La polèmica causada per l'amnistia als polítics independentistes és extraordinària, però el que no té res d'excepcional és la mesura en si mateixa, un mecanisme que en els darrers cent anys ha estat aplicat a Espanya vuit vegades sense tenir en compte les de caràcter fiscal (tres des del 1977) ni els indults generals. Governs de tot color han utilitzat aquest instrument legal en moments de canvi polític o per tancar conflictes, però també en algunes ocasions ho han fet servir clarament en benefici propi.
I si a aquesta xifra se sumen les lleis d'aquesta classe aprovades entre el segle XIX i les dues primeres dècades del següent, els números arriben a quantitats molt importants. El sociòleg Daniel Escribano, que ha estudiat l'ús polític de les amnisties durant els dos darrers 200 anys, explica que al convuls segle XIX espanyol moltes d'aquestes mesures s'adoptaven en moments de canvi de la facció al poder i que en alguns casos tenien més d'autoamnistia que altra cosa.
És el que va passar amb la mesura de gràcia decretada el 1837, a la fase final de la primera guerra carlina i quan el desenllaç de la contesa ja estava clar. En aquesta ocasió es van perdonar els delictes comesos només per un dels bàndols -el vencedor, és clar- encara que després, el 1840 i ja en pau, la mesura es va estendre als carlins. En total, Escribano comptabilitza no menys de dotze amnisties al segle XIX, al marge de nombrosos indults més o menys generals decretats, per exemple, amb motiu de l'arribada al poder d'un nou sobirà. Segons la seva opinió, canvis polítics de més o menys importància, com l'esmentat final de la primera guerra carlina o la Primera República, estan darrere d'aquestes mesures.
Tot i això, encara que sí que és cert que en moltes ocasions les amnisties han servit per restanyar ferides polítiques, en altres han estat o bé instruments perquè els mateixos governants s'exculpen o bé han estat utilitzades com a eina de part pel govern de torn, assenyala Manuel Torres Aguilar, professor d'Història del dret a la Universitat de Còrdova i autor d'Història de l'indult i l'amnistia: dels Borbons a Franco (Tecnos). En els casos en què s'ha utilitzat com a instrument de pacificació destaca, per exemple, amb la que es va aprovar en proclamar-se la Segona República, o la del febrer de 1936, que anul·lava les condemnes als qui van prendre part en l'aixecament revolucionari a Astúries i la proclamació de l'Estat català del 1934. Un perdó aquest últim que també va ser recolzat per la dreta.
En dos segles Espanya ha aprovat gairebé 30 amnisties, sense comptar-ne les ficals ni els indults. En canvi, en altres casos com l'amnistia aprovada també el 1934, amb el govern de dretes de Lerroux i que va significar el perdó per als implicats en l'intent de cop d'Estat de Sanjurjo del 1932, la qüestió va ser molt diferent, perquè va ser una mesura de gràcia de part. "La Segona República va ser especialment activa en aquest terreny", assenyala aquest especialista, encara que aquesta dinàmica tenia un precedent immediat a l'etapa de Primo de Rivera. En aquella dictadura es va decretar una amnistia que anul·lava les responsabilitats penals per als oficials acusats de negligència al tristament cèlebre desastre d'Annual. Però la més cridanera de totes les autoamnisties és la que el setembre de 1939, acabada la Guerra Civil, va ser aprovada pel règim franquista per descarregar de responsabilitat a tots els que haguessin comès actes contra la República entre 1931 i 1936, incloent-hi danys, lesions o fins i tot assassinats sempre que la ideologia que hagués mogut els autors fos “coincident amb el Moviment Nacional”.
L'ús d'aquesta figura legal, doncs, no ha estat precisament infreqüent a la història d'Espanya. A les dotze comptabilitzades al segle XIX caldria afegir les promulgades al XX, és a dir, quinze amnisties més (set en les dues primeres dècades del segle i vuit a partir de Primo de Rivera). L'especial intensitat d'aquests primers anys és perquè, segons Daniel Escribano, es van promulgar algunes mesures de gràcia relacionades amb delictes d'opinió que no van anar acompanyades de modificacions del codi penal. D'aquesta manera, temps després calien noves amnisties. I aquest balanç global, a més, no té compte les amnisties fiscals, de les quals a partir de la transició n'hi ha hagut tres (1984, 1991 i 2012), ni els indults generals promulgats repetidament en temps de Franco però també sota governs democràtics.
L'amnistia per als polítics independentistes no és, per tant, excepcional si es té en compte que entre el segle XIX i el XX hi ha hagut gairebé trenta mesures d'aquest tipus. El que en canvi sí que és extraordinari és el nivell de polèmica que envolta la mesura en aquesta ocasió, potser aquesta polèmica només sigui pel tancament del Partit Popular del pitjor millor, amb el suport hooligan d'uns quants jutges prevaricadors compulsius. Span is different.
Mentrestant, el senyor de Waterloo cada vegada em remet més a Peter Sellers a l'escena inicial de el Guateque. - Fèlix Badía a lavanguardia.com
Que no,que no,que esta es la amnistia de la vergüenza, de la derrota de los que cumplimos con las leyes,los que nos toca pagar los impuestos(que ya Sánchez se encarga de subirlos).No es la del perdón y reconocimiento de lo hecho.Asi que no le den más vueltas los medios afines.
