{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

QUE NO ENS FALLI LA INTEL·LIGENCIA


El 17 de novembre passat Silicon Valley no va poder menys que recordar quan Steve Jobs va ser acomiadat d'Apple, l'empresa que va cofundar. Aquell dia una notícia inesperada va sacsejar la vall tecnològica: el consell d'administració d'Open AI acomiadava el director executiu i cofundador, Sam Altman, un dels gurus del sector. Tot això passava en vigílies de l'aniversari de l'exitós llançament del robot conversacional ChatGPT, que va rellançar l'interès per la intel·ligència artificial.

Si Jobs va trigar onze anys a tornar a Apple per treure-la de la ruïna i convertir-la en l'exitosa companyia que és avui, Altman va trigar quatre dies a tornar a OpenAI. Això sí, amb un consell d'administració nou. 700 dels 770 treballadors de la companyia havien amenaçat d'anar-se'n. En la lluita pel poder va guanyar, segons els analistes, el sector d?aquesta startup partidari d?ampliar l?oferta comercial sense tenir en compte la seguretat. La intel·ligència artificial (IA) torna a Vanguardia Dossier, que analitza un tecnopoder que ho està transformant tot.

ChatGPT és només la punta de l'iceberg d'aquesta revolució en què les companyies tecnològiques exerceixen el mateix tipus de poder reservat abans als estats nació i es converteixen en agents geopolítics (Bremmer i Suleyman). Per això, la pugna entre els Estats Units i la Xina difereix d'anteriors àmbits de competència, com ara la carrera espacial o l'armamentística. La IA està liderada pel sector privat (Drexel) i ho fa exercint un nou colonialisme; si abans era sobre la terra, ara és sobre les nostres dades (Mejías).

La regulació i la governança de la IA està a debat i en marxa. Tres models emergeixen: els Estats Units, més centrats fins ara en l'autoregulació del sector; la Unió Europea, pionera en la regulació exhaustiva de lespai digital; i, la Xina, amb un control governamental que utilitza la IA amb finalitats de vigilància i control social (Cedric). Les normes dels EUA i la UE estan subjectes als principis de les democràcies liberals, que també es veuran afectades per la IA (Barro), i, per tant, el respecte als drets humans. No sembla, doncs, que sorgeixi un model únic de governança per a tothom, encara que hi ha una evident necessitat de coordinació internacional perquè la IA planteja desafiaments que cap govern no pot gestionar per si mateix (Bradford). Sinó hi ha regulació correm el risc de ser excodificats –per exemple, si un hospital utilitza un algorisme que ens categoritza com a no prioritaris per rebre un trasplantament–López de Mántaras). Això pot estar passant avui. La narrativa del llarg termini adverteix que la IA podria ser un risc per a l'existència de la humanitat (Bostrom). Però, si es fan les coses bé, no cal tenir por (Barro).

La IA impactarà aquest segle XXI sobre tots els àmbits de la nostra vida: l'economia i el mercat de treball (Comín), la sanitat (Jotterand), la comunicació (Jarvis) o el món del dret (Villasenor). El seu potencial de dades també pot contribuir a mesurar i accelerar el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (Oliver). Però, com en tot, encara que en aquesta carrera més si és possible, convé ser conscient que cada pas que es faci no es torni contra nosaltres. Que no ens falli la intel·ligència.- La vanguardia dossier.

Publica un comentari a l'entrada

17 Comentaris

  1. Con los antecedentes que tenemos en todo tipo de cuestiones, deberíamos aprender a anticiparnos, pero ni a tiros, somos capaces de aprender de los errores y una y otra vez volvemos a tropezar en la misma piedra, es la historia de la humanidad. La unicón hace la fuerza en este asunto y en todos pero tampoco comprendemos esta realidad y por eso las diversas regulaciones y gestiones de la IA según el país o bloque, harán que efectivamente la parte de negativa nos asalte por donde menos lo esperemos, sea como fuere el asunto está en marcha y marchará.. la cuestión es cómo, si va a ir de nuestra mano y para nuestro beneficio general o sobre todos y para el beneficio o satisfacción de los intereses de unos pocos... tatatachán!

    Abrtazo fuerte !

