Hi va haver un temps en què els polítics mentien per convèncer tothom. Als seus i als altres. Avui els polítics menteixen als primers perquè aquests no s’oblidin de qui són els seus polítics. No hi ha cap altra manera d’entendre el que està passant. O potser hauríem de capgirar les ulleres i acceptar que ara com ara, la mentida, ras i curt, no penalitza.

I parlant d’ulleres, un que en portava i ara no en porta és Jordi Turull. Sempre que el veig a la televisió penso que se les ha deixat en algun lloc. La veritat és que ja no en fa servir i dubto que sense hi vegi millor. Un exemple. Fa uns dies, al consell nacional que Junts va celebrar al Morell (Tarragonès), va arribar a dir: “No ac­tuar contra els multireincidents, faci quinze dies que viuen­ aquí o vuit generacions, posa en perill la convivència”. Potser és un bon moment de tornar a les ulleres, Jordi.

No content amb això, Turull ha volgut donar mostres de gràcia rumbera a l’entonar a tall d’amenaça al PSOE un “colorín, colorado” a la legislatura que, seguint el meu procés mental malmès, em porta tant a Peret i El mig amic com a Los Amaya i el seu Caramelos –“Caramelos, caramelos, tengo caramelos”–. Per cert, un dels integrants del duo, el Delfín, també va passar de portar unes ullerotes simpàtiques a posar-se lents de contacte i, al contrari que Turull, va deixar de tenir rellevància comercial.

Los Amaya van tenir un gran èxit amb Vete : “Vete. Me has hecho daño. Vete. Lejos de aquí”, que ho deu estar petant a les discoteques de Ripoll i congressos de Junts. El duo, descendents de la bailaora Carmen Amaya, i membres d’una comunitat gitana de Vic, està considerat com a introductor de la guitarra elèctrica en la rumba catalana. De la mateixa manera que al nostre país­, Jordi Turull i Junts corren el perill de ser-ho d’idees lepenistes sobre delinqüents africans i sud-americans que no veuen mai TV3. Carlos Zanón.

Jordi Turulla, que el 2016 deixava anar aquesta frase profètica o patètica: L’any que ve per aquestes dates, a la festa major de Gràcia, i si la gent de Catalunya ho vol, ja haurem proclamat la independència’, va dir el portaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí, en un acte de l’ANC. El diputat va assegurar que el full de ruta era vigent, atès que el partit de govern mantenia el compromís amb els ciutadans i els terminis acordats per a aquesta legislatura excepcional de divuit mesos. i `per celebrar-ho s'en va anar de Festa Major a Lledoners sur mer. Blanc i en botella, Coca Cola.

Turull és reincident habitual. En un acte electoral del partit a Banyoles contra la proposta del president català, Pere Aragonès, de vincular el dèficit fiscal de Catalunya amb una possible investidura de Pedro Sánchez. "No he anat a la presó tres anys i mig per fer un front comú sobre Rodalies i finançament, això és més autonomisme!", va clamar el número dos del partit. Per més que s'ha parlat d'unificar postures, ERC i JxCAT tornaven a enfrontar-se. L'independentisme més lluny de la unitat. Jordi Turull va deixar molt clar que considera errònia l'estratègia dels republicans. Per això, Turull va reincidir a plantejar les condicions mínimes del seu partit per investir Pedro Sánchez: el reconeixement del dret a l'autodeterminació i l'amnistia. A la pràctica, això vol dir que JxCAT es nega a fer servir els seus vots per investir Pedro Sánchez. Valga'm Déu, una altra Coca Cola, vinga ja Jordi, Ves-te'n, m' has fet mal, ves-te'n,

English French Spain
Sabadell, a 21 de Gener de 2024