ResponEliminaSaludos
No son los medios afines, son los medios racionales que se limitan a comentar las amnistías anteriores a esta, además tú sí que cumples con la ley, pero el Gobierno de cumplir las leyes, a santo de qué. No nos engañemos, cumplimos la ley y pagamos impuestos porque no nos queda otra. Y al máximo culpable del desaguisado no le han amnistiado ni tampoco condenado porque la Justicia española de España, no sabe quién es M. Rajoy, el sospechoso habitual. País...
ResponEliminaSal,udos
Ya me lo tomo a risa,tu manía de echarle toda la culpa a Rajoy,que tendría su parte,pero toda....Hay más personajes,en este teatro del proceso,jueces,monarquía,políticos y por supuesto los protagonistas,que ahora se ríen de su gracia,de su broma.Bromita que nos tocó sufrir,aguantando a vecinos fanáticos enardecidos,ahora amables con ganas de que les perdones.Les miro a los ojos y pienso qué hubiesen hecho si en ese momento tuviera un arma.Por lo que veo,tú no padecistes esos días, pero en mi caso la finca es de pocos vecinos y muy nacionalistas(antes no lo eran,quedábamos para comidas con niños).No,perdón si,Amnistía no
EliminaSaludos
Toda la culpa es de él, porque con él y su campaña contra Catalunya y contra el Estatut, allí empezó todo. No es manía, es análisis racional de una situación, fíjate que en 2010 el independentismo representaba tan sólo un 20% y que este aumentara hasta el 50% a raíz del cepillado del Estatut, con la colaboración del PSoE, es todo el mérito de Mariano Rajoy Brey. Habria que erigirle un monumento en el centro de la plaza de Catalunya. Piensa que en Catalunya tenemos un estatuto que no hemos votado los ciudadanos, lo pergeño y mutiló el Constitucional, Gracias a M.Rajoy.
EliminaNo padecí en estos dias como dices, hablo con la misma gente antes y despues del 1-0, aunque cierto és que hablo, no discuto.
Saludos.
Hay varios factores (ojo que no se nada de Economía) que por lo que parece, quien dirige este país lo hace bien, lo de la bolsa, por ejemplo. O la subida no del 0´25, sino la del 3´5. Creo que se debe a que está también presionado por sus socios/a y que se sabe que es un reparto de dinero peninsular en una situación donde hay ese 11% estructural (que no se puede bajar por razones varias) de parados.
ResponEliminaNo voy a discutir lo evidente, porque por lo que parece eso funciona y beneficia a TODO el conjunto. Yo discrepo en el asunto político interior. Hoy, sin ir más lejos, hay una reunión a puerta cerrada en Suiza.No lo encuentro de recibo. Si esto lo hace el Aznar hay una manifestación en La Gran Via de cada ciudad cortando el tráfico. ¿Por qué con el dinero de mis impuestos se ha de hacer una reunión a puerta cerrada en Suiza, para dirimir los ASUNTOS DE ESTADO del gobierno con un mediador internacional desconocido dando rango de país independiente y de tu a tu con un ministro del gobierno?
Cuando Europa vea esto, lo único que verá es pérdida de credibilidad.
Me es imposible digerir esto.
Una abraçada
salut i bon día
Europa aúna precisamente esta amnistía, saben lo importante que es y porque se ha dado. La credibilidad de los Gobiernos anteriores hasta ahora era menos cero, y la de ahora es 1. Como diría Josemaría Aznar: España va bien.
EliminaEn cuanto a Aznar y su créanme les estoy diciendo la verdad, es la mentida més obscena que mai s'ha dit a la política espanyola. Que es reuneixin es normal, es part del tracte. A més Sánchez, de moment, encara no parla cátala en la intimitat, ni negocia amb l'exércit basc d'alliberament. Es pot païr bé, Miquel, només és política.
Salut.
En Suiza, ¿no? —Ves a saber, a lo mejor nos traen un queso.
ResponEliminaÉs lògic, reunir-se amb un mediador internacional a Suïssa té tot el sentit del món.
EliminaMe temo que vendrán solo con los agujeros del queso
EliminaNo, de fet ja ho tenen resolt abans d'anar-hi, pensa que en aquests moments tots els actors són molt conscients del moment, i només fan política.
ResponEliminaCreo que de darle tantas vueltas y revueltas al asunto, todo se mezcla sin que salvo el nombre, nada tenga que ver ( por cierto, las dos últimas amnistía fiscales fueron anuladas por el TC ) y sobre todo, se olvida “interesadamente”, que lo que ha molestado a la inmensa mayoría esta vez, no es la amnistía en sí, es...
ResponElimina" El cómo y el por qué ”
Abrazo fuerte! mareada de tantas vueltas en la noria : )
Bueno, se grata de reflejar distintas maneras de ver el conflicto. En cuanto a la amnistía fiscal, fue anulada. si, pero cuando ya había colado. El cómo y el porqué no es lo que ha molestado, lo que ha molestado a algunos es... a quién.
EliminaUn abrazo.
jajaja también, es cierto sí : )
EliminaHoy mi nieta María cumple 23 años. Y afortunadamente vive ajena a toda esta miseria.
ResponElimina