Comenta hui Júlia Costa al seu blog com aquí tothom opina sobre el que sigui sense tenir massa coneixements, i no només en el cas de la guerra entre Israel i Palestina. En aquest sentit, la vanguardia dona lloc a gent diversa perquè opini sobre els conflictes de tota mena que tenim avui en dia. Jordi Basté és un d'aquests opinadors que avui publica aquest escrit sobre el tema. Un tema el de l'atac de Hamas a Israel, que, per cert, ha agafat tothom, experts inclosos amb el pas canviat, començant pel Shin Bet.
"En Els espies, una pel·lícula d’Henri-Georges Clouzot, el bar és un dels principals escenaris i allà es produeix un dels diàlegs més encertats del cinema. Al lloc hi ha una discussió encesa sobre els polítics, i el protagonista li pregunta al propietari del bar: “I vostè què n’opina?”. I l’altre, sense cap ansietat, respon: “Jo no tinc cap opinió, tinc una caixa registradora”. La resposta, deliciosament simple, flueix cap aquesta societat que t’obliga a posicionar-te en tot allò que és notícia. Em passa constantment, potser perquè soc un home fàcil, que soc capaç de variar el meu relat... o potser perquè amb l’excés de soroll m’estic convertint en un salvatge equidistant en segons quins temes que no en tinc una opinió formada.
El cas d’Israel i Palestina és l’exemple perfecte. Tinc amics que arremeten des del ring del quadrilàter perquè el combat de boxa dialèctica és tan fascinant com alarmant. Defensen posicions amb Israel o amb Palestina millor del que ho han fet amb casa seva en els últims temps i es maten (per sort, metafòricament) a Twitter, on tenen congregacions i camarilles que aplaudeixen les seves intervencions brillants mentre, al seu torn, tenen congregacions i camarilles que insulten les seves diabòliques intervencions. És cert que, amb les seves opinions, un aconsegueix fer-se una idea del que succeeix, però la controvèrsia és tan extrema que la base no dona prou per embrancar-se en el debat. I per això són els experts internacionals, tan importants en dies com aquests, en els quals no entens per què les postures en aquesta guerra estan tan cruelment allunyades quan el món cada vegada és més proper.
Hem crescut amb aquesta guerra diverses generacions, des del 1948 amb la creació de l’Estat d’Israel amb vídeos de morts en blanc i negre fins avui amb imatges amb assassinats reals que semblen sostretes de la PlayStation rodades en 5K. Terrible. I és tot tan complex que en aquests temes històrics i delicats cal donar via lliure als que realment coneixen la situació, perquè no hi ha res més patètic que intentar parlar del que no tens ni punyetera idea".
Todos opinan. Yo me abstengo. Sólo se sus raíces y la historia que hay detrás.
ResponEliminaPara opinar hay que vivir allí, como para perdonar, hay que ser partícipe de la herida.
Huyo de comentarios, blocs y comentaristas. Todo son intereses creados, todos son tendencias.
Sólo se que violència llama violència y que hay quien se frota las manos.
Salut
si, es frega les mans el de la caixa registradora.
EliminaAquí las petroleras, al temps. Ja ho veurem
EliminaIdeas tenemos, nuestra generación se ha desarrollado al tiempo que el Estado sionista de Israel, con diferentes guerras. Pero qué importa, seguirán matando se y sin llegar a ningún acuerdo. Por lo pronto, tiene sus consecuencias, el petróleo sube, que es lo peor para la inflación. Si los demás países árabes actuan(algo que no se espera), la recesión y el paro sería colosal, como ya pasó en los setenta, hay que seguir las noticias, por si las moscas
ResponEliminaEl petróleo es lo primero que se dispara, e imagino que seguirá subiendo, a no ser que se detenga la escalada bélica, cosa que parece de momento improbable. Israel ha sido atacada en su amor propio y están muy cabreados. Hablas de los setenta, la primera crisis sería el petróleo.
ResponEliminaSobre el que es diu les opinions: No sabria si estar-hi d'acord. De vegades el coneixement sobre la qüestió es nodreix d'informacions massa esbiaixades (sesgades). En altres, la informació s'ha contaminat tant que al final resulta que l'opinió més garantible la poden oferir els menys experts i que solament es basa en plantejaments basats en la lògica i el sentit comú.
ResponEliminaEntenc que a això es refereix en Basté, a banda que els opinadors, els presumptament experts tots tenen un amo amb la seva ideologia, això cal tenir-ho en compte.
ResponElimina