¡NI ROJA NI ROTA!


Ho ha fet malament. Però ho ha fet. Malgrat haver jurat i perjurat que el seu Govern no promouria mai una amnistia, de la seva mà una llei d’oblit penal del procés ha iniciat el tràmit. En la millor de les tradicions espanyoles, una llei històrica –una amnistia sens dubte ho és– torna a veure la llum sense el consens necessari entre els dos grans partits nacionals. Una llàstima. Fratricides com som, em temo que ni PP ni PSOE no porten al quadern de bitàcola anteposar l’interès general als seus legítims interessos partidistes. Per salvar la investidura calia empassar-se el gripau de l’amnistia, de Rodalies i del deute, i Pedro Sánchez se l’ha empassat. I si de retruc en el tràngol ha tret de la caverna els fanàtics de la ultradreta, doncs millor. Així queda clar que a Espanya només es pot ser socialista o bàrbar. Per si n’hi havia que dubtaven del pragmatisme del president renovat, en una reunió amb els seus companys a Ferraz, Sánchez ho havia deixat clar: és hora de fer de la necessitat virtut (sic). Al seu costat, és obvi que els vells utilitaristes vuitcentistes van ser uns aficionats. I que consti que ser així no és necessàriament dolent. Simplement és la liquidació solemne del vell idealisme kantià. Amb el seu procediment, Sánchez ha faltat a la seva paraula en campanya, és veritat. Ha le­sionat la reputació catalana a Espanya i ha polaritzat el debat polític, tensant les institu­cions judicials i l’Estat de dret. Però ha resolt definitivament les seqüeles personals del procés, sens dubte al seu dia castigat amb desproporció.

Vist amb perspectiva, crec que, en una democràcia madura, tard o d’hora els catalans haurien d’haver pogut acordar amb el Govern espanyol una consulta sobre el seu futur. Si hagués estat així, alguns com jo mateix ens hauríem estal­viat el mal trago de sacrificar la carrera política i el patrimoni per haver de defensar el dret a la participació política, compatible amb el fet que, en cas de poder-la exercir, el dia de les votacions molts hauríem votat per la unió. I és que, reconeguda la diversitat, millor junts! En un país avançat, la convocatòria d’un referèndum com el que –amb tossuderia– es va convocar l’1 d’octubre del 2017 potser hauria estat retreta administrativament, però mai amb la severitat amb què es va fer a Espanya.

I és que tan cert com que el PSOE de Sánchez passarà a la història per la seva versatilitat, ho és que el PP d’aquests últims anys continua sent incapaç de trobar el to que el converteixi en una opció de govern plausible. Sempre atrapat entre la ultradreta i les disputes intestines, si per alguna cosa brilla el PP nacional és per l’aïllament. I és paradoxal, perquè en un país que segurament té ben poc de roig, l’absència d’una dreta moderada, liberal i moderna, homologable a les millors tradicions centristes d’Europa, deixa l’Executiu, com a mal menor, en mans dels pragmàtics i aplicats socialistes.

Amb l’amnistia, amb la cessió de Rodalies..., molts catalanistes ens sentim avui més espanyols que ahir. Pedro Sánchez ho ha fet malament. Però ha fet el bé. Retornant l’independentisme a la senda constitucional, el Partit Socialista ha liquidat definitivament el procés i les seves derivades més penoses. M’alegra que centenars de polítics independentistes vegin per fi la manera de donar per acabat tant d’embolic judicial, com celebro que Carles Puigdemont abandoni la muntanya i torni al terreny de la moqueta parlamentària, un camp que no havia d’haver abandonat mai, per insensible que fos el PP o Junqueras deslleial.

Amb la seva decisió, Sánchez rubrica un nou creu i ratlla de la nostra història. Però no per això Espanya serà més roja ni es trencarà. Que grotesc que resulta escoltar els mateixos que presumeixen de formar part d’una nació mil·lenària com auguren cada dos per tres que l’ocàs és imminent! Amb l’amnistia pactada amb Junts, amb el català al Congrés i aviat a les institucions europees, a més de la cessió de Rodalies i la condonació de part del deute aconseguides per ERC, és obvi que molts catalanistes ens hem sentit avui més espanyols que ahir. Perquè, hagi estat per interès o per convicció, la veritat és que Espanya se’ns torna a posar bé. Si seguim així, amb permís de Feijóo, l’autor del Manual de resistencia seguirà comptant amb el suport de molts ciutadans pragmàtics molt de temps, en la mesura que ja no estem per allò que qui et vol bé et farà plorar. Millor que, si t’estima, et faci bé, encara que no sigui de confiança. - Santi Vila a la vanguardia.

Comparteix:  

Comentaris

  1. Fratricides com som, em temo que ni PP ni PSOE no porten al quadern de bitàcola anteposar l’interès general als seus legítims interessos partidistes...

    ResponElimina
  2. Ni nació mil·lenària, ni roja (potser una mica destenyida). Trencada i sargida. Crec que Rodalies és un regal enverinat i jo no em sento ni un bocí més espanyol amb amnistia que sense. Això si; estem molt millor així que amb les bestioles de la dreta. ¿Si o què?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, més que trencada i per sargir, penso que encara està per cosir. En el vídeo que ens ha portat el Cartisano, l'Anguita ho diu més clarament: Està per fer.

      Elimina
    2. Si, està per fer, sense cap mena de dubte. Salut

      Elimina
    3. Anguita deia el que la majoria sabem, sanem quan va començar, com es va estendre i com s'ha acabat el procés. I aquí caldria que no ens enganyessim,. l principal culpable d'aquest desastre es Mariano Rajoy Brey.

