Enmig d’una temperatura climàtica i política abrasadora, la paraula de moda és amnistia, un mot de forta ressonància entre els antifranquistes en els anys previs a la transició. L’amnistia era una de les tres nostres reclamacions essencials, juntament amb la llibertat i l’autonomia.
Passats els anys, quan la democràcia espanyola, imperfecta com totes, va semblar consolidada, molts de nosaltres vam prendre consciència que els franquistes, havent imperat cruelment durant 40 anys, havien estat premiats gràcies a aquella nostra reclamació. En efecte, van ser amnistiats una enorme quantitat de crims d’Estat i de crims contra la humanitat (des dels capitostos que aplaudien les sentències polítiques de mort, fins l’obscur policia que, amb suplement de sadisme, torturava els detinguts als soterranis de Via Laietana). Més encara: aquells crims d’Estat contra la humanitat van desaparèixer de la memòria col·lectiva, com si no s’haguessin produït mai.
A principis dels setanta, els demòcrates demanàvem que els presos i condemnats antifranquistes poguessin reprendre la vida civil amb plenitud, lliures de qualsevol taca judicial: aquesta era l’amnistia que volíem. Paradoxalment, els beneficiats principals de la nostra demanda van ser els torturadors, els jerarques de la dictadura, els assassins d’Estat, els funcionaris més sàdics, els corruptes enriquits i tots els seus col·laboradors necessaris: jutges, policies, militars, delators, aprofitats. Tanmateix, la recança sobre si vam ser massa generosos, massa pragmàtics o massa ingenus s’esborra de cop si pensem en el mal major que vam contribuir a evitar: el retorn de la violència fratricida.
Amnistiats, els crims d’Estat van desaparèixer de la memòria col·lectiva.
Sentir ara parlar de l’amnistia en termes frívols als uns i apocalíptics als altres, em deixa estupefacte. No soc partidari de donar l’amnistia a canvi d’uns vots parlamentaris. Tampoc em sembla assenyat blanquejar un comportament il·legal a canvi d’un suport parlamentari. No podem passar full sense consens entre els grans partits, inclòs el PP, inclosos els principals partits catalans. Però encara és menys assenyat i més grotesc que el PP es presenti com a encarnació del patriotisme quan és el principal responsable de la desafecció catalana. Ha estat el partit dels separadors.
El soroll mediàtic, les admonicions patriòtiques i l’esquinçament de vestidures davant la hipòtesi de l’amnistia són l’enèsim intent d’avortar una solució per a un nus problemàtic català, que fa massa anys que dura. El nus de l’Estatut, que no va ser una història de bons i dolents, té deutes i culpes compartides. Per això mateix només es desfarà si els grans partits espanyols, juntament amb els principals catalans, es posen d’acord a desfer-lo. Una sola trinxera o front no pot resoldre un problema que necessita el consens de totes les parts. Aquesta és la teoria. Ara bé, la pràctica sempre falla pel mateix punt. Els que van deixar que el problema de l’Estatut es podrís fins a provocar una reacció il·legal, ara s’escandalitzen davant la hipòtesi (només hipòtesi) d’una amnistia, com ahir s’escandalitzaven per l’indult, abans d’ahir pel procés i, etcètera, fins a la campanya contra l’Estatut. Es tracta sobretot d’impedir la sortida, de bloquejar qualsevol solució. Alternatives? Cap, llevat d’apel·lar a la duresa de la llei tot oblidant la pròpia responsabilitat i el rerefons polític de tot plegat. Sabem que la política és teatre, però aquesta obra és massa obscena. Pura tragicomèdia.- Antoni Puigverd
Al pobre Puigverd en el temps àlgid el procès el van deixar verd, fa algun temps parlava de la pèrdua d'alguns amics en aquell moment, no es pot ser moderat.
ResponEliminaAra de ser moderat en diuen equidistant, o sigui que et cauen les clatellades dels dons bàndols.
