Ara que arriba l'època nadalenca, les reunions familiars i les trobades amb què probablement només es veuen durant dates puntuals, hi ha moltes persones de la tercera edat que es troben a residències i que passen el Nadal en solitud. És per això que organitzacions com Adopta Un Avi volen posar remei a aquest sentiment que pot arribar a afectar la salut dels més ancians.

Les persones sense contacte amb familiars o amics tenen un risc de mort un 39% més gran. Segons un estudi de la Universitat de Glasgow, la soledat i l'aïllament no són només mals socials, sinó que també escurcen la vida dels qui els pateixen, evidenciant que les persones que no reben almenys una vegada al mes la visita de familiars o amics tenen un risc de mort un 39% més gran. 

Així mateix, els més grans de 70 anys encapçalen la llista de les pitjors dades en salut mental. Es tracta d'un grup d'edat que duplica la taxa de suïcidi i els experts veuen una manca de mitjans per atendre'ls de manera específica i les entitats asseguren que és un símptoma de l'oblit social en què es troben. Sense anar més lluny, els més grans de 80 anys dupliquen la taxa mitjana de suïcidi a Espanya.

Els suïcidis i depressions es disparen a partir dels 70 anys: "Se senten abandonats per la societat"

Què és Adopta Un Avi? - És per això que cada cop hi ha més activitats i accions com Adopta Un Avi, una organització sense ànim de lucre, que tenen com a objectiu connectar generacions perquè totes les persones grans del món se sentin escoltades, acompanyades i estimades, mentre els joves aprenen valors i coneixements durant les visites. El 2015 es va posar en marxa el primer programa d'acompanyament intergeneracional d'Adopta Un Avi amb 57 voluntaris a Ciudad Real i Madrid. La demanda de joves va ser tan gran (més de 10.000 registres en dos mesos) que el maig del 2016 Alberto Cabanes, CEO i fundador, va deixar el seu treball fix i estable en una multinacional per desenvolupar el projecte Adopta Un Avi a més ciutats. Des de llavors el projecte s'ha convertit en un moviment social a més de 50 ciutats d'Espanya en dos anys i ha estat premiat en més de 20 ocasions en emprenedora social en l'àmbit nacional i internacional.

A Adopta Un Avi les excuses no valen, ja que es pot contribuir tant en línia com presencial. Si optem per la versió en línia, podem ajudar amb trucades a través de la seva aplicació, que queden registrades, i així s'ofereix una facilitat per connectar entre voluntaris i gent gran de qualsevol costat d'Espanya. L'organització també ha adaptat un servei perquè es pugui enviar una carta a un avi per Nadal.

D´altra banda, si optem per la versió presencial, des de l'organització asseguren que les visites al centre poden ser un dia a la setmana, amb adaptació horària il´equip de treball social coordina la visita i acompanya durant l'experiència. 

També compten amb 'afterworks' i múltiples activitats i tallers per realitzar de tot tipus: des de taller d'inclusió digital per ajudar que els més grans puguin desenvolupar les seves habilitats tecnològiques fins a aprendre les receptes dels millors cuiners de les residències.

Des de la seva pròpia pàgina web, Adopta Un Avi mostra com molts avis han aconseguit fer el seu somni realitat i quines són les activitats que molts avis han dut a terme gràcies a col·laboradors que han aportat el seu gra de sorra per treure'ls un somriure.