La història alternativa no deixa de ser un passatemps, una excusa per als jocs de taula o un argument per a la ciència-ficció. Una cosa com el que suggeria l'acudit contrafactual vell en què un metge caratrist li deia a una dona d'expressió desolada: “Senyora Hitler: ho sento, però el petit Adolfito no passarà d'aquesta nit”. Per això Nietzsche observava que la pregunta de “què hauria passat si…?” ho converteix tot en objecte d'ironia. - Javier Melero a la vanguardia.
Però qui no s'ha preguntat coses així? Si Anglaterra hagués decidit no participar a la Segona Guerra Mundial, els alemanys haurien conquistat Moscou? Si Lenin hagués durat vint anys més, els crims de l'estalinisme mai no s'haurien produït? James Joyce escrivia a Ulisses que les coses que han passat no es poden suprimir amb el pensament (“El temps les ha marcat i, encadenades, resideixen a l'espai de les infinites possibilitats que han desallotjat”), cosa que no treu gens ni mica d'intriga l'especulació.
La política d'aquests dies facilita aquestes divagacions, per més que per a qui pretén analitzar el present el que val és el que va passar, no el que podria haver estat. Tot i això, no crec que es pugui anomenar frívol el que opini que, sense la ferotge crisi del 2008 i les retallades socials, era poc probable que s'exacerbessin de manera les passions independentistes d'una part dels catalans. Ni a qui intueixi que si la sentència del Constitucional hagués deixat l'Estatut com va sortir del Parlament, la desafecció cap a Espanya s'hauria manifestat amb més ponderació. Ja no els explico si un govern que va demostrar en aquest assumpte la competència pròpia d'una banda, de contrabandistes de patates no hagués decidit enviar la policia (deixant-la després als peus dels cavalls) a generar un escàndol de dimensions vergonyoses l'1 d'octubre. ¿Estaríem glossant encara el tuit de les 155 monedes de Rufián, o Puigdemont vagaria esfullant la margarida de la independència pels passadissos del Palau de la Generalitat davant el tedi de propis i estranys? I si el Tribunal Suprem hagués absolt els polítics independentistes de l'estrafolària acusació per sedició i s'hauria conformat amb una condemna eficaç i modesta per desobediència. S'haurien assolit els nivells de crispació de l'octubre del 2019? El prestigi dels tribunals espanyols a Europa hauria estat posat en dubte amb tanta freqüència? Ves a saber!
La història només demostra que va passar el que va passar quan havia de passar, però això no torna absurda la conjectura que Vox no hagués arribat al Congrés sense el procés, ni la que va ser el procés el que va fer crespar-se un nacionalisme espanyol com no recordava des dels temps de Sagunt, Numància i el Dos de Maig. Tampoc la que, amb un govern més disposat a l'acció política que a llençar-li a l'adversari el Codi Penal al capdavant, les coses podrien haver estat molt diferents. Potser el guanyador del concurs d'hipèrboles sobre la unitat de la pàtria (Ciutadans) encara existiria i el PP no s'hauria de veure captiu de l'extrema dreta i sense cap altra opció per arribar al poder que la d'una improbable majoria absoluta. Perquè es podrà dir el que es vulgui de Sánchez, però si algú tenia un pla millor per a Catalunya es va guardar molt d'explicar-ho, encara que fos per elucubrar-lo amb una hipòtesi. Tret que es vulgui cridar pla a no fer res o a seguir amb una ofensiva judicial amb més forats que un colador, que va omplir de sorpresa més d'un centenar de professors de Dret Penal i diversos tribunals de l'ample món, i que encara cueja . És cert que no sabem on ens portarà la tàctica sanchista, però és evident on portava l'altra: un lloc no gaire confortable, excepte per als comerciants asiàtics que feien el seu agost amb la venda de banderes espanyoles i estelades. Potser tot hauria estat diferent sense diàleg amb els independentistes, indults i amnistia, però la història ofereix dades suficients per aventurar que hi havia poques alternatives raonables que reconduïssin la situació en termes convenients fins i tot, en un futur no tan llunyà, per al PP.
Encara que hagi de ser a despit d'aquests patriotes a banda i banda de l'Ebre que s'omplen la boca amb l'honor nacional i actuen com aquell mató de Marcial Lafuente Estefania que entrava en un saloon de l'Oest, mirava tothom de reüll i remugava reptador: “Aquí fa olor de covard”.
Me encanta la pancarta: Amnistía ¡Haznos libres!
ResponElimina"Para ser libres nos hacemos esclavos de las leyes", repetirán Heráclito, Aristóteles, Cicerón, Séneca y después Rousseau en la R.F., el problema estriba en lo que nosotros entendemos por la palabra "libertad".
Así como entendemos que un reloj sólo es bueno cuando indica correctamente la hora, hay una limitación moral (ética) para que a un ser limitado (el hombre) le corresponda una libertad limitada (aquí la Ley). Si esta fuera absoluta, habría que comenzar a temerla como prerrogativa de los demás , y lo más prudente sería (como así sucedió a una importantísima parte de la población), no salir de casa.
Salut
La pancarta no té massa a veure amb l'escrit. El text va molt més enllà i encerta en l'anàlisi i la diagnosi.
EliminaAhhh...és que no ho entenia
EliminaTodas estas
ResponEliminapreguntas que
haces , solo
responder ,
a la utopía,
que siempre
sera mejor .
