El rodó de mig que veieu a la foto, és de Turris, el rien va plus del pa a casa nostra, i conec el seu artìfex Xavier Barriga, que de pa en sap un munt. Turris és doncs el rien va plus, aparentment o mediàticament, car la realitat és una altra. Mentre un rodó de forner no mediàtic costa 1,80 euros, d'aquest en vaig pagar dissabte al matí 2,85 euros.
Quina diferència hi ha - us preguntareu - Doncs, que el segon rodó, el de Turris va sobrecarregat de sègol que és cert li dona un bon sabor i olor, pero no alveola la masa i queda en una espècie de goma humida de mal mastegar. Malgrat l'excés de sègol la crosta aguanta bé i és relativament cruixent, i almenys aquest rodó malgrat el seu aspecte està cru, només cal picar a sota amb els nuus per adonar-se'n.
Turris ha obert una botiga a Sabadell a la Rambla, i vist a la botiga el pa té molt bona pinta i la cua de gent que hi havia per alguna cosa deu ser.
D'aquest escrit en fa 11 anys, i no he tornat a Turris fins la setmana passada en que tenia al meu forner de capçalera de vacances. Vaig comprar dos xuscos de quart, bé, una turra de xuscos, crus, sense alveolar, dit curt i ras, una merda de pa.
O sia i en el resum dels fets, 11 anys més tard a Turris segueix sense saber fer pa en unes mínimes i dignes condicions. No crec que dos casos aïllats en el temps siguin una casualitat. Consti en acta que no ho ha cap animadversió en els dos casos, ans al contrari el que hi havia era predisposició. És possible que m'hagi passat com quan t'entabanen amb una pel·lícula o una novel·la, dient-te que l'has de veure o llegir, que és tan bona que si tal que si Pascual, i quan la veus o llegeixes et deceb.
No penso tornar-hi. Quina turra, quin 'chasco' el xusco de Turris.
Los que hemos sido "paneros" de toda la vida, y aún lo somos más y exigentes, vemos con desánimo que se está haciendo un pan muy deficiente en las últimas décadas. Ni siquiera en los pueblos castellanos se hace el pan que les dio renombre en otro tiempo. He cambiado de tahonas en diversas ocasiones. Afortunadamente he dado con un pan que es de mi gusto, a ver cuánto dura. Ni las harinas son las mismas de antes, ni los procesos de elaboración. No es (buen) pan todo lo que reluce o te anuncian como tal.
ResponEliminaAnduve 20 años vendiendo harina por Catalunya, lo primero que hice antes que nada fue aprender a hacer pan y conocer bien las diferentes clases de harinas. Tuve un gran maestro Manuel Cortes, y la gente de la Harinera Moreto que me enseñó todo sobre harinas. Unas harinas por cierto mucho mejores que las de antes. No así el pan. Qué difícil es encontrar un buen pan, yo lo he encontrado en la Fleca M.Portell de Sabadell, que debe ser la única panadería que hace 5 semanas de vacaciones, y un pan más que digno. Tienen horno de suela, eso es importante, de leña no, aunque la leña no es más que un combustible. Parece mentira como cambia el pan según donde se cueza. En el obrador de la Harinera había un horno eléctrico giratorio que en la parte superior tenía un piso de suela. Cocíamos las baguettes arriba y abajo, y el resultado era muy diferente, las de arriba tenían otra textura, otro alveolado, otro color muy diferente de las de abajo, y eso que eran exactamente las mismas. Ahora me acabo de acordar que en Valladolid en la plaza del Ay untamiento, bajo unas arcadas, había el mesón del pan con tomate. No sé si aún existe,
ResponEliminaSaludos.
Suelo comprar un pan gallego de espelta, ahora bien, la pieza vale 3´40, y no es de kilo, que ya es decir
ResponEliminaSi és bo, el preu és el de mercat. Rodó o barra?
EliminaRodó
EliminaYo compro el pan en el pueblo de al lado, es pan de leña y me gusta mucho. Ahora esta la extendida costumbre de comer el pan poco hecho, lo cual es un error desde el punto de vista de la compra (al tener más "agua" pesa mas) y de la digestión. Por cierto, conozco a bastantes panaderos y casi todos comen pan del dia anterior. Una vez le pregunte a uno por esa costumbre y me dijo que comer el pan caliente es un error, porque es indigesto que el pan del dia anterior, si estaba bien hecho es más saludable, yo no sigo esta practica, pero me causo curiosidad.
ResponEliminaUn saludo.
Eso es cierto,no es bueno comer el pan caliente, y eso que a mí me encanta.
ResponEliminaSaludos.
No entenc l'èxit que han tingut, hi he vist cues llargues, qualsevol forn del barri sense fama ni 'marca' te millor pa que aquesta gent amb pretensions
ResponEliminaAl principi li varen donar molta publicitat als diaris, com si fos qui sap que i resulta que no eren gran cosa.
EliminaConsti que hi ha forns avui que fan pa molt bo i abans n'hi havia de lamentables, va com va, també pesa la humitat de l'ambient, per això normalment el pa de llocs de mar no sembla tan bo com el de muntanya, hi ha moltes manies amb el tema
ResponEliminaA Blanes, als Pins hi havia un bon forner, però la humitat li matava el producte.
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