Una vegada vaig preguntar a una persona: quin creus que és el sentit de la vida? Em va respondre: “Viure-la”, explica Fernando Trias de Bes. Pertanyo als qui creuen que a la vida no cal atorgar-li un sentit. La vida, senzillament, és. És una cosa tan gran, misteriosa i bonica, que no necessita res més. En té prou per si sola. N'hi ha que no pensen així. I busquen donar un sentit a les seves vides. No és estèril, però no deixa de ser una interpretació subjectiva de la pròpia existència. O una manera d'orientar els dies a una tasca concreta. Alguns posen el sentit de la vida a la seva professió; altres, a la família; altres, a les seves creacions; altres, en Déu. De fet, només l'art o la música donen algun sentit a la vida. Car la resta, com tenir família, fills, els animals ho fan amb una naturalitat absoluta, sense donar-hi la més mínima importància, simplement ho fan per pura reproducció i manteniment de l'espècie. Però els homínids ho hem de magnificar tot, donar transcendència a tot, inventar-nos déus, i tot per donar-nos importància sobre la resta d'animals que ens envolta. També és cert que hi ha una altra cosa que ens diferencia de la resta d'animals, ells no saben què és la vanitat, l'enveja, la cobdicia, la ira, la mentida, l'odi... Sí!, nosaltres som diferents de la resta d'espècies, diferents... a pitjor. Viure no és existir, sinó assaborir cada instant, mantenir viva la curiositat, 'la joie de vivre'. I viure ens porta a la vellesa. Quan podem perllongar aquesta actitud? La senectut ens sembla una etapa decadent, on minven l'alegria i el gaudi. Cras error. En l'art d'envellir, de Ciceró, la seva teoria és que: tal com vius durant la joventut i la maduresa, viuràs durant la vellesa. Si heu tingut una vida d'inquietud per les coses, projectes personals i set de coneixement, tindreu una vellesa d'inquietud per les coses, projectes personals i set de coneixement. La vellesa com a prolongació de la maduresa, i aquesta, alhora, de la joventut.
Quan ens adonem que ens anem fent grans i comencem a comportar-nos com una persona gran, entrem oficialment a la vellesa. Hi ha la idea estesa que ser gran és sinònim de dependència, de ser un destorb o de no ser útil. Cada persona se sent vella a una edat diferent. Alguns amb 60 anys potser se senten vells per les seves circumstàncies, mentre que hi ha persones de més de 80 que se senten joves i estan molt actives. El sentiment de ser vell és totalment subjectiu. És cert que el concepte de vellesa ha canviat i molt; abans, el saber i l'experiència estaven a les mans de la gent gran, mentre que actualment s'han intercanviat els papers, l'experiència s'ha perdut sobrepassada per la modernitat i el coneixement s'està esvaint per mor de l'excés d'informació. O potser és que el concepte d'experiència i coneixement han canviat. I és que en el fons l'experiència de la gent gran consisteix en una acumulació reiterada d'errors no admesos. Debades doncs fer-los cas encara que necessiten ser escoltats i cal fer-ho, encara que sovint no serveix per a res important.
No obstant això, quan jo sigui més gran, espero no comportar-me com un vell, o això penso ara. Després, després suposo que faré com tothom, encara que vull dir en descàrrec de la vellesa, que el comportament anòmal que els acompanya a partir d'una certa edat, no és del tot culpa seva, ja que sospito que la naturalesa adequa el grau de pensament a l'edat per fer més suportable el fet irremeiable de la decadència física, acompanyant-la de la psíquica. I és que de no ser així, envellir plenament conscient, seria terrible. Ciceró ens va deixar una lliçó impagable: no s'envelleix per dins, només per fora. La vida és un instant entre dos plors.
Siempre he pensado que hay tres edades, la cronológica, la física y la mental.
ResponEliminaEl escrito está bien expresado, pero creo que uno se hace viejo cuando empieza a perder el interés por las cosas, cuando estas están ya todas descubiertas.
Y si, uno se hace viejo por fuera, no por dentro.
A vegades cal crear-se incentius per seguir illusionant-se. He tornat a dibuixar cada tarda, al carbó. Queda tant per descobrir...
ResponEliminaSalut.
Muy de acuerdo con este texto...el sentido de la vida es vivirla y agradecer poder tener esta posibilidad ...la vejez de verdad verdadera , no la estandarizada, es creo, la etapa más dura de la vida con diferencia , y es meramente física, por eso aceptarla tiene q ser durísimo, así q mejor nos mentalizamos para no pasarlo tan mal cuando llegue ...a vosotros os queda muchísimo aun...da gusto veros corretear por aquí ; )
ResponEliminaUn abrazo grande !...un día tienes q enseñarnos lo q dibujas , me encantaría y otro te enseño yo lo mío jajaja aunq sea de hace años ...