Uuuy... que ganas de perder el tiempo tienen algunos. Y es que está clarísimo que llenar una hoja de papel en blanco, cuesta un huevo. Sinceramente prefiero proyectar esa pregunta a futuro Algo así como: ¿Qué podemos hacer para que Abascal se vaya a tomar viento, de una vez por todas?
ResponEliminaPerdona'm, però és un article molt lúcid, intel·ligent i irònic. Melero és molt llest, sap el que escriu i diu.
EliminaNo hi ha res a perdonar. És qüestió de parers. I a mi, especular sobre que podria haver estat si... em sembla molt poc interessant. Espero no haver-me de disculpar per això.
EliminaAbascal , Sánchez,
ResponEliminaRufián Otegi, la
lista es tan larga .
Interesante el tema, aunque sea en tono jocoso. Aunque la Historia es imprevisible, existen los ciclos económicos(caso de las épocas inflacionistas),los ciclos de temperaturas altas y lo contrario, l os ciclos de sequía(como el actual en Cataluña) y lo contrario. Hace que se puedan hacer gráficos de previsión de hechos y acontecimientos(que suelen cumplirse),así se puede prever los llamados cisnes negros(algo fuerte ocurrirá, aunque no se sepa qué).Luego lo que ocurra, quienes sean sus protagonistas es lo de menos, siempre habrá un Hitler, un Stalin, un Napoleón.....A lo que vamos, un movimiento independentista en Cataluña, que en el tiempo se dará, lo de menos será la circunstancia(que la habrá),por mucho que crea el bueno de Sánchez que no, ocurrirá otra vez con diferentes personajes, con diferentes circunstancias.
ResponEliminaSaludos
No lo tengo tan claro que se repita el procés, al menos en ocho o diez años.
ResponEliminaSaludos.
Si, Francesc, si. Carlos creo tiene razón. Mira, buscaré unas palabras de Anguita que son del 15, y acierta plenamente en su visión, ya verás que lúcido es y en esos minutos que bien lo explica, porque la habrá.
ResponEliminaNo es repetirà el procés, i et diré per què: la gent ja no hi creu ni se'ls creu, l'independentisme ha tornat al 20% anterior al 2010 i no crec que augmenti més. De fet, a Catalunya només queda una independentista. Clara Ponsatí, i prou, la resta són autonomistes i cagabandurrieros.
ResponEliminaEs que la circunstancia de que entre ellos se machaquen no ayuda, y con eso don Julio no contaba.
EliminaEsta mañana en tv3, Mas y otros, en plan jocoso, con sonrisas, explicaban de cómo ocurrió, de cómo vieron la debilidad del gobierno central, de la crisis y poco a poco partidos de diferente ideología se tiraron al ruedo, sin ningún plan e iniciaron el proceso, como algo expontaneo, todo el rato con sonrisas. Es igual a como yo le cuento a mis nietos el mayo del 68 en las movidas estudiantiles. Dentro de unos años ocurrirá lo mismo, con otro nombre, con otras circunstancias
ResponEliminaNo tenían nada preparado, ese fue su error, su candidez o mejor dicho su estupidez. A Pujol eso no le habría pasado, pero Pujol es más vasco que catalán, políticamente hablando.
EliminaTal cual comenta este lúcido art. comparto totalmente que si el gobierno catalán hubiera gestionado mejor la crisis que comenzó en el 2008 -y sigue coleando- nada de lo que ha sucedido ahí hubiera sucedido y no es una hipótesis, es la realidad si se quiere verla, porque justamente el País Vasco fue la comunidad que mejor la gestionó, y allí, que era donde más radicalizado estaba el tema se frenó en seco... ¿ de pronto les entró amor por España? Pues no, sencillamente vivían mejor y estaban cómodos, por tanto ¿ para qué irse? todo lo demás que ha venido sucediendo ahí, han sido cortinas de humo, que si el Estatut, que si patatín y patatán … todo para tapar que Cataluña había dejado de ser la locomotora de este país que pasó a ser Madrid y eso no se pudo digerir, ni hacer la autocrítica necesaria de por qué había sucedido eso ( cierto que todo lo sucedido desde el gobierno central caldeó más los motores pero la yesca la pusieron dentro ahí) … hoy económicamente Cataluña sigue sin levantar cabeza o no tanto como debería, así que sí, el ambiente es igual de propicio para otro Procés… como se agudice la crisis, solo hará falta que aparezcan los listos de turno que quieran liarla parda de nuevo y ojalá me equivoque, pero dos y dos siguen siendo cuatro : )
ResponEliminaAbrazo fuerte!
Pues va a ser que no, la crisis se gestionó relativamente bien, lo que desencadeno todo fue M. Rajoy, sus cajas azules contra Catalunya y su cerrazón posterior. Los de los procés deberían erigirle un Monumento en el centro de la Plaza de Catalunya, solo que no supieron gestionar su debilidad y él con su galleguismo de no saber si subía o bajaba se salió con la suya. Además, eso de la crisis se ha superado con creces, crecemos más, exportamos más, tenemos más turismo y menos paro, gracias a que somos autonomistas y no independentistas. Y eso la gente lo sabe.
EliminaUn abrazo.
jajaja se admite pulpo como animal de compañía : )
Elimina¿ y cangrejo?, es un animal simpático ¡¡¡¡
EliminaPulpo a feira.
EliminaNo Miquel, el cangreju no, que va marxa enrere, i nosaltres anem endavant a punty f'arribar a la meta final.
Elimina