Un atac aeri israelià va atacar sense pietat quatre cases al camp de refugiats de Maghazi, al centre de Gaza, el 24 de desembre. Les cases s'han convertit en sepulcres. Almenys 70 persones van ser assassinades. El camp de Maghazi està densament poblat i ja va ser empès al límit abans de la massacre. Un gran nombre de persones del nord de Gaza s'hi havien refugiat.

En els dies anteriors a la massacre, hi havia hagut molts nouvinguts a Maghazi i als voltants. Israel havia ordenat als residents dels camps de refugiats d'al-Bureij i Nuseirat que abandonessin les seves cases, donant-los falses promeses de seguretat.

Ashraf al-Qedra, el portaveu del ministeri de salut de Gaza, va dir: "El que està passant al camp de Maghazi és un genocidi en un bloc residencial ple de gent". És probable que el nombre de morts augmenti. A més de l'atac aeri que va provocar la massacre, el bombardeig israelià dels camps de Maghazi i al-Bureij ha estat implacable recentment.

Un resident de Maghazi va parlar de la recerca punyent que està duent a terme pels seus éssers estimats. A cada pas entre les ruïnes de la seva llar, buscava trobar els cossos dels seus pares, germans i fills. La runa era tan pesada que era impossible recuperar els seus cossos.

"He sobreviscut", va dir l'home, amb la veu tremolosa de dolor. "Però no sé on són els meus pares i els meus germans". un altre resident va dir: "Sempre recordarem aquesta nit [24 de desembre]. És el més sagnant de Maghazi des que va començar la guerra".

A l'hospital dels màrtirs d'al-Aqsa, a la propera Deir al-Balah, regna un ambient nombrós. Els veïns han vingut a l'hospital perquè puguin presentar el seu darrer homenatge a les víctimes de la massacre. Els cossos dels difunts es van guardar en una tenda de campanya improvisada dins del recinte de l'hospital abans d'un funeral.

Fundada el 1949, Maghazi es troba entre els camps de refugiats més petits de la Franja de Gaza, tant pel que fa a la seva mida física com a la seva població. Els seus carrerons són testimoni de les lluites diàries dels seus habitants –més de 33.000 abans de la guerra– que s'han refugiat en una àrea que no supera els 0,6 quilòmetres quadrats. Entre els morts a la massacre hi ha Ahed Abu Hameda, un talentós artista, dramaturg i actor de teatre. La seva pèrdua afecta profundament tant la comunitat artística com la societat en general. Les contribucions d'Ahed a les arts a la ciutat de Gaza, especialment a través del seu treball amb Theatre Day Productions, han deixat una empremta indeleble en el paisatge cultural de la regió. 

Ghada Abed The Electronic Intifada 26 de desembre de 2023