ResponEliminaMai he aconseguit entendre aquest senyor (el capellanet). És com aquelles sopes amb la pasta feta de lletres i números i que et resulta impossible saber si és d'una cosa o una altra, enmig del brou dins del plat. Però segurament és problema meu.
ResponElimina... excapellà, Ricard. El problema de Puigverd és que és excessivament honest i no es casa amb ningú, i això sol comportar molts problemes. Salut.
EliminaEn fin, todo este asunto de la amnistía(la de la transición),la vivimos en propias carnes. Lo de ahora, lo que se empeña Puigdemont, no lo entiendo. ¿Es que quiere quedar como mártir?.¿Quiere comparar la democracia de ahora al franquismo, de entonces?. Que pida el indulto y problema solucionado, a casa.
ResponEliminaPuigverd, lo seguí en las tertulias de TV3 matinales, el ridículo que hacia rodeado de "patriotas" y de la desterrada Heredia(vaya elementa).Se reían de él, porque no estaba en el asunto en el que todo el mundo debía estar. el proceso .Unos jumentos y jumentas, que no le dejaban hablar y se cachondeaban de él .En este escrito tampoco lo entiendo, en fin es otro asunto.
Es bueno que pongas los autores, así no hay dudas de la paternidad.
Saludos.
Se reían de él porque era equidistante,perpo lo jodido del caso es que estos que se reían de él se acabaron riendo de todos los catalanes con su tomadura de pelo del procés y el 1-O.
EliminaNo entiendo nada, quizá es lo que se desea que entienda, nada. Así se ahorran de darme explicaciones.
ResponEliminaLo único que se es que me han apartado de muchas personas, sólo por ideología.
No les puedo disculpar, perdonar es otra palabra que no es símil, hablo de disculpar, porque en casa hemos dejado de hablar de política por estos señores y es triste que no pueda haber una conversación normal habiendo lo que hay.
Ahhh, otra buena, ayer mi nieto mayor (cuenta que todo con él es en catalán), me preguntó si cuando su padre iba al colegio habían muchos "marroquins", para seguir conque a él no le gustaban y me hizo, con nueve años el porcentaje (14%) de los que hay en su clase.
Creo que los problemas serios de verdad se están quedando olvidados, o puestos en un trastero, como este, pues preferí no contestar a mi nieto, sólo dejar que pensara. Me resulta todo muy extraño, porque se como piensan sus padres, los dos, y no se de donde viene esta manera de pensar.
L'escola corromp Miquel. També va per barris, recorda wuer vaig comentar que de 24 a la classe d'en Biel de 4 anys, ell és l'únic mig espanyol. A Catalunya hi ha 6 milions de catalans i dos milions d'immigrants d'última generació. Som quasi 8 milions, de marroquins n'hi ha uns 250 mil, romanesos 86 mil, italians 80 mil i xinesos 65 mil. això amb dades oficials. I com comprendràs és molt difícil d'administrar un allau de gent com el que ens ha arribat en pocs anys, a més molts sud-americans que no necessiten el català per a res. I la majoria d'aquesta gent treballa fent feines que els d'aquí no volen fer.
ResponEliminaMiquel,en mis salidas con mi nieta de 15 años en bici(va al colegio alemán),trato de enseñarle Barcelona,tal como es.Asi que tocó la plaza Cataluña,intencionadamente nos sentamos en un banco compartiendo con una familia pakistaní, con su indumentaria y niños correteando alrededor.Le pregunté si le gustaba el sitio.Un NO rotundo.Al menos ya sabe la realidad.No le dije,que su abuelo(yo) ,en los sesenta también me sentaba en esos bancos,al igual que muchos andaluces y gallegos emigrantes.
ResponEliminaSaludos
Dicen que los penúltimos migrantes son los peores enemigos de los últimos migrantes. En Can Anglada en Terrassa, se cumple esta máxima.
ResponEliminaJoder...de verdad que me pongo triste
ResponElimina