      Elimina
    4. per això diu ni roja ni rota, en el benentés que perquè quelcom es trenqui abans ha d'estar unit, i la nació a aquesta no ho ha estat mai ni ho estará.

      Elimina
  3. Deberíamos alejar ciertos tópicos, de los cuales el que me resulta más nefasto y negacionista es el de "todos son iguales", hay otros: "nos gobiernan los últimos de la clase", "somos cainitas (o fraticidas)", "ni pp ni psoe etc." ¡Y nadie pone sobre la mesa un proyecto federal! Todo lo que se ha escrito sobre la posibilidad de una solución federal ha quedado marginado, como si a nadie interesara. Leí de joven alguna obra de Anselmo Carretero y Jiménez sobre las regiones o nacionalidades españolas y su propuestas, perro han quedado en el olvido.

    https://dbe.rah.es/biografias/67612/anselmo-carretero-gimenez

    ResponElimina
    Respostes
    1. Todo aquel que intente reparar loa errores acabará en el olvido. Gracias por el enlace

      Elimina
    2. Deberíamos alejarnos Fackel, claro que sí, pero no porque sí. Hace falta algo que lo motive. Y pienso que "federar" a este país desgraciadamente parece algo contra natura. Nos gusta mucho más, estar metiéndonos el dedo en la oreja, unos a otros y el "y tú más"

      Elimina
  4. A mis setenta años, ¡leches¡, que diría Blas de otero.
    "nos gobiernan los últimos de la clase"
    Salut ¡

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ep! algunos, aun siendo los últimos de la clase, son listos de co**nes

      Elimina
    2. SI, MAR és un d'ells. Ayuso en pot donar fe.

      Elimina
  5. Miquel, no són els últims de la classe, ni els penúltims, aquí rau el problema.

    ResponElimina
  6. Mira, Francesc, es tu página, y en ella mis respetos, ahora bien, soy tipo de apretón de manos, de palabra, creo que tu puedes reafirmarlo porque me conoces y creo que lo harás sin presión de ningún tipo, porque por muchos motivos nos seguiremos hablando, ahora bien, yo entro en tu casa porque entre tu y yo, si hay diferencias, las dirimimos, y las ha habido, y fuertes, al menos en el ámbito político, pero siempre hemos dialogado y tu nunca ME HAS DICHO la postura que yo he de tomar, y eso que casi dejamos de hablarnos por el prosses, que nadie sabe lo que aquí se ha pasado durante años.
    La pregunta es ¿si gobernaran los del águila la frase estaría bien vista?
    Cuando digo esto, lo digo en general, y salvo a poquísimos, algunos hay, pero tan contados que no gobiernan en primera línea, sino que son apartados o marchan del poder por motu propio.
    No me quiero enfadar con nadie, y menos en tu casa, no sería de recibo, pero hay líneas que no dejo cruzar a nadie., y sigo pensando lo mismo.
    Graciès i salut

    ResponElimina
  7. A mi , lo que me
    hizo gracia hoy,
    es el medio lustro
    son 25 años, de
    Urtasun, y este
    lleva la cartera
    de cultura ?, esta
    demostrado que
    para ser ministro ,
    no se necesitan
    titulaciones (si
    acaso, la etiqueta
    de anís el mono),
    sino simplemente,
    ser un garrulo inutil.


    ResponElimina
    Respostes
    1. Fue un lapsus, además lo de lustro pocos se emplea ya a dia de hoy.. Urtasun es licenciado en económicas y diplomático, habla cuatro idiomas y será un buen ministro de cultura. Feijoó preguntó en una granja porque las vacas tenían todas nombre de mujer, y tenía un conselleiro que dijo de Carmina Burana era una cantante gallega, error que por cierto también cometió otro ilustre garrulo, Almeida el alcalde de Madrid. Sin olvidar a Sara Mago de la fugitiva Esperanza Aguirre Y Gil de Biedma.

      Elimina
  8. Ho sé Miquel, d'entrada ja saps que no m'agrada gaire que contestin el comentari d'altres, però s'ha de respectar, hi estan en el seu dret, com ho estas tu de no estar-hi d'acord. Dins els de l'àliga hi havia gent interessant també, els tres Lópeces, Lopez Rodó, Lopez Bravo y Lopez de Letona eren molt vàlids. Saps. Lopez Rodó tenia i encara té la seva família una casa amb pista de tenis i tot i quatre plantes davant d'on vivien els meus avis a Sant Feliu de Codines. En aquells temps molta gent de Barcelona anava a passar l'estiua Sant Feliu pel clima sec, i López Rodó de jovenet era un d'ells, i es veu que el feien fora de la casa perquè sortir al carrer a jugar, però ell tenia uns quants llibres que li guardava la meva iaia i es queda allí a llegir.

    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, si, crec me havies explicat que aquest tipus era molt estudiós.
      Salut, una abraçada

      Elimina
    2. Ep! Contestar comentarios de otros...
      Hay un protocolo "no escrito" desde antes de que naciera Blogger, que establecía que si un blog no tenía los comentarios pre-moderados, significaba que todos podían responder a todos. Y pensad que en aquel entonces, los comentarios no estaban "hilados" (con el link "responder") como ahora. Había unos follones de la leche, malentendidos a porrillo.

      Elimina
    3. Ja saps perquè ho dic, sempre acaba portant raons innecessàries.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada