio las teves pregunta per recordar-me
ResponEliminaGracies, tu gaudeix de les vacances, que la foto port esperar.
ResponEliminaSalut.