    PD
    Jooo! con este trajín que os tréis RICARD y tú con las plantillas del blog, uno no sabe qué sorpresa deparará el vlog, cuando cuento encontrarme el traductor donde me habías dicho lo dejabas- que era genial- voy y .. jaja ya no está ¿ ..?



    ResponElimina
    Respostes
    1. El traductor esta a la derecha cuando abres el escrito.

      Elimina
    2. María: A estas alturas de la película, tú ya deberías tener el navegador con una extensión (las hay a docenas) que te tradujera la web que visitas de forma totalmente automatizada, sin necesidad de que esa web (o en este caso, blog) deba tener traductor alguno.
      Dicho esto, te anuncio que por lo que a mi respecta, ya he madurado mucho y hace ya más de doce horas que no he cambiado mis plantillas. :-))

      Elimina
    3. Los hechos van siempre por delante, la Unión Europea ha empezado tarde y mal a legislar sobre la IA, o sea que las medidas que han tomado no servirán de nada o de muy poco.

      Un abrazo!

      Elimina
  2. Aquesta aprensió que flota a l'ambient sobre l'ús de la IA en els sistemes de salut, sobre el triatge de malalts que han de ser assistits o no, sempre em recorda que això justament, ja ho fa el nostre sistema immunitari i quan li passa pel barret, en comptes de protegir-nos atacant les cèl·lules canceroses d'un tumor, els facilita que es puguin continuar multiplicant i creixent.
    Paradoxes dels sistemes (social i biològic). Mama por!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquest comentari d'ahir és teu?
      Anònim
      07 de gener, 2024
      Faig un intent. Fora del meu blog no puc fer comentaris. si el puc fer no tinguis en compte el que dic i pots esborrar-lo.

      Elimina
  3. Ja hem sobreviscut a altres invents, i a aquest també. El principal problema de les noves tecnologies és que no s'ha pogut evitar que les controlin quatre multinacionals.

    ResponElimina
  4. No; el comentari no és meu.

    ResponElimina
  5. "El seu potencial de dades també pot contribuir a mesurar i accelerar el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible ", he leído esto y me ha salido una sonrisilla... Por no descojonarme...
    Un saludo.

    ResponElimina
  6. A veces la sonrisilla se puede transformar en una mueca.... Feliz Año Nuevo.

    ResponElimina
  7. No sé si leerá esto RICARD, pero por si las mocas, no me digas por qué, pero efectivamente el ordenador me traduce automáticamente cualquier página, pero en los blogs, algunos.. este por ejemplo, no... ¿ por qué? no lo sé... de todas formas he visto que tienes el traductor a la derecha... la siguiente si no lo cambias, lo recoerdaré ; ) Gracias y otro abrazo para los dos... ah! y podeís seguir haciendo mudanzas, a parte del despite inicial, ningún problema .. lo de madurar ya es optativo : )

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tranquila, creo que tenemos plantilla por mucho tiempo. Esta tiene cero mantenimiento y la letra es grande, creo que se ve muy bien. Por cierto, he recopilado información sobre Gaza, pero a través de cartas de residentes en la zona, lo encuentro muy aleccionador y interesante, la guerra narrada desde la cotidianeidad. te dejo la dirección:
      https://croniquesdegazza.blogspot.com/

      Elimina
    2. He repasado el código fuente de la página de Francesc (esta) y no veo en el < head > nada que esté mal. Solo repasar que la configuración desde el panel de control del blog esté en catalán que supongo que si. Sin ver tu navegador Maria, no puedo ayudar.

      Elimina
  8. Vols dir que si el poso en castellà funcionara el traductor?. De fet, ja ho he soluconat, té un traductor de banderetes al sidebar del costat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, no... si el tens en català és el correcte. El seu navegador hauria de funcionar. Sense veure'l, no puc saber per quina rao no va. Hi ha una instrucció que hi ajuda (ja en vam parlar). Si vols estudia això:
      https://www.w3.org/International/questions/qa-html-language-declarations.es
      Però insisteixo a dir que això (que jo no tinc) no es imprescindible, pero ajuda.

      Elimina
    2. Per el català seria ca_ES

      Elimina
  9. Gràcies, però amb el traductor sembla que ja està solucionat.

    ResponElimina