Confieso que llevo muy bien eso de hacerme viejo, quizás porque hace tiempo que dejé de engañarme a mí mismo. En cuanto a los dibujos tengo muchos a plumilla, con tinta chinam en el Talleret. Ahora ando con el carbón, piano piano.
Elimina¡Un abrazo!
https://talleretdart.blogspot.com/search/label/ELS%20DIBUIXOS
¡¡¡ FRANCEEESSS!!! Me has dejado ojiplática ¡¡¡Son buenísimoooos!!! Eres buenísimo dibujando!!!… que minuciosidad, meticulosidad…¡qué perfección…! Hiperrealista como Antonio López, sólo que a plumilla .. mi más sincera y asombrada enhorabuena ¡! Es imposible que no hayas hecho exposiciones… de corazón te lo digo, asmbrada perdida me voy de tu blog... un beso enorme … Desde luego, a la vista de esto, los míos ni se me ocurre enseñártelos ; )
EliminaY por qué no, deja que los demás valoren tu trabajo. Uno siempre es demasiado crítico con lo que hace.
EliminaUn abrazo..
—Vivirla—
ResponEliminaNo me parece mal, ni desacertado, pero sí que me parece un tanto estrecho. Y es que esta pregunta tiene trampa en su planteo. ¿Qué se quiere significar con «sentido»? Que cada cual reflexione, si quiere sobre qué formula la pregunta en realidad y quizás encuentre otras respuestas más amplias e incluso intelectualmente más satisfactorias.
Para mi, como animal racional, dotado de consciencia de mí mismo, no me parece muy acertado responder solo con un «vivirla» que bien se podría aplicar también a una cucaracha. Me decanto —si hay que contestar con una sola palabra en forma verbal— con algo así como: «dárselo» (darle sentido a tu vida) o incluso, «buscárselo» (que consistiría en sí mismo, tratar de darle un valor creativo, positivo y participativo a la vida).
Creo que esto es una forma sublimada del pensamiento que dice: »La vida no tiene por qué tener un sentido, pero tú puedes dárselo»
En cuanto a la vejez: Nos lleva la mayor parte de la vida, llegar a sus inicios, así que conviene aplicarse en hacer de ella una obra de arte, dure lo que dure.
Saludos a la buena gente!
La resposta crec que és tan senzilla com encertada. Viure-la, viure la vida és una cosa que no fa gaire gent. La majoria de la gent no viu la vida, deambula per ella. Allò que deia Gerard Quintana: rius de gent malferida per al temps.
ResponEliminaSalut.
He pasado varios días enteros en el Hospital, en la cama que habia al lado de la persona que yo cuidaba habia una señora de 98 años que cuando llegué tenia pinta de que iba a morirse ese mismo dia. El dia siguiente estaba igual, pero ya hablaba poco y mal aunque empezaba a decir primero que la querian matar y luego que se queria morir. Los siguientes dos días se los paso sin comer ni beber absolutamente nada y sin tomar ninguna medicina que le daban. El día posterior se ha despertado de buen humor y ha empezado a hablar con todo el mundo, es decir conmigo, que soy el que ha estado todos los días y a todas las horas (sus hijas estaban dos horas por la mañana y dos horas por la tarde) y la verdad me gustaba escucharla, me contó su vida quedándose viuda a los 57 años y fregando casas como una posesa para complementar su exigua pensión y pagar a todo el mundo, honradez. Tu texto me la ha recordado, ¿que sentido tenía y tiene la vida de esta persona?, personalmente pienso, y es una opinión, que esta mujer quería ser Digna, estar con su familia, comer razonablemente y a diario, tener su pisito en el barrio San Pedro limpio y aseado y poco más. ¿Ha sido una vida vacía? yo creo que no, ha sido una Vida y quizas muchos de los que buscan sentido a la vida es tan solo porque nunca lo han tenido, pues han tenido todas las cosas hechas. Tendemos a menospreciar lo que poco nos cuesta no lo que poco vale. No se.
ResponEliminaUn saludo.
Ser digno, es darle un gran sentido a la vida, y no creas que lo consigue mucha gente, fuera de la gente sencilla.
ResponEliminaSaludos.
Muy buenos los dibujos ¡¡
ResponEliminaGracies!. Per cert, no eN tens cap oi? Si en vols algun nomès ho has de demanar.
ResponEliminaNo, no tengo ninguno.
ResponEliminaEste lo encuentro fantástico:
https://photos1.blogger.com/x/blogger2/3107/215102936871550/1600/979717/P1010023.jpg
me gustan las sombras...
Casum dena, aquest li vaig donar a la meva neta fa quinze dies, que ens va venir a veure.
ResponElimina