"Tot aquest cor de calúmnies, que el partit de l'ordre, a les seves orgies de sang, no deixa mai d'alçar contra les seves víctimes, només demostra que el burgès dels nostres dies es considera el legítim hereu de l'antic senyor feudal, per a qui totes les armes eren bones contra els plebeus, mentre que en mans d'aquests tota arma constituïa per si sola un crim. - Karl Marx, La Guerra Civil a França"

Carta adreçada a la Universitat Ben-Gurion del Nèguev, declinant una invitació acadèmica en solidaritat amb el poble palestí, rebuda el juliol de 2010. Manuel Delgado va enviar aquesta carta a la Universitat Ben-Gurion fa tretze anys. En aquest temps, els israelians han assassinat entre homes, dones i nens a 2000 palestins, a banda que la mortalitat a Gaza és més alta que a altres llocs no ja de la zona, sinó en general. 

Ara que tothom es posa del costat d'Israel, davant el brutal atac patit ahir, caldria condicionar el suport que se li dona d'acord amb els antecedents. De fet, el més beneficiat d'aquest atac, és el Govern Netanyahu, en comptes de tenir centenars de colons protestant pels carrers ara els ha transformat en soldats. I Hamas que ha guanyat el pols a l'autoritat Palestina. Potser els serveis secrets d'Israel no han estat tan ineficients com pugui semblar.  No ha estat un atac de falsa bandera, però potser si que ha estat un atac consentit..


LA CARTA:

Dani Filc
Department of Politics and Government
Ben-Gurion University of the Negev

Benvolgut Dani:

He estat pensant en la teva amable invitació per participar al taller que la Universitat Ben-Gurion està preparant per al proper hivern, sota el títol “La geografia urbana de la salut: migració, espai i política”. Per molt que m'agradaria col·laborar en aquest esdeveniment, em temo que els darrers esdeveniments relacionats amb el conflicte de Gaza m'han fet reconsiderar la meva decisió. Declinar públicament la vostra invitació és, de fet, l'única cosa que puc fer per contribuir a la condemna del bloqueig criminal al qual està sotmetent l'Estat d'Israel la població civil de Palestina. Si us plau, entengueu la meva posició com una expressió de crítica cap al vostre govern, no cap a vosaltres mateixos o els organitzadors de l'esdeveniment. Estic segur que hi haurà més oportunitats de conèixer-vos, tant de bo en un Israel menys cruel i injust que l'actual.

Us envio una cordial salutació i us desitjo tota la sort en la vostra iniciativa.


Manuel Delgado, Departament d'Antropologia Cultural i d'Història d'Amèrica i Àfrica de la Universitat de